Yeni BM Raporuna Göre Küresel Ekonomik ve Jeopolitik Krizler Milyonlarca Kişi İçin Gıda Güvensizliğinin Artmasına Neden Oluyor

Yeni BM Raporuna Göre Küresel Ekonomik ve Jeopolitik Krizler Milyonlarca Kişi İçin Gıda Güvensizliğinin Artmasına Neden Oluyor

Kabil'in düşmesi ve Ukrayna'nın savaşan bir Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından, dünyanın gıda arzı büyük bir kıtlık yaşıyor. Bu krizlerin öncesinde, Covid pandemisinin dünyayı durma noktasına getirdiği iki yıl olması ve çatışmalar patlak verdiğinde bu tedarik zinciri sorunlarının daha da kötüleşmesi yardımcı olmadı. Yiyeceklerin her geçen gün daha pahalı hale gelmesiyle, en çok zarar görecek olan yoksullar ve kırsal topluluklardaki insanlar olacaktır.

Bütün bunlar söylenmiş ve artık aradan çıkmışken, BM'nin Dünya Gıda Programı ve Gıda ve Tarım Örgütü aracılığıyla bir rapor yayınladığını belirtmek önemlidir. Bu rapor, orada yaşayan insanlar tarafından açlığın en şiddetli şekilde hissedileceği yirmi nokta belirledi ve bu bölgelerdeki birçok kişi oldukça uzun bir süredir zaten çok fazla gıda güvensizliği yaşıyor ve bu yeni sorunlar onları aşırıya götürebilir. .

Bu listedeki en kötü durumda olan ülkeler, Güney Sudan, Yemen, Nijerya ve Etiyopya'dır ve Afganistan ve Somali, bu bölgelerde devam eden çatışmalar nedeniyle şimdi saflarına katılmaktadır. Bu ülkelerde açlıkla karşı karşıya kalan yaklaşık 750 bin insan var ve bir an önce adımlar atılmazsa, her şeyin düşünülüp hesaba katılmasıyla bir rahatlama bulmaları ve gelecek yıla ulaşmaları pek mümkün görünmüyor.

Bu ülkeler, BM'nin mevcut istatistiklerine dayanarak tahmin edebileceği en yüksek gıda güvensizliği seviyesi olan Felaket seviyesi olan IPC 5'te yer almaktadır. Kongo, Sudan, Haiti ve Suriye gibi diğer ülkeler IPC 5 olan ülkelerden biraz daha iyi durumdalar, ancak durumun böyle olmasına rağmen hala IPC 4'teler ve bu da gıda kıtlığının "son derece endişe verici" olduğunu gösteriyor. o bölgede.

Sri Lanka'nın son ekonomik krizi de birçok soruna neden oldu ve ülkeyi ilk kez IPC 4 kategorisine soktu. Angola, Mozambik, Madagaskar ve Lübnan saflarına katılarak Zimbabve, Gine, Cabo Verde ve tabii ki Ukrayna da bu listeye eklendi.

Bu, şimdi hızla 21. yüzyılın başından bu yana yaşanan en büyük gıda krizlerinden birine dönüşüyor, 2011 Arap Baharı'ndan ya da 2008 krizinden önce gelen ve o dönemde meydana gelen büyük durgunlukla daha da kötü hale gelen 2008 krizinden daha kötü. Ancak, bu rapor tüm bu ülkelerdeki gıda kıtlığını azaltmak için yapılabilecek belirli şeyleri derlediği için ufukta umut var.

En kritik şey hızlı hareket etmektir, çünkü bu rapora göre ülkeler ne kadar erken harekete geçerse, bu sorunları tam anlamıyla insani krizlere dönüşmeden önce çözmek o kadar kolay olacaktır. Bu sıcak noktalarda gıda kıtlığı sorunlarını çözmek için yatırılan her dolar, uzun vadede yedi dolar tasarruf edilmesine yardımcı olacaktır, çünkü daha fazla anarşiye inmeleri için biraz zaman verildiğinde bu tür şeyleri düzeltmek daha pahalıdır, bu yüzden çok uzun sürmeyecektir.