
Trump ve Netanyahu'dan Kritik Açıklamalar: Gündem Belirleyen Basın Toplantısı!
Gözler bu zirvedeydi! Trump ve Netanyahu'nun gazetecilerin sorularına verdiği çarpıcı yanıtlar ve toplantının perde arkası...
ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun düzenleyeceği ortak basın toplantısı iptal edildi. Netanyahu, Trump ile görüşmek üzere Beyaz Saray'a vardı. İkili, Oval Ofis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Netanyahu, Türkiye ile çatışma istemediklerini belirtti. Trump ise, İran ile müzakerelere değinerek, cumartesi günü önemli bir görüşme gerçekleşeceğini duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ortak basın toplantısının iptal edildiği duyuruldu.
TSİ 21.30'da başlaması planlanan basın toplantısının iptaline ilişkin bilgi Beyaz Saray'dan geldi. Ortak basın toplantısı iptal edilirken, ikilinin Oval Ofis'te sınırlı sayıda gazetecinin sorularına yanıt vereceği bildirildi.
Binyamin Netanyahu, görüşme için Beyaz Saray'a varırken Trump tarafından karşılandı.
Trump'ın Netanyahu'nun oturmasına yardımcı olmak amacıyla sandalyesini çekmesi gündem oldu.
Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile harika ilişkilere sahip olduğunu ifade ederken, kendisinin Cumhurbaşkanını sevdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da kendisini sevdiğini belirtti.Trump, Türkiye'nin Suriye'de attığı adımlara dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 bin yıldır kimsenin yapamadığını yaptığını ifade etti.
Trump, Netanyahu ile gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İran ile doğrudan görüşmelerin cumartesi günü gerçekleşeceğini ifade ederken, hâlihazırda devam eden görüşmeler olduğunu da söyledi.
İran'la görüşmelerin neredeyse en üst düzeyde gerçekleşeceğini belirten Trump, İran'ın Husilere verdiği desteğin son bulması gerektiğine ilişkin beklentisini yineledi.
Trump "İran ile görüşmeler başarılı olmazsa, büyük bir tehlike içinde olacaklar." dedi.
Trump, Gazze'deki savaşın yakın gelecekte biteceğini işaret ederken, esirlerin serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.
Ukrayna Savaşı'na da değinen ABD Başkanı, savaşta geçtiğimiz hafta Rusya tarafından gerçekleştirilen saldırılardan ötürü rahatsız olduğunu dile getirdi.
Netanyahu ise Suriye'de Türkiye ile çatışma istemediklerini belirtti.
Netanyahu ayrıca Türkiye'nin ABD Başkanı Trump ile iyi ilişkilere sahip olduğunu ifade etti.
ZİYARETİN ARKA PLANI
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu'nun pazartesi günü ABD Başkanı Trump ile görüşmesi bekleniyor.Yedioth Ahronoth ve Jerusalem Post gazetelerinin aktardığına göre, Netanyahu, Trump ile görüşmek için Washington'a gitti.
Haberlerde, Netanyahu'nun, pazartesi günü Beyaz Saray'da Trump'la görüşeceği belirtildi.
Bu görüşmenin ardından Trump'ın Orta Doğu Temsilcisi Steve Witkoff'un da dahil olduğu her iki taraftan yetkililerin katılacağı genişletilmiş bir toplantı yapılacak.
Netanyahu'nun ayrıca ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmede, ABD'nin İsrail'den yapılan ithalata gümrük vergisi uygulama kararı ele alınacak.
Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) tutuklama kararına rağmen 3 Nisan'da Macaristan'a resmi ziyarette bulunan Netanyahu, başkent Budapeşte'de Macar mevkidaşı Viktor Orban ile görüşmüştü.
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Orban, başbakanlık görevine geldiği ilk yıllarda UCM'ye katılma kararı için imza attığını, bugün de ayrılmak için yine bu kararın altına imzasını koyduğunu söylemişti.
Netanyahu da Avrupa'da ülkesini anlayan birkaç ülkeden birinin Macaristan olduğunu ileri sürerek, Orban'ı dostu olarak tanımlamıştı.
UCM, 21 Kasım 2024'te açıkladığı kararda, Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurmuştu.
Trump, Netanyahu'nun ikinci Washington ziyaretiyle ilgili açıklama yaptı
Florida'dan Washington'a dönen Trump, Air Force One uçağında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Bir muhabirin yarın Netanyahu ile Beyaz Saray'da yapacakları görüşmede hangi konuların ele alınacağı yönündeki sorusuna Trump, "Ticaret hakkında konuşacağız ve bariz bir konu hakkında konuşacağız. O bariz konunun ne olduğunu biliyor musunuz? Sadece ortalığı yatıştırmak için ticaret yapmaya çalışmak." yanıtını verdi.
Trump, "Şu anda Orta Doğu'da susturulması gereken pek çok şey oluyor." ifadesini kullandı.
ABD'nin daha önce Orta Doğu ve İran ile hiçbir sorunu olmadığını savunan Trump, "Sonra 7 Ekim oldu ve bu tamamen İran yüzündendi, çünkü biliyorsunuz ki İran kimseye para vermiyordu, çünkü parası yoktu. Şimdi ise çok parası var. Ne olacağını göreceğiz." diye konuştu.
Yemin ederek ocakta 2. başkanlık dönemine başlayan Trump, Netanyahu ile şubatta Beyaz Saray'da bir araya gelmişti.