Tayvan Foxconn'a İzinsiz Çin Yatırımı Nedeniyle Ceza Kesecek
Tayvan hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük fason elektronik üreticisi Foxconn'a, Tayvanlı firmanın hisselerini satacağını açıklamasına rağmen Çinli bir çip üreticisine izinsiz yatırım yaptığı için ceza keseceğini söyledi.
Tayvan hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük fason elektronik üreticisi Foxconn'a, Tayvanlı firmanın hisselerini satacağını açıklamasına rağmen Çinli bir çip üreticisine izinsiz yatırım yaptığı gerekçesiyle ceza keseceğini duyurdu.
Tayvan, Çin'in yarı iletken endüstrisini geliştirme hırsına temkinli yaklaşıyor ve Çin'in çip teknolojisini çaldığını söylediği bu durumu engellemek için mevzuatı sıkılaştırıyor.
Apple Inc'in önemli bir tedarikçisi ve iPhone üreticisi olan Foxconn, Temmuz ayında zor durumdaki Çinli çip holdingi Tsinghua Unigroup'un hissedarı olduğunu açıklamıştı.
Foxconn Cuma günü geç saatlerde Taipei borsasına yaptığı açıklamada Çin'deki iştirakinin Tsinghua Unigroup'taki tüm hisselerini satmayı kabul ettiğini söyledi.
Tayvan Ekonomi Bakanlığı buna cevaben, tüm yabancı yatırımları onaylaması gereken yatırım komisyonunun Pazartesi günü Foxconn'dan yatırımla ilgili "tam bir açıklama" isteyeceğini söyledi.
Bakanlık, ayrıntı vermeden "Yatırımın önceden beyan edilmediği gerçeğine gelince, miktar yine de formüle uygun olarak hesaplanacak ve ceza yasaya uygun olarak uygulanacaktır" dedi.
Foxconn yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler daha önce Reuters'e Foxconn'un yatırım yapmadan önce Tayvan hükümetinden onay almadığını ve yetkililerin, kendi kendini yöneten Tayvan'ın adayı kendi toprağı olarak gören Çin ile ilişkilerini düzenleyen bir yasayı ihlal ettiğine inandıklarını söylemişti.
Foxconn, Cumartesi günü ekonomi bakanlığından önce yaptığı açıklamada, yılsonu yaklaşırken orijinal yatırımın "sonuçlandırılmamış olarak kaldığını" söyledi.
Foxconn, Çin'de kote olan birimi Foxconn Industrial Internet Co Ltd (FII) tarafından %99 oranında kontrol edilen Xingwei'nin, sahip olduğu hisseleri en az 5,38 milyar yuan (772 milyon $) karşılığında Yantai Haixiu adlı Çinli bir şirkete satmayı kabul ettiğini söyledi.
Xingwei, Unigroup'un tamamına sahip olan araçta %20 hisseye sahip olan farklı bir kuruluşta %48.9 hisseyi kontrol ediyor.
"Daha fazla gecikme veya yatırım planlamasına ve sermayenin esnek dağıtımına etki eden belirsizliklerden kaçınmak için Xingwei Fonu, Shengyue Guangzhou'daki hisselerinin tamamını Yantai Haixiu'ya devredecektir" denildi.
"Devir tamamlandıktan sonra, FII artık Tsinghua Unigroup'ta dolaylı olarak herhangi bir özsermayeye sahip olmayacaktır."
Tsinghua Unigroup yorum talebine yanıt vermedi.
Tayvan yasalarına göre hükümet "ulusal güvenlik ve sanayinin gelişimini göz önünde bulundurarak" Çin'de yatırım yapılmasını yasaklayabiliyor. Yasayı ihlal edenler, düzeltmeler yapılana kadar tekrar tekrar para cezasına çarptırılabilir.
Resmi adı Hon Hai Precision Industry Co Ltd olan Foxconn, elektrikli araç pazarına girerken özellikle otomobil çipleri üretmeye hevesli.
Şirket, dünya çapındaki çip kıtlığı otomobilden elektroniğe kadar birçok ürün üreticisini sarsarken, küresel çapta çip fabrikaları satın almaya çalışıyor.
Taipei, şirketlerin en gelişmiş dökümhanelerini Çin'de kurmalarını yasaklayarak en iyi teknolojilerini denizaşırı ülkelere kaydırmalarını engelliyor.