ABD TikTok'u Yasaklamak İçin Yeni Yasa Tasarısı Getirdi
TikTok, yasa tasarısının bu hafta ABD milletvekilleri tarafından kabul edilmesinin ardından ABD'de genel bir yasakla karşı karşıya.
ABD Milletvekilleri bir adım daha ileri giderek TikTok'u ülkede yasaklayan yeni bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, ABD Senatörü Marco Rubio'nun tasarıyı Kongre üyesi önünde masaya getirmesinin ardından kabul edildi.
Rubio'nun ofisinden yapılan açıklamada, "ABD Senatörü Marco Rubio (R-FL) TikTok'un ABD'de faaliyet göstermesini yasaklayan iki partili bir yasa tasarısı sundu" denildi. "ABD Temsilcileri Mike Gallagher (R-WI) ve Raja Krishnamoorthi (D-IL) ABD Temsilciler Meclisi'nde eş bir yasa tasarısı sundular."
TikTok, ABD ve Çin'in farklı jeo-politik meseleler nedeniyle karşı karşıya gelmesinden bu yana manşetlerde yer alıyor. TikTok, kullanıcı verilerini Çin ile paylaşmakla suçlanıyor ve ABD hükümeti için ulusal güvenlik endişelerini artırıyor.
Tasarı, Alabama ve Utah gibi ABD eyaletlerinin ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Çin'e ait kısa video paylaşım uygulaması TikTok'un devlet cihazlarında ve bilgisayar ağlarında kullanımını yasaklamasından sadece birkaç gün sonra geldi.
Eylemler, geçtiğimiz ay FBI Direktörü Chris Wray'in Çin hükümetinin ByteDance'a ait uygulamayı milyonlarca ABD'li kullanıcı hakkında veri toplamayı kontrol etmek ya da etki operasyonları için kullanılabilecek tavsiye algoritmasını kontrol etmek için kullanabileceğini söyleyen uyarılarının ardından geldi.
"Rahatsız edici bir şekilde, TikTok büyük miktarda veri toplamaktadır ve bunların çoğunun uygulamanın sözde video paylaşım amacıyla meşru bir bağlantısı yoktur. TikTok'un devlet BT altyapısını içerecek şekilde kullanılması, Çin'in sızma operasyonlarına karşı kabul edilemez bir güvenlik açığı yaratmaktadır," dedi. ABD, TikTok için en büyük pazarlardan biri haline geldi ve adil olmak gerekirse platform, veri sistemlerini yerelleştirerek ve bölgede faaliyet göstermek üzere ABD merkezli şirketlerle ortaklık kurarak bu endişelerin önüne geçmeye çalıştı.
Buna ek olarak, Indiana başsavcısı geçtiğimiz Çarşamba günü Çin'in sahip olduğu sosyal medya uygulamasına dava açarak, video paylaşım platformunun kullanıcılarını, özellikle de çocukları, uygunsuz içerik seviyesi ve tüketici bilgilerinin güvenliği konusunda yanlış yönlendirdiğini iddia etti.
Cumhuriyetçi Başsavcı Todd Rokita Çarşamba günü yaptığı şikayette, sosyal video uygulamasının 13 yaş ve üzeri kullanıcılar için güvenli olduğunu söylemesine rağmen, uygulamanın TikTok'un ceplerini ABD'li tüketicilerden gelen milyarlarca dolarla doldurmak amacıyla "gece ve gündüz sınırsız süreyle" genç kullanıcılara sunulan "müstehcen ve uygunsuz içerik" içerdiğini iddia etti.
Rokita'nın ayrı bir şikayeti ise uygulamanın kullanıcıların hassas ve kişisel bilgilerine sahip olduğunu ancak tüketicileri bu bilgilerin güvende olduğuna inandırarak kandırdığını savunuyor.