Çinli Tencent 100'den Fazla Kişiyi İşten Çıkardı
Tencent, dünyanın en büyük video oyunu üreticisi ve WeChat'in sahibidir ancak Çin'in teknoloji sektörüne yönelik 2020'nin sonlarında başlatılan geniş çaplı bir düzenleyici baskı altında mücadele etmektedir.
Çinli teknoloji devi Tencent Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şirket politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yüzden fazla çalışanını işten çıkardığını, bazılarının polise sevk edildiğini ve daha sonra rüşvet ve zimmete para geçirmekten suçlu bulunduğunu söyledi.
Hong Kong borsasında işlem gören şirket, dünyanın en büyük video oyunu üreticisi ve popüler süper uygulama WeChat'in sahibi olmasına karşın, 2020'nin sonlarında Çin'in teknoloji sektörüne yönelik başlatılan geniş çaplı bir düzenleyici baskı altında mücadele ediyor.
Kasım ayında gelirlerinde üst üste ikinci çeyrek düşüşünü açıklayan firma yaptığı açıklamada, 100'den fazla çalışanını dolandırıcılıkla mücadele politikasını ihlal etmekten suçlu bulduğunu söyledi.
Açıklamada, 10'dan fazla çalışanın Çin'in kamu güvenliği organına transfer edildiği belirtildi.
Firma, "Şirket içindeki yolsuzluk ve dolandırıcılık sorunlarına yanıt olarak, Tencent'in Dolandırıcılıkla Mücadele Soruşturma Departmanı baskısını güçlendirmeye devam etti ve ortak sorunları olan bir dizi ihlali araştırdı ve ele aldı" dedi.
"2022 yılı boyunca soruşturulan ve ele alınan vaka ve personel sayısı 2021 yılına kıyasla arttı" diye ekledi.
Suçlananların şirket fonlarını zimmetlerine geçirdiklerinin ve rüşvet aldıklarının tespit edildiği, bir kısmının polise sevk edildiği ve bazılarının mahkemede suçlu bulunduğu belirtildi.
İşten çıkarılan ve yolsuzlukla suçlananların bir kısmı, şirketin haberlerden spor ve filmlere kadar devasa içerik üretimini denetleyen PCG kolunun bir parçasıydı.
Ancak bu kişiler aynı zamanda Tencent'in bulut bilişim ve fintech gibi diğer iş kollarını da kapsıyor.
Şirketten yapılan açıklamada, en önemlisi, bir çalışanın "devlet dışı çalışanlardan rüşvet almaktan" suçlu bulunduğu ve üç yıl hapse mahkum edildiği belirtildi.
Devlet medyasının bildirdiğine göre, şirket CEO'su Pony Ma geçen ay şirket içi bir personel toplantısında firmadaki yolsuzluk seviyesinin "şok edici" olduğunu söyledi.
Tencent, Pekin'in video oyunları üzerindeki düzenleyici baskısından ağır darbe aldı ve yüzlerce firma hükümetin taleplerine uymak için ürünlerinden "siyasi açıdan zararlı" içeriği çıkarma ve reşit olmayan oyunculara sınırlamalar getirme sözü verdi.
Ancak firma, 2017'den bu yana görülmemiş düşük bir seviyeye indiği 28 Ekim'den bu yana Hong Kong'daki hisse fiyatının neredeyse iki katına çıkmasıyla canlanma belirtileri gösterdi.
Firma ayrıca geçen ay 18 ay içinde bir video oyunu için ilk lisansını aldı ve dünyanın en büyük oyun üreticisinin karını engelleyen kurak bir dönemi sona erdirdi.