Twitter'a Müzik Yayıncıları Tarafından 250 Milyon Dolarlık Dava Açıldı
Aralarında Universal Music Publishing Group, Warner Chappell Music ve Sony Music Publishing'in de bulunduğu dünyanın en büyük müzik yayıncılarından oluşan bir ekip, müzik kataloglarıyla ilgili "büyük telif hakkı ihlali" iddiasıyla Twitter'a karşı ortak bir dava açtı.
Aralarında Universal Music Publishing Group, Warner Chappell Music ve Sony Music Publishing'in de bulunduğu dünyanın en büyük müzik yayıncılarından oluşan bir ekip, müzik kataloglarıyla ilgili "büyük telif hakkı ihlali" iddiasıyla Twitter'a karşı ortak bir dava açtı. Tennessee federal mahkemesinde açılan davada on yedi müzik yayıncısı 250 milyon doların üzerinde tazminat talep ediyor. Bu yasal işlem, müzik yayıncılarının artan endişelerini ve telif hakkıyla korunan müziğin sosyal medya platformlarında kullanımı için adil tazminat taleplerini vurgulamaktadır.
Twitter ayrıca sızdırılmış medyanın platformda dolaşmasına bilerek izin vermiş olabilir
Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği (NMPA) CEO'su David Israelite, Twitter'ın platformunda bulunan milyonlarca şarkı için lisans almayı reddettiğini vurguladı. Diğer büyük sosyal medya platformlarının aksine Twitter, telif hakkı ihlallerini önlemek ya da söz yazarları ve müzik yayıncılarına tazminat ödemek için gerekli adımları atmadı. Sosyal medya platformlarını kullanıcı tarafından yüklenen içerikle ilgili telif hakkı saldırılarından koruyan Dijital Milenyum Telif Hakkı Yasası (DMCA) tarafından korunmasına rağmen Twitter, telif hakkı ihlallerini ve tekrarlanan ihlalleri yeterince ele almamakla suçlanıyor.
Davada ayrıca Twitter'ın sızdırılmış müzik, telif hakkı saklı müzik videoları ve diğer telif hakkı saklı materyallerin platformunda dolaşmasına bilerek izin verdiği belirtiliyor. Twitter telif hakkı ihlali içeren içeriği ortaya çıktığında kaldırdığını iddia etse de, müzik yayıncıları şirketin tekrar eden ihlalleri ve bilinen ihlal örneklerini sıklıkla görmezden geldiğini savunuyor. Twitter'ın, farkında olmasına rağmen belirli ihlal örneklerini önlemek için temel önlemleri almadığı iddiası, yayıncıların Elon Musk'ın sahibi olduğu şirkete karşı açtığı davanın önemli bir bölümünü oluşturuyor.
On yedi müzik yayıncısı, Twitter'ı telif hakkı ihlalinden sorumlu tutmak için bir araya geldi. Bu yayıncılar Drake, Taylor Swift ve Adele'in de aralarında bulunduğu çok sayıda popüler sanatçıyı temsil ediyor. Koalisyon ABKCO Music, Anthem Entertainment, Big Machine Music, BMG Rights Management, Concord, Hipgnosis, Kobalt, Mayimba, Peer, Reservoir Media Management, Sony Music Publishing, Spirit Music Group, the Royalty Network, Ultra Music Publishing, Universal Music Group Publishing, Warner Chappell ve Wixen'den oluşuyor.
Mevcut dava, Twitter'ın telif hakkı ihlali konusunda müzik endüstrisinin eleştirilerine maruz kaldığı ilk dava değil. Elon Musk'ın Ekim 2022'de platformu satın almasından önce de Twitter müzik yayıncılarının gözüne girememişti.