NASA'nın Uzay Aracı Tarihte İlk Kez Güneş'e Dokundu

NASA'nın Uzay Aracı Tarihte İlk Kez Güneş'e Dokundu

NASA'nın aracı ilk kez Güneş'e dokundu. İşte detaylar..

Bilim adamları ve uzay kuruluşları, yıldızın bileşimini ve atmosferinin diğer adı olan koronasını öğrenmek için Güneş'i en uzun süredir incelemek istiyorlar. Araştırmacılar, güneş sistemimize güç sağlayan yıldız hakkında tahminde bulunsalar da, insanlık tarihinde ilk kez "Güneş'e dokunan" NASA'nın Parker Güneş Sondası sayesinde son zamanlarda bazı yeni keşifler yaptılar.

Yüksek sıcaklığa dayanıklı (1,8 milyon dereceye kadar Fahrenheit) karbon bloklardan yapılan insan yapımı uzay aracı, bu yıl Nisan ayında Güneş'in atmosferine girdi. Bununla birlikte, görevle ilgili ayrıntılar geçen hafta New Orleans'taki Amerikan Jeofizik Toplantısının Güz oturumunda düzenlenen bir basın toplantısında duyuruldu. Duyurudaki gecikme, NASA'nın Parker Solar Probe tarafından elde edilen başarıyı doğrulamak için zamana ihtiyaç duymasından kaynaklandı. Böylece, NASA'nın güneş sondası, ilk uçuşundan bu yana, Ağustos ve Kasım aylarında Güneş'le iki kez daha karşılaştı.

Thomas Zurbuchen, "Bu kilometre taşı bize sadece Güneşimizin evrimi ve Güneş Sistemimiz üzerindeki etkileri hakkında daha derin bilgiler sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendi yıldızımız hakkında öğrendiğimiz her şey bize evrenin geri kalanındaki yıldızlar hakkında daha fazla şey öğretiyor" dedi. Bilim Misyonu Müdürlüğü yöneticisi, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Görevle ilgili daha fazla ayrıntı yakın zamanda Physical Review Letters'da yayınlanan bir makalede yayınlanırken, Parker Solar Probe ile ilgili başka bir makalenin yakında The Astrophysical Journal'da yayınlanması planlanıyor.

Şimdi, yeni keşiflere gelince, sonda, Güneş yüzeyinin 8,1 milyon mil üzerinde, güneş atmosferine girdiğinde, Nisan ayında ilk kez, Güneş'in atmosferi ile Güneş'in atmosferi arasındaki boşluk olan Alfvén kritik yüzeyinin olduğunu keşfetti. boşluk, şekil olarak tek tip değildir.

Daha önce bilim adamları, bu ayırma çizgisinin, Fotosfer olarak da adlandırılan Güneş'in yüzeyinden 4,3 ila 8,6 milyon mil arasında bir yerde olduğunu tahmin ediyorlardı. Güneş sondası tarafından yapılan keşif, çizginin tek tip olmadığını ve tepe ve vadilere sahip olduğunu ortaya çıkardı. En yakın noktasında, Parker Solar Probe, Güneş yüzeyinden 6,5 milyon mil yüksekliğe ulaşabildi.

Bunun dışında, güneş sondası uçuş manevraları sırasında Güneş'in iki yeni olgusunu da keşfetti: geri dönüşler ve sözde akış. Geri dönüşler, Güneş'in yüzeyinden zikzak şeklinde kaçan yüklü parçacıkların akışları iken, yalancı akışlar, sakin yapıları nedeniyle "fırtınanın gözü"ne benzeyen bu devasa yapılardır.

nasanin-uzay-araci-tarihte-ilk-kez-gunese-dokundu.webp

Parker Solar Probe, uzay aracını Güneş'in koronasına sokmak için sapan görevi gören Venüs uçuşlarından yararlanarak Güneş'i izlemeye devam edecek. Parker Solar Probe için bir sonraki Venüs uçuşu 2023'te planlanıyor ve onu Güneş yüzeyinin 3,83 milyon mil yukarısına götürecek.