Microsoft, Bulut PC Hizmeti Olan Windows 365'i Başlattı; İşte Detaylar
Microsoft, dünyanın en popüler işletim sisteminin bulut sürümü olan Windows 365'i yayınladı.
Hizmet, Windows 10 çalıştıran bir makineye (gelecekte Windows 11'de) erişmek isteyenler için, ancak fiziksel bir bilgisayar oluşturmak zorunda kalmadan geniş çapta kullanılabilir.
Duyuru geçen ay çok fazla tantana olmadan yapıldı, ancak platformu macOS, Linux veya Android cihazlarda çalıştırabilen iş kullanıcılarını şaşırttı. Windows 365 paketleri satın almak isteyen şirketler, kullanıcı sayısına göre aylık planlar yapmalıdır.
Fiyatı gizli tutulsa da şirket şimdi tam listeyi konfigürasyona göre ayırarak yayınladı. Hizmet iki tür abonelikte sunulur: Business ve Enterprise. İlki 300 veya daha az çalışanı olan şirketler için tasarlanırken, ikincisi aynı kaynakları paylaşmasına rağmen daha büyük kuruluşlara yöneliktir.
Her biri farklı performans, depolama ve üretken odaklanma düzeylerine sahip on iki bulut bilgisayar yapılandırması arasından seçim yapabilirsiniz. En basit makine, her kullanıcı için ayda 297,40 TL karşılığında bir vCPU, 2 GB RAM ve 64 GB depolama alanına sahiptir. Şirkete göre, temel ayarlar, çalışanların müşteri hizmetleri veya çağrı merkezi gibi operasyonel faaliyetlerde, hafif uygulamalara erişimle kullanması için uygundur.
Avantajlar ve dezavantajlar
Windows 365 Business müşterileri de indirimden yararlanabilir, ancak geçerli Windows 10 Pro lisanslarına sahip cihazlara sahip müşterilere sunulan Windows Hybrid Benefit'e kaydolmaları gerekir.
Windows Hibrit Avantajı lisansı atanan her kişi, Windows 10 Pro lisanslı bir cihazın birincil kullanıcısı olmalıdır.Microsoft'a göre, indirimli fiyatı korumak için, sözleşme süresi boyunca en az bir kez Windows 10 Pro lisanslı cihaz hizmetine erişmeniz gerekir.
İlgilenen taraflar, mevcut farklı yapılandırmalardan en fazla üçünü (bunun için yalnızca 4 vCPU'lu olanı ücretsizdir) 60 günlük bir süre boyunca ücretsiz olarak deneyebilir. Buna rağmen, ayrım gözetmeyen kullanımı önlemenin bir yolu olarak, kuruluş başına yalnızca bir kullanıcı teste girebilir.
Yazılım devinin hizmetini piyasada bulunan diğer hizmetlerle karşılaştırmak zor bir iştir, sonuçta faturalandırma sistemi farklıdır. Microsoft, ek hizmetler için ücret alan diğer şirketlerin aksine, her şeyin değer kattığı daha eksiksiz bir seçenek sunmayı tercih etti.