Chrome, Android'de önemli bir erişilebilirlik aracı hazırlıyor
Android için Chrome, kendi metin okuma (TTS) aracını kazanacak. İşlev, kullanıcıların ekranda bulunan içeriği duymasına olanak tanır.
9to5Google'a göre bu işleve "Bu sayfayı dinle" (ücretsiz çeviriyle "Bu sayfayı dinle") adı verilir. Kullanılabilir olduğunda bu özelliğe ekranın sağ üst köşesindeki üç noktalı menüden erişilebilir.
Aracı etkinleştirirken tarayıcı, solda oynat/duraklat düğmesi, sayfa başlığı, web sitesi adı, ilerleme çubuğu ve oynatmayı sonlandıran düğme bulunan küçük bir içerik oynatıcısını görüntüler.
Kaynağa dokunduğunuzda arayüzde etkileşimli bir ilerleme çubuğu, sesi 0,5x, 0,8x, 1,2x, 1,5x, 2x, 3x veya 4x hızlarında geri/ileri sarma ve yavaşlatma/hızlandırma düğmeleri bulunur.
Yüksek sesle okumak, tarayıcıda erişilebilirliği sağlamak için önemli bir eklentidir. Bu özellik, Microsoft Edge de dahil olmak üzere çeşitli sektör programlarında mevcuttur.
İşlev, görme engelli kullanıcıların metin içeriklerini tüketmesine olanak sağlamanın yanı sıra, internette gezinirken içerik dinlemeyi seven kişiler için de kolaylaştırıcı olabiliyor.
İşlev, Chrome sürüm 120'de bulundu, ancak yalnızca şu anda Chrome Beta test kullanıcılarının kullanımına sunulan yapı 121'de çalışıyor. Diğer deneysel özellikler gibi, aracın da chrome://flags menüsünden etkinleştirilmesi gerekiyor.
Chrome'un metinden konuşmaya aracı nasıl etkinleştirilir?
Chrome Beta test kullanıcısıysanız, yeni metinden konuşmaya aracını son sürümünden önce deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için şunu yapın:
Chrome 121 sürümünü kullandığınızdan emin olun;
Adres çubuğuna chrome://flags/#read-aloud yazın;
Aracı etkinleştirin ve tarayıcınızı yeniden başlatın.
İşlem doğru yapıldıysa, bir sonraki açılışta fonksiyonun üç noktalı menüde görünmesi gerekir. İşlev tercüme düğmesinin altında olmalıdır.
Lansman yakında yapılmalı
Neyse ki genel halk için işlevin kesin olarak yayınlanması uzun sürmeyecek. Şu anda tarayıcının kararlı sürümü yapı 120'de, paket 121 için yalnızca bir güncelleme uzakta.
Chrome güncellemelerinin aylık olarak gerçekleştiğini göz önüne alırsak, fonksiyonun devreye girmesi çok uzun sürmeyecektir.