Apple 3 Trilyon ABD Doları Değerinde İlk Halka Açık Şirket Oldu
Apple hisseleri Cuma günü %2,3 artışla 193,97 dolardan kapanarak piyasa değerini 3,04 trilyon dolara çıkardı.
Apple, bir işlem gününü 3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle kapatan ilk halka açık şirket oldu ve göz kamaştırıcı kârlar elde eden bir dizi ürünle toplumu yeniden şekillendiren bir teknoloji devi için bir başka kilometre taşını işaret etti.
Apple hisseleri Cuma gününü %2,3 artışla 193,97 dolardan kapatarak piyasa değerini 3,04 trilyon dolara çıkardı. Apple, aralarında Microsoft ve çip üreticisi Nvidia'nın da bulunduğu bir avuç teknoloji şirketinden biri olarak S&P 500'ün yılın ilk yarısında yaklaşık %16'lık bir kazanç elde etmesine yardımcı oldu.
Silikon Vadisi efsanesi Steve Jobs tarafından kurulan 47 yaşındaki şirket, Ocak 2022'de arka arkaya günlerde kısa süreliğine 3 trilyon dolarlık piyasa değerini aşmış, ancak piyasa kapandığında tutunamamıştı.
Bunun yerine Apple'ın hisseleri, büyümedeki yavaşlama ve tüm teknoloji sektörünü etkileyen yükselen faiz oranlarıyla ilgili yatırımcı endişeleri nedeniyle bu yılın başlarında piyasa değerini kısa süreliğine 2 trilyon doların altına iten uzun süreli bir inişe geçti.
Apple, bu ayın başlarında şirketin bir sonraki büyük ürünü olabilecek, kullanıcıları sanal gerçeklik olarak bilinen yapay ortamlara sokan Vision Pro adlı yüksek fiyatlı bir kulaklığı tanıtana kadar 3 trilyon dolar eşiğine bir daha yaklaşmadı.
Her ne kadar 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmanın önemi büyük ölçüde sembolik olsa da, büyüklüğü hala nefes kesici.
Örneğin, Zillow tarafından hesaplanan geçen yılki ortalama satış fiyatına göre 3 trilyon doların ABD'de yaklaşık 9 milyon evi satın alabileceğini düşünün. Bu para aynı zamanda dünyanın en değerli 50 spor takımını da satın alabilir. Eğer 3 trilyon dolar ABD'deki herkese eşit olarak dağıtılsaydı, her bir kişi yaklaşık 9.000 dolar alacaktı.
Microsoft 2,5 trilyon dolarla en değerli ikinci kamu şirketidir. Petrol devi Saudi Aramco'nun piyasa değeri 2.08 trilyon dolar. Google, Amazon ve Nvidia'nın ana şirketi olan Alphabet'in piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde.
Apple'ın Ağustos 2021'de ilk kez 2 trilyon doları aştıktan sonra 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşması iki yıldan kısa sürdü; bu, Cupertino, California şirketinin ilk kez 1 trilyon dolara ulaşmasından yaklaşık iki yıl sonra gerçekleşti.
Art arda gelen trilyonlar, Jobs'un 1985'te dönemin CEO'su John Sculley tarafından kenara itildikten sonra 1997'de şirkete geri dönmesinden bu yana Apple'ın kurduğu teknoloji imparatorluğu sayesinde gerçekleşti. Jobs'un geri dönüşü sırasında Apple iflasın eşiğindeydi ve yardıma o kadar muhtaçtı ki nakit akışı için bir zamanların ezeli rakibi Microsoft'a başvurdu.
Bugün Apple o kadar çok para kazanıyor ki, yatırımcılara temettü olarak yılda 105 milyar dolar ödeyebiliyor ve kendi hisselerini geri satın alabiliyor - ve son mali çeyreğinin sonunda hala yaklaşık 56 milyar dolar nakit parası kalıyor.
Jobs'un 2007'de kendine özgü şovmenliğiyle tanıttığı iPhone, Apple'ın krallığındaki en önemli mücevher olmaya devam ediyor. Cihaz geçtiğimiz yıl şirketin yaklaşık 400 milyar dolarlık satışının yarısından fazlasını oluşturdu.
Apple'ın gelirinin geri kalanı Macintosh bilgisayar, iPad, Apple Watch, AirPods gibi diğer ürünlerden ve müzik ve video akışı, garanti programları, iPhone uygulama mağazası aracılığıyla toplanan ücretler ve Google'ın iPhone'da varsayılan arama motoru olmak için ödediği reklam komisyonlarını içeren bir hizmet bölümünden geliyor.
Apple'ın yeniliklerinin çoğu Jobs şirketi yönetirken ortaya çıkmış olsa da, servetinin çoğu Jobs'un Ekim 2011'de ölümünden kısa bir süre önce CEO'luk görevini devralan mevcut CEO Tim Cook döneminde yaratıldı. Jobs bayrağı Cook'a devrettiğinde Apple'ın piyasa değeri 350 milyar dolardı