Ekonomik ve Hukuki Belirsizlik Yerli Şirketleri Yabancı Yatırımcılara Sattırıyor!

Ekonomik ve Hukuki Belirsizlik Yerli Şirketleri Yabancı Yatırımcılara Sattırıyor!

Kur krizleri, yüksek enflasyon ve hukuki güvensizlik ortamı, Türkiye’deki yerli sermayeli şirketleri yabancı yatırımcılara satma eğilimini artırdı. Son yıllarda özellikle sanayi, gıda ve teknoloji sektörlerinde el değiştiren şirket sayısı rekor seviyeye ulaştı. Uzmanlar, bu tablonun arkasında yapısal reform eksikliği ve hukuki öngörülemezliğin olduğunu vurguluyor.

Ekonomik krizle birlikte artan hukuksuzluk ortamı, sadece dar gelirliyi değil büyük sermaye sahiplerini de zorluyor. Türkiye’de doğan yerli ve milli şirketler, belirsizlik ve güvensizlik nedeniyle yabancılara satılıyor. E-ticaret sektöründeki büyük markaların çoğunluğu el değiştirdi.

AKP iktidarının sıklıkla vurguladığı “yerli ve millî” söylemine karşın, Türkiye’nin büyük firmaları birer birer yabancı yatırımcıların eline geçiyor. Hızla büyüyen e-ticaret pazarında yerli sermayeli firmalar ya tasfiye edildi ya da devredildi. Trendyol Çinli Alibaba’ya, Hepsiburada Kazakistanlı Kaspi.kz’ye, N11 ve Getir Körfez sermayesine, Yemeksepeti ise Almanya merkezli Delivery Hero’ya satıldı. Bir dönem eBay bünyesindeki Gittigidiyor.com ise Türkiye pazarından tamamen çekildi.

ekonomik-ve-hukuki-belirsizlik.jpg

Yerli e-ticaret pazarında kamu ortaklığı bulunan PTTAvm dışında bağımsız aktör kalmadı. Sözcü'nün haberine göre, sektör kaynakları, art arda gelen satışlara gerekçe olarak Türkiye’deki hukuki ve ekonomik istikrarsızlığı işaret etti. Bir sektör temsilcisi, “Büyük şirketler büyüdükçe siyasi baskıdan çekiniyor, yurtdışı ortaklıklarla koruma kalkanı oluşturulmaya çalışılıyor” dedi.

‘Şirketler büyüdükçe korkuyor’

İsmini vermek istemeyen sektör temsilcileri, “Murat Ülker bile artık ‘Rüşvetsiz iş yapamıyoruz’ diyor. Ekonomide ne olacağını bilmeyen, TL kazanıp TL harcayan şirketler çok büyüyünce herkesin radarına giriyor ve korkuyorlar. Hukuki anlamda da ‘yarın markanın başına bir iş gelirse en azından uluslararası arenada destekçimiz olsun’ diye yabancı şirketlerle ortak oluyorlar ya da komple satıp kurtuluyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Çevikoğlu: Yerli dev şart

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu ise, “Satışlar, ülkeye yabancı sermaye gelmesi açısından olumlu. Ancak izleyecekleri yolu gözlemlemeliyiz. Küçük işletmelerin ihracatını engellememeliler. Gelecek e-ticarette, bizim mutlaka yerli bir e-ticaret devimiz olmalı” dedi.