Çalışma, yılan zehirinin kanamayı kontrol etmek için kullanılabileceğini söylüyor
Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, yılan zehirlerinde insanda kan pıhtılaşma sürecini hızlandırıcı olarak kullanılabilecek proteinler bulundu. Başka bir deyişle, zehir kanamayı durdurmak için bir ilaç olabilir.
Üniversitenin Avustralya Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü'ndeki (AIBN) araştırma ekibi, proteini iki yılanın zehirlerinde bulan araştırmacı ve doktora sonrası araştırmacı Amanda Kijas tarafından yönetiliyor: pseudonaja textilis (kahverengi yılan) ve echis carinatus (testere yılanı) . ölçekli engerek) — her ikisi de Avustralya'da kolayca bulunur.
Proteinler, eczanelerde satılabilecek ve hatta sağlık görevlileri veya askeri personel tarafından savaş bölgelerinde kullanılabilecek bir jel geliştirmek için kullanılıyor. Böylece jel, hastaya hastaneye götürülene kadar kanamayı durdurmak için uygulanabilir.
"Araştırmalar, vücudun doğal sürecine kıyasla, zehir jeli uygulandığında kan kaybının beş kat daha az olduğunu ve pıhtıların üç kat daha hızlı oluştuğunu gösteriyor. Bu, hemofili hastalarını ve kan sulandırıcı kullananları bile içeriyor” dedi Kijas.
İlaç haline gelen yılan zehiri
Araştırma lideri ayrıca travmaya bağlı ölümlerin yaklaşık %40'ının kontrolsüz kanamadan kaynaklandığını iddia ediyor - savaş bölgelerinde sayı artıyor. Bir yaralanma meydana geldiğinde iyileşme sürecinin vücudumuzun kapasitesini aşabileceğini ve bu nedenle jelin doğal kan pıhtılaşma sürecini hızlandırmak için kullanılabileceğini açıklıyor.
Şimdilik, zehir jeli klinik öncesi denemelerde test ediliyor, ancak proje ticari uygulamalara genişletilecek - jel depolanırken sıvı kalır, ancak yarayı "kapatmak" için vücut ile temas ettiğinde katılaşır.
Advanced Health Care Materials adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışma, ABD Savunma Bakanlığı tarafından finanse ediliyor ve Avustralya Kızıl Haçı tarafından bağışlanan kan aldı.