Bu Yeni Wi-Fi Teknolojisi, 1 Km'ye Kadar Menzil, Önemli Güç Tasarrufu Sağlayabilir
Yeni Wi-Fi teknolojisi, mevcut Wi-Fi ağlarından daha az güç tüketirken 1 km'ye kadar bir menzil sunmayı vaat ediyor. İşte detaylar..
IoT (Nesnelerin İnterneti) pazarı, akıllı hoparlörler, akıllı kapı zilleri, akıllı elektrikli süpürgeler ve diğerleri gibi çeşitli akıllı ev ürünlerinin benimsenmesi sayesinde son zamanlarda büyük bir artış gördü. Sonuç olarak, endüstriyel sektörde ve evde geçmişte olduğundan daha fazla cihazın internete bağlı kalması gerekiyor. Bu nedenle, daha uzun bir menzil sağlamak ve o sırada güçten tasarruf etmek için, araştırmacılar tarafından Wi-Fi HaLow olarak adlandırılan yeni bir Wi-Fi teknolojisi geliştirdi.
Yeni Wi-Fi teknolojisi, mevcut Wi-Fi ağlarından daha az güç tüketirken 1 km'ye kadar bir menzil sunmayı vaat ediyor. Yakın zamanda Wi-Fi odaklı şirketlerin dünya çapındaki organizasyonu olan Wi-Fi Alliance tarafından onaylanmıştır ve mevcut Wi-Fi protokolleri ve uygun cihazlarla uyumludur. Bu nedenle, mevcut Wi-Fi altyapısıyla bile geniş ölçekte konuşlandırılabilir.
Araştırmacılar, pazardaki IoT cihazlarına yönelik sürekli artan talebi karşılamak için Wi-Fi HaLow'u geliştirdi. Bir erişim noktasından 1 km uzakta olsalar bile bir Wi-Fi cihazının bağlı kalmasını sağlayabilir. Ayrıca, mevcut Wi-Fi ağlarından çok daha az güç tüketir. Kuruluşa göre, Wi-Fi HaLow teknolojisi, menzil ve güç tasarrufu söz konusu olduğunda "diğer çözümleri gölgede bırakıyor".
Nasıl Çalışıyor?
Şimdi, soruya geliyoruz - Wi-Fi HaLow nasıl çalışır? Eh, mevcut nesil Wi-Fi ağlarına benzer, ancak önemli bir farkı vardır. Ofislerde ve evlerde kullandığımız geleneksel Wi-Fi ağları, çalışması için genellikle 2,4 GHz ila 5 GHz radyo frekansına güvenir. Bu nedenle, bu ağlar kısa sürede yüksek miktarda veri sağlayabilir. Bu nedenle, geniş bant genişliği ve daha fazla güç tüketimi.
Wi-Fi HaLow ise, mevcut Wi-Fi ağlarının kullandığından çok daha az olan yalnızca 1GHz radyo frekansında çalışır. Sonuç olarak, mevcut ağlardan çok daha az güce ihtiyaç duyar. Ayrıca, 1GHz radyo frekansı daha uzun dalga boylarına olanak sağladığından, tek bir Wi-Fi HaLow erişim noktası, bağlı cihazlar için daha fazla olmasa da 1 km'lik bir menzil sağlayabilir.
Ancak, daha düşük frekans bant genişliği kullanmanın önemli bir dezavantajı, Wi-Fi HaLow'un daha yüksek frekans bant genişliği kullanan mevcut Wi-Fi ağları kadar veri iletememesidir. Bununla birlikte, yeni Wi-Fi teknolojisi, genellikle temel veri aktarımı gereksinimlerine sahip olan IoT cihazlarına hitap edecek şekilde tasarlandığından, Wi-Fi HaLow, cihazları desteklemekten daha fazlasını yapmalıdır.
Ayrıca, IoT cihazları eskisinden daha uzun mesafelerde bağlı kalabildiğinden, yeni teknoloji gelecekte, belki de akıllı bir şehirde oldukça faydalı olabilir. Artı, Wi-Fi HaLow tarım sektörü için yararlı olabilir, çünkü uzmanlar tarlalara çok uzaklara yerleştirilmiş sensörleri kullanarak ekinleri izleyebilir.
Şimdi, yeni Wi-Fi teknolojisinin kullanılabilirliğine gelince, şu an için bu konuda resmi bir açıklama yok. Bununla birlikte, pazarda IoT tabanlı cihazların sayısı artmaya devam ettikçe, Wi-Fi HaLow'un er ya da geç devreye alınmasını bekleyebiliriz.