Windows 11, performansını büyük ölçüde geliştirdi

Windows 11, performansını büyük ölçüde geliştirdi

Windows 11 piyasaya sürüldüğünde en çok tartışılan konulardan biri yeni arayüzü değil, Windows 10'a kıyasla belirli durumlarda gösterdiği performans kaybıydı. O performans kaybı Ryzen işlemcilerde çok belirgindi ama sonunda Biri Microsoft'tan gelen işletim sistemi düzeyinde ve diğeri AMD'nin yayınladığı yonga seti düzeyinde olmak üzere iki büyük güncelleme sayesinde çözüldü.

Gerçek şu ki, Windows 11'in piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Microsoft, söz konusu işletim sisteminin performansını iyileştirmek için yamalar ve güncellemeler yayınlayacağına söz verdi. 2022 için bu hedefi belirlediler ve Puget Systems'de kıdemli laboratuvar teknisyeni Matt Bach'ın yayınladığı testleri gördükten sonra, Windows 11'in birkaç ay öncesine göre çok daha iyi çalıştığı için Redmond devinin sözünü tuttuğunu söyleyebiliriz.

Video düzenleme, işleme ve oyun geliştirme için Windows 10 ve Windows 11'i karşılaştıran son testlerinde Matt, Windows 10'un genellikle Windows 11'den daha hızlı olduğunu ve bazı durumlarda önemli bir fark yarattığını doğruladı. Bununla birlikte, zaman içinde ve farklı güncellemelerin gelmesinden sonra, yalnızca Windows 11'in performansı iyileşmekle kalmadı, aynı zamanda sorunlarının çoğu da ortadan kalktı.


Windows 11 hala mutlak kazanan değil, ancak bu güncellemelerin yarattığı fark çok belirgin. Örneğin, Adobe Premiere Pro'da Windows 10 ve Windows 11 arasındaki fark küçüktü, ancak öncekine zaferi vermeye yetiyordu. V-Ray CUDA'da Windows 11 lehine performans farkı %20 idi ve Unreal Engine 4.26'da Windows 11'in zaferi çok büyük, ancak bu son durumda her şey bunun bir hatadan kaynaklandığını gösteriyor gibi görünüyor. Windows 10 ve bu, Alder Lake-S'nin hibrit mimarisini verimli bir şekilde kullanmasını engelliyor, çünkü ekteki grafiklerde gördüğümüz gibi, Windows 11 lehine olan fark AMD işlemcilerde daha az.

Windows 11'in gereksinimleri, Windows 10'un gereksinimlerinden daha yüksektir ve Windows 10 işletim sistemi daha yüksek kaynak tüketimine sahiptir, bu nedenle mütevazı bir yapılandırmaya sahip kullanıcılar için, ikincisi hala en iyi seçenektir. Her durumda, Windows 11'i yüklemeye karar verirseniz, aşağıdaki adımları izleyerek performansı artırabilirsiniz.