Google, Safaride Varsayılan Arama Motoru Olabilmek İçin 15 Milyar Dolar Ödeyecek; İşte Ayrıntılar

Google, Safaride Varsayılan Arama Motoru Olabilmek İçin 15 Milyar Dolar Ödeyecek; İşte Ayrıntılar

Analist, Google'ın 2021'de Varsayılan iOS Arama Motoru Durumunu Korumak İçin Apple'a 15 Milyar Dolar Ödeyebileceğini Önerdi.

Apple ve Google'ın, Google'ın Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olarak yerini almasını sağlayan önemli bir parasal anlaşmaya sahip olduğu bir sır değil. Finansal danışman Bernstein'dan Toni Sacconaghi'nin yeni bir yatırımcı notunda analist, Google'ın statükoyu korumak için Apple'a yaptığı ödemenin geçen yıl 10 milyar dolardan 2021'de 15 milyar dolara ulaşabileceğini iddia ediyor.

İlk olarak Ped30 tarafından bildirilen Sacconaghi'nin notu, Google'ın Apple'a yaptığı ödemelerin her yıl artmaya devam edebileceğini ve 2022'de 18-20 milyar dolara yaklaşabileceğini tahmin ediyor. Bernstein analisti, rakamlarını Apple'ın halka açık dosyalamalarına ve Google'ın trafik edinimine ilişkin aşağıdan yukarıya bir analize dayandırıyor.

Google'ın Apple ile arama ve reklamcılık pazarlarındaki anlaşması on yılı aşkın bir süredir yürürlükte, ancak Google'ın arama motoru hakimiyetinin son yıllarda giderek daha fazla inceleme altına alınmasıyla birlikte, Bernstein analistleri anlaşmanın düzenleyici bir riskle karşı karşıya kalabileceğine inanıyor.

Buna ek olarak, Yahoo ve Microsoft, iOS cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google'ı devirmek için Apple ile bir anlaşma imzalamakla ilgileniyorlar ve analistler, Microsoft'un bunu aşmamasını sağlamak için Google'ın Apple'a büyük ödemeler yaptığını öne sürüyorlar.

GOOG'un AAPL'ye yaptığı ödemelerde iki potansiyel risk görüyoruz: (1) gerçek olduğuna inandığımız, ancak muhtemelen yıllar sonra olan düzenleme riski; olumsuz bir kararın Apple'ın brüt karında %4-5'lik potansiyel bir etki görüyoruz; & (2) Google'ın Apple'a varsayılan arama motoru olması için ödeme yapmayı tamamen durdurmayı seçmesi veya şartları yeniden müzakere edip daha az ödemeyi tercih etmesi. Daha önceki araştırmalarda GOOG'un muhtemelen Microsoft'un bunu aşmamasını sağlamak için ödeme yaptığını belirtmiştik. Bununla birlikte, 22 MY'de 18 – 20 milyar dolara yaklaşması muhtemel ödemelerle, Google'ın stratejisini tekrar gözden geçirmesi mantıksız değil.

Geçen yıl, ABD Adalet Bakanlığı, Mountain View merkezli şirketin yasadışı bir tekeli sürdürmek için arama ve reklam pazarlarında rekabete aykırı ve dışlayıcı uygulamalar kullandığını iddia ederek Google'a karşı bir antitröst davası açtı. Google'a yönelik başlıca şikayetlerden biri, Google'ın Apple'ın Safari tarayıcısında ve diğer arama araçlarında varsayılan arama motoru olmasına izin veren Apple ile anlaşmasıdır.

Geçen yıl Sacconaghi, Apple'ın Google'a baskı yapmak için doğrudan bir arama motoru satın alması gerektiğini savundu. Sacconaghi'nin mantığı, Apple'ın Google'a çok fazla alternatifi olmaması ve tek avantajının Bing'e takas olmasıydı. Ancak analist, böyle bir hareketin, nihayetinde satın almayı engelleyebilecek ve Apple'ı eskisinden daha kötü bir konuma getirebilecek düzenleyici gözetimi tetikleyebileceği konusunda da uyardı.

2020'de, web tarayıcısının artan etkinliği not edildikten sonra Apple'ın kendi arama motorunu başlatmayı planladığına dair spekülasyonlar yapıldı, ancak artış daha sonra Apple'ın Siri ve Spotlight arama sonuçlarını iyileştirme çabalarına indirildi ve söylenti şimdiye kadar geldi.