SpaceX, 40 Starlink Uydusunu Jeomanyetik Bir Fırtınaya Kaptırdı!
Uydular atmosfere yeniden girdiklerinde yanacaklar. İşte detaylar..
SpaceX Falcon 9 roketinin 3 Şubat'ta atmosferin ötesine taşıdığı Starlink internet uydularının neredeyse tamamı, hedeflenen yörüngeye ulaşamayacak. SpaceX, kalkıştan bir gün sonra meydana gelen bir jeomanyetik fırtınanın uydular üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu ve bunların 40'a kadarının Dünya atmosferine yeniden gireceğini veya şimdiden girmiş olduğunu ortaya çıkardı. Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırması, jeomanyetik fırtınaları, tipik olarak güçlü bir güneş rüzgarı dalgalanmasının neden olduğu "hızlı manyetik alan değişimi" dönemleri olarak tanımlar.
Bu fırtınalar yörüngedeki elektronik cihazlara ve uydulara zarar verebilir. Bu özel durumda, atmosferi ısıttı ve atmosferik sürtünmeye - veya uyduların hareketine karşı etki eden sürtünmenin - önceki fırlatmalara kıyasla yüzde 50'ye kadar artmasına neden oldu. SpaceX, Starlink ekibinin yeni konuşlandırılan uyduları, hareketlerini ayarlayarak, sürüklenmeyi en aza indirgemek için bir kağıt gibi uçacak şekilde ayarlayan güvenli moda koyarak kurtarmaya çalıştığını açıkladı. Ne yazık ki, artan sürükleme, uyduların güvenli moddan çıkmasını engelledi.
SpaceX, yörüngeden çıkan uyduların çarpışma riski oluşturmadığını, atmosfere yeniden girdiklerinde tamamen yanacaklarını ve yörünge enkazı oluşturmayacaklarını söyledi. Hiçbir uydu parçasının yere çarpması beklenmiyor. Şirket yaptığı duyuruda, "Bu benzersiz durum, Starlink ekibinin sistemin yörüngede enkaz azaltmanın öncüsü olmasını sağlamak için ne kadar çaba sarf ettiğini gösteriyor" diye yazdı.
SpaceX, ilk nesil takımyıldızı için bu yıl Ocak ayı itibariyle 2.000'den fazla Starlink uydusunu fırlattı. Yük olarak Starlink uyduları ile fırlatma, şirket için bir rutin haline geldi ve küresel internet kapsama alanı sağlamak amacıyla 30.000'e kadar uydu ile ikinci bir takımyıldızı oluşturmak için onay alırsa, bunlar daha da yaygın hale gelecek.
Starlink uzak yerlerdeki insanlara bile internet bağlantısı sağlayabilirken, gökbilimciler mega takımyıldızların çalışmaları için kentsel ışık kirliliğinden daha kötü bir tehdit haline geldiğini söyledi. Aslında, Uluslararası Astronomi Birliği, Karanlık ve Sessiz Gökyüzünü Uydu Takımyıldızı Girişiminden Koruma Merkezi'ni kurdu. Ana konu, teleskopların bu uydu takımyıldızlarından yansıyan ışığı alacağı ve evrenin geri kalanını gözlemlemeyi zorlaştıracağı için, merkez, gözlemevlerinin uygulayabileceği yazılım ve teknik hafifletme çözümlerine odaklanacak. SpaceX, 2020'de Starlink uydularına daha az parlak görünmelerini sağlamak için "güneşlik" ekledi. Sky & Telescope'a göre, şimdi daha soluk görünüyorlar, ancak hala teleskoplarla görülebiliyorlar.