Safari Kullanmayı Durdurmak İçin 10 Neden
Bu içeriğimizde Safari'yi neden bırakmanız gerektiğini açıkladık.
Apple, Safari'yi "tüm Apple cihazlarınızda interneti deneyimlemenin en iyi yolu" olarak lanse ediyor (Apple aracılığıyla). MacOS ve iOS'a önceden yüklenmiş olarak gelir ve her iki işletim sisteminde de varsayılan tarayıcıdır. Safari'nin hoş ve kullanımı kolay bir arayüze sahip modern görünümlü bir tarayıcı olduğu tartışılmaz. Bazı insanlar Safari'yi sever, ancak herkesin ilk tercihi değildir.
Safari kullanmayı bırakıp Chrome veya Firefox gibi alternatif bir tarayıcıya geçmeniz için geçerli nedenler var. Özellikle, tarayıcının Apple tarafından oluşturulduğunu ve cihazlarında geldiğini yukarıda belirttiğimiz gibi, Safari'nin Mac cihazı kullanmayan herkes için bir tarayıcı olması gerektiğini iddia etmek zor. Ancak özel Mac kullanıcıları için bile diğer tarayıcıları kullanmak için nedenler var. Kullanıcıların tarayıcıyı kullanmaya çalışırken aldıkları yaygın hatalardan başlayarak, Safari'yi kullanmayı bırakmanın 10 nedeni burada.
Korkunç önemli bellek veya enerji hatası
Çoğu insan Safari ile ilgili herhangi bir sorun yaşamaz, ancak bazıları tarayıcıyı kullanırken can sıkıcı bir bellek hatası veya enerji hatasıyla uğraşır. Tarayıcı aniden "Bu web sayfası önemli miktarda enerji kullanıyor" uyarısını gösterecek ve sorunlu sayfayı kapatmanızı isteyecektir. Apple, bu hatanın genellikle tek bir sayfa veya birden çok sayfa normalden daha fazla kaynak çektiğinde ortaya çıktığını belirtiyor. Bu ekstra güç tüketimi, pilinizin beklenmedik şekilde boşalmasına neden olur. Sorunlu pencereleri kapatmak genellikle tarayıcıyı ve güç tüketiminizi normale döndürür.
Ayrıca, çok fazla bellek kullanan sayfa hakkında benzer bir uyarı görebilirsiniz. "Önemli bellek" hatası özellikle can sıkıcıdır, çünkü Safari web sayfasını otomatik olarak yeniden yükleyerek form öğelerini ve o sırada pencereye girdiğiniz diğer metinleri kaybetmenize neden olur. Bu bellek hatası, 9to5 Mac'e göre hem eski Mac'lerde hem de Apple'ın yeni M1 Mac serisi dizüstü bilgisayarlarında oluyor. Enerji hatasına benzer şekilde, bellek hatası, kullanıcının birden fazla tarayıcı sekmesi açık olduğunda veya özellikle medya yoğun bir siteye göz atarken oluşur.
Bu "önemli bellek" hatası hem tarayıcıyı hem de işletim sistemini yavaşlatır. Tarayıcı Nasıl Yapılır'a göre, sekmeleri kapatarak, Safari'den çıkarak, uzantıları devre dışı bırakarak veya tarayıcı önbelleğini temizleyerek düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Bu prosedürler her zaman işe yaramaz ve bazen sorunu çözmenin tek yolu bilgisayarınızı yeniden başlatmaktır.
Sınırlı uzantılar
Apple, uzantıların tarayıcınızın işlevselliğini genişletmenin harika bir yolu olduğunu belirtiyor. Uzantılarla yazarken (Gramarly aracılığıyla) dilbilginizi kontrol edebilir, ileride kullanmak üzere parolaları saklayabilir, alışveriş yaparken tasarruf edebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Bir uzantı, tarayıcıya yeni özellikler getirebilir veya dış hizmetler için destek ekleyebilir. Hem Mac için Safari hem de iOS için Safari uzantıları destekler.
Tarayıcınızın işlevselliğini önemli ölçüde genişletmek istiyorsanız, Safari en iyi tarayıcı olmaktan uzaktır. Ne yazık ki hayal kırıklığına uğrayacaksın. Mac App Store'u veya iOS uygulama mağazasını açabilir ve mevcut tüm uzantılara göz atabilirsiniz. Her iki tarayıcının da uygulama kitaplıklarında yalnızca sınırlı sayıda uzantı bulunduğundan, bu sizi çok uzun sürmez.
Uzantılar sizin için gerekliyse Chrome'a geçmeyi düşünün. Chrome tarayıcı, kapsamlı bir eklenti kitaplığına sahip uzantıların kralıdır. Uzantıları, özellikle Chrome'da yüklerken dikkatli olun. Google, uzantıları Apple kadar yakından incelemez ve bazen kötü amaçlı yazılım yüklü uzantılar Google Play mağazasına girer. Bunu halletmek için Google Play Protect'i yükleyebilirsiniz.
Bozuk web siteleri
Bazı web siteleri Safari'yi desteklemez. Apple, Google Chrome ve Microsoft Edge'in arkasındaki krom motoru kadar popüler olmayan WebKit oluşturma motorunu kullanıyor, diyor Wired. Özellikle Chromium, yaygın geliştirici desteğine sahiptir ve çoğu web sitesi bu tarayıcı motorunu destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Şirketin web sitesine göre, Google'ın en popüler e-posta hizmeti olan Gmail, Chrome'da Safari'den çok daha iyi çalışıyor.
Çoğu durumda, bir şirket bir web sitesi tasarlarken Safari desteği listenin başında değildir. Oberlo'ya göre geliştiriciler bunun yerine en çok kullanıcıya sahip tarayıcı olan Chrome'a odaklanıyor. Safari sonradan akla geldiği için, bazı web siteleri iOS veya macOS için Safari'de düzgün görüntülenmez. Bu ikinci sınıf durum, yalnızca bir web sitesinin nasıl göründüğünü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda nasıl çalıştığını da şekillendirir. Bazı Mac ve iOS kullanıcıları gelişmiş özellikleri keşfedebilir ve görüntülü arama için olanlar gibi entegre web uygulamaları etkin değildir.
Safari yalnızca Apple cihazları arasında senkronize edilir
Apple, yıllarca Mac platformunu iOS cihazlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre etmek için çalıştı ve Apple'ın Handoff'unun kanıtladığı gibi, şirketin çabaları meyvesini verdi. Safari'yi açın ve verilerin cihazlar arasında nasıl paylaşıldığını fark etmeden edemezsiniz. Yeni başlayanlar için, Mac'inizdeki hem yer işaretleri hem de açık sekmeler iOS cihazınızda görünecek ve bunun tersi de geçerlidir. Bu sadece buzdağının görünen kısmı. Handoff sayesinde, Mac'inizde gelen telefon aramalarına ve metin mesajlarına cevap verebilirsiniz. Ayrıca Mac'inize bir metin parçacığı kopyalayabilir ve iPhone'unuza yapıştırabilirsiniz.
Uygun olmasına rağmen, bu paylaşım yalnızca Apple cihazlarına bağlı kalırsanız çalışır. Apple'ın dışına çıkıp bir Android telefon veya Windows PC kullanıyorsanız şansınız kalmaz. Handoff sayfasında da belirtildiği gibi, Apple dışındaki cihazlarda yer imleri ve geçmiş gibi verilere erişmek için Safari'yi kullanamazsınız. Chrome gibi başka bir tarayıcı kullanmanız gerekecek. Apple her zaman bu kadar yakın fikirli değildi. Comparium'a göre şirket, Windows için bir Safari sürümü teklif etti ancak bu projeyi yıllar önce terk etti.
Profil yok
Birçok insan gibi, muhtemelen aynı bilgisayarı birden çok amaç için kullanıyorsunuz. Çocuklarınızla bir bilgisayarı paylaşabilir veya hem iş hem de ev için tek bir iş istasyonunu kullanabilirsiniz. Hatta bu çalışma alanlarını ayrı tutmak ve bilgisayarı kullanan herkes için farklı profillere sahip olmak isteyebilirsiniz. Chrome ve hatta Firefox, tarayıcı düzeyinde profiller oluşturmanıza olanak tanıyan yerleşik profiller sunar. Videoları izlemek için özelleştirilmiş bir profil ve bilgi araştırmak için başka bir profil oluşturabilirsiniz. Oluşturulduktan sonra bu profiller arasında hızla geçiş yapabilirsiniz.
Ne yazık ki, profiller Safari'de mevcut değil, diyor Komando. İki farklı çalışma alanı oluşturmak için Apple Kimliği olarak bilinen iki kullanıcı hesabı oluşturmanız ve kullanıcılar arasında geçiş yapmanız gerekir. Kullanıcı hesapları yalnızca Safari'yi değil, başlatıcıyı ve diğer ayarları da etkiler. Tarayıcıya odaklanmak yerine, uygunsuz olabilecek tüm işletim sistemini yapılandırmanız gerekir.
Bazı web uygulamaları çalışmayacak
Safari, bazı web sayfalarını oluşturmakta zorlanıyor, ancak hepsi bu kadar değil. Ayrıca bazı web uygulamalarıyla uyumlu değildir. Geliştirme için sınırlı zaman ve parayla, web geliştiricileri genellikle en popüler tarayıcı platformunu ve geliştirici dostu olanı hedefler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, tercih edilen tarayıcı genellikle tarayıcı pazarının %70'ini kaplayan Google Chrome veya Microsoft geliştiricileri için tercih edilen tarayıcı olan Microsoft Edge'dir.
Chrome ve Edge'deki bu ilginin bir sonucu olarak, tüm web uygulamaları Safari'de çalışmayacaktır. Örneğin, Slack'teki arama ve görüntülü arama özelliğini ele alalım. Şirket, harika bir Chrome deneyimine odaklanmayı planladığını ve bunun sonucunda kasıtlı olarak diğer tarayıcıları gözden kaçırdığını tweetledi. Web tabanlı özellik, Mac'teki Chrome'da gayet iyi çalışıyor, ancak Safari'de çalışmıyor. Safari'de gelen bir aramayı yanıtlamaya çalışırsanız, Mac için Chrome tarayıcıya geçmeniz veya Mac için Slack masaüstü uygulamasını indirmeniz istenir.
Verim
Safari, Mac'teki en hızlı tarayıcıdır, ancak Google Chrome ve Opera hız açısından çok geride değildir. PC Magazine tarafından yakın zamanda yapılan bir testte, Apple'ın Safari tarayıcısı Jetstream 2 testinde 119 puan alarak ita'yı listenin en üstüne yerleştirdi. Safari en hızlısı olmasına rağmen, rekabeti ezmedi ve diğer testler de benzer sonuçlar verdi. Chrome ve Opera, sırasıyla 103 ve 102,6 puanlarla biraz geride kaldı. Hızdaki bu hafif düşüş, bazıları için değerli bir takas olabilir.
Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi, bu hız yalnızca bir Mac cihazında bekleniyor. Ayrıca, yukarıda da belirtildiği gibi, kullanmak istediğiniz uygulamalar ve siteler tam potansiyellerini kullanmıyorsa hızın ne anlamı var? Evet, biraz hızdan ödün verirsiniz, ancak karşılığında Chrome'un artırılmış uyumluluğunu ve genişletilebilirliğini veya Opera'daki yerleşik VPN gibi özellikleri elde edersiniz.
iWork'te düşük üretkenlik
Apple, bu makalede ele aldığımız gibi, cihazları arasındaki derin işbirliğini anlatıyor. Apple, AirPod'ların cihazlar arasında nasıl otomatik olarak geçiş yaptığını, cep telefonu aramalarının Mac'inize nasıl yönlendirildiğini ve Mac'te kopyaladığınız öğelerin iPhone'unuza nasıl yapıştırılabileceğini anlatmayı seviyor. Bununla birlikte, Safari ve Apple'ın iWork üretkenlik paketi söz konusu olduğunda, iki ürün arasında minimum entegrasyon vardır. Pages, Numbers ve Keynote gibi iWork uygulamaları bağımsız uygulamalar olarak bulunur. Safari web tarayıcısında değil, bu uygulamalarda çalışmalısınız.
Bu bağımsız işlem, Gmail, Google Takvim, Google Drive, Google Fotoğraflar ve daha fazlasını birbirine bağlayan Google Chrome'un tam tersidir. Farklı Google web uygulamaları arasında doğrudan Chrome'un içinden hızla geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca ayarlarını yönetebilir ve hatta tüm çalışmalarınızı doğrudan web tarayıcısından yapabilirsiniz. Safari ve iWork aynı düzeyde entegrasyona sahip değil.
Safari'de tema yok
Safari, hoş, kullanımı kolay bir arayüze sahiptir, ancak oldukça yumuşaktır. Evet, aracı ve sık kullanılanlar çubuğunu değiştirebilir veya özel bir başlangıç sayfası oluşturabilirsiniz, ancak daha ileri gidemezsiniz. Rakip tarayıcılarda olduğu gibi tarayıcı penceresinin tüm görünümünü ve düzenini kolayca değiştiremezsiniz. Özellikle Chrome, yeni bir arka plan resmi ekleyerek, renkleri tercihinize göre değiştirerek ve menü öğelerinin stilini değiştirerek (Dijital Eğilimler aracılığıyla) tarayıcı pencerelerinin görünümünü değiştirecek temaları destekler.
Arabirimi azaltan minimal seçeneklerden, Halo hayranları için bu özel temalar gibi Microsoft Edge gibi rakip platformlardaki popüler kültür simgelerinden esinlenen karmaşık temalara kadar değişen çeşitli temalar vardır. Kendini işine adamış oyuncular ve son derece özelleştirilmiş bir kullanıcı arayüzüne sahip olmayı tercih eden diğerleri için Safari, rekabete ayak uyduramaz.
Daha az sıklıkta güncelleme
Apple, web tarayıcısı söz konusu olduğunda yavaş gelişme hızıyla bilinir. Şirket, genellikle iOS veya macOS güncellemeleriyle birlikte Safari güncellemelerini yayınlar. Bu güncellemeler ayda bir veya bazen sadece birkaç ayda bir yayınlanır. Bu güncellemelerden bazıları yeni özellikler ekler, ancak çoğu hızlı hata düzeltmeleri veya güvenlik yamalarıdır. Apple'ın rakiplerinden çok daha az, yalnızca her yıl ya da öylesine büyük yükseltmeler gerçekleşir.
Teknolojiye ve güvenlik tehditlerine son derece hızlı uyum sağlayan son teknoloji bir tarayıcı istiyorsanız, Microsoft Edge, Firefox veya Chrome gibi alternatif tarayıcılara bakmanız gerekebilir. Microsoft, güvenlik güncellemeleri, hata düzeltmeleri ve büyük değişiklikler arasında değişen birkaç haftada bir yeni sürümler sunar. Bu önemli güncellemeler neredeyse her ay gerçekleşir. Şirket, Google Chrome'un her dört haftada bir güncellendiğini belirtiyor. Nstec'e göre, Firefox her altı ila sekiz haftada bir güncelleniyor.