Windows 11 son zamanlarda tüm manşetlere çıkıyor olsa da, Windows 10 sürüm 21H2'nin de ufukta olduğunu unutmamak gerekiyor. Microsoft'un henüz kesin bir çıkış tarihi olmamasına rağmen, neredeyse nihai yapı, son zamanlarda tüketiciler ve işletmeler için Sürüm Önizleme kanalına girdi.
Windows 10 sürüm 20H2, 20 Ekim 2020'de piyasaya sürülecek; bu, 21H2 sürümünün de benzer bir zaman diliminde gelmesini bekleyebileceğimiz anlamına geliyor. Bu, 5 Ekim'de başlayan Windows 11'in aşamalı sunumu açısından da anlamlıdır. Aslında Microsoft, insanların Windows 10 21H2 sürümünün bir seçenek olarak bulunduğunu bilmelerini sağlamadan önce, büyük işletim sistemi yenilemesini birkaç hafta daha göz önünde bulundurmaya bile karar verebilir.
Sürüm 21H2'nin nispeten küçük bir yükseltme olması gerekiyordu, ancak bunun Microsoft'un Windows 11 gereksinimlerini karşılamayan bilgisayarlar için ileriye dönük iki yoldan biri olduğunu unutmamak önemlidir. desteklenmeyen donanımdan feragat ederse, güvenlik güncellemelerini almamaları olasıdır. Bu nedenle, bilgisayarınız Windows 11'i desteklemiyorsa Windows 10 sürüm 21H2'ye güncellemek nispeten daha güvenli bir bahistir.
Bununla birlikte, Windows 10 21H2 sürümünün ne olduğunu ve masaya ne getirdiğini anlamak önemlidir. Microsoft'un en son Windows 10 yenilemesi, Mayıs ayında piyasaya sürülen 21H1 sürümünün bir devamı niteliğindedir. Windows 10'un yayın döngüsü kapsamında, şirket yılda iki özellik güncellemesi yayınlar ve bu, bunların ikincisidir.
Açık konuşalım: Windows 10 sürüm 21H2, tıpkı ondan önceki 21H1 sürümünün 20H2 sürümü için olduğu gibi bir etkinleştirme paketidir. Bunun esas olarak anlamı, bu güncellemeyle birlikte sunulan "yeni" özelliklerin ondan önceki 21H1 sürümünde de mevcut olduğu, ancak atıl durumda olduğudur. Bilgisayarınıza indirilen gerçek yeni özellikleri almayacaksınız. Bu güncelleme, zaten mevcut olan belirli özellikleri aydınlatacaktır.
Hangi özelliklerin aydınlatıldığına gelince, pek bir şey yok. Microsoft, özellik güncellemesiyle ilgili ayrıntıları Temmuz ayında paylaştığında, Windows 10 sürüm 21H2 ile etkinleştirilecek toplam üç "kapsamlı" özelliğin ana hatlarını çizdi.
İlk olarak, işletim sistemi, artırılmış Wi-Fi güvenliği için WPA3 H2E standartlarını destekleyecektir. H2E, "Hash-to-Element" anlamına gelir ve Wi-Fi Protected Access III (WPA3) standardına yönelik bir geliştirmedir. Cisco'ya göre, WPA3 H2E önceki modele göre hesaplama açısından çok daha verimli ve aynı zamanda kötü niyetli aktörler tarafından kimlik bilgilerini çalmak için kullanılan yan kanal saldırılarına karşı da dirençli. Bu özellik, siber güvenlik topluluğunda aktif olarak yer alan kişiler tarafından kesinlikle memnuniyetle karşılanacaktır.
İkinci olarak, Microsoft, Windows Hello for Business için bulut güveni adlı yeni bir dağıtım yöntemi ekledi. Kişisel dizüstü bilgisayarınızda kullanabileceğiniz normal Windows Hello ile İş için Windows Hello arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyorsanız, başka yere bakmayın. İlki, tüketiciler tarafından oturum açma için alternatif bir yöntem olarak bir PIN veya biyometrik hareket oluşturmak için kullanılır, ancak asimetrik veya sertifika tabanlı kimlik doğrulamasından yararlanmaz. Hesap türüne bağlı olarak çok basit bir parola karması kullanılabilir. Öte yandan, İşletmeler için Windows Hello, kuruluşlar tarafından kullanılır ve Grup İlkesi veya mobil cihaz yönetimi (MDM) ilkeleri kullanılarak yapılandırılır. Her zaman asimetrik veya sertifika tabanlı kimlik doğrulama kullanır, bu da onu güvenlik açısından çok daha sağlam kılar.
Şu anda Windows Hello for Business, anahtar güven ve sertifika güveni olmak üzere iki güven modelini destekler. Windows 10 sürüm 21H2 tarafından etkinleştirilen üçüncü model bulut güvenidir, ancak ilginç bir şekilde Microsoft'un bununla ilgili hiçbir kamuya açık belgesi yok gibi görünüyor. Şirket, yalnızca Windows Hello for Business için daha hızlı dağıtımlara izin vereceğini ve bunu birkaç dakika meselesi haline getireceğini belirtti. Ayrıca Microsoft mühendisi Steve Syfuhs tarafından Reddit'te yapılan bir yorumu da bulabildik ve şöyle diyor:
FIDO oturum açmanın "Bulut Güveni" özelliğini kullanan yeni bir Windows Hello biçimidir. Normalde, Windows Hello anahtar güveninin çalışması için AAD Connect'i backsync ile dağıtmanız gerekir ve eşitleme kısmı 5 dakika ile 30 dakika arasında bir kaç saate kadar sürer ve bu pek çok insan için can sıkıcıdır, pek çok kişi için can sıkıcıdır. çaba göstermek.
Cloud Trust, AAD'den AD'ye güven oluşturmak için tek bir PowerShell betiği çalıştırdığınız Hybrid FIDO oturum açma için oluşturduğumuza dayanır. Bu güven, AAD'nin, AD'nin kabul edebileceği ve uygun bir AD etki alanı TGT'sine dönüştürebileceği özel bir kısmi TGT yayınlamasına izin verir. Başlangıçta FIDO sizi etki alanınızda bu şekilde oturum açtı ve şimdi Windows Hello için kullanılıyor. Oldukça kaygan ve kurulumu çok kolay.
Son olarak, Microsoft'un Windows 10 21H2 sürümünde öne çıkardığı üçüncü özellik, Linux için Windows Alt Sisteminde (WSL) GPU hesaplama desteği ve Windows üzerinde Linux için Azure IoT Edge (EFLOW) dağıtımlarıdır.
Bu, makine öğrenimini ve diğer kaynak yoğun iş yüklerini kolaylaştırmak için yapılmaktadır. Farkında olmayanlar için EFLOW, insanların Windows IoT'de üretim Linux tabanlı bulutta yerel iş yüklerini çalıştırmasına ve ayrıca Linux IoT Edge modüllerini bir Windows IoT cihazına dağıtmasına olanak tanır. WSL üzerinde çalışan makine öğrenimi çözümleri için GPU desteği, Microsoft'un son zamanlarda uğraştığı bir şeydir.
Bu, Windows 10 sürüm 21H2 ile etkinleştirilecek özellikler için aşağı yukarı bu kadar. Ancak belki de insanlar, hibrit ortamın ışığında, güncellemenin Microsoft'un aylık toplu güncellemeler sunmak için kullanılan hizmet teknolojisi aracılığıyla teslim edileceğini bilmekten memnun olacaklardır. Bu, Windows 10 sürüm 2004 (Mayıs 2020 Güncellemesi) veya sonraki bir sürümünü çalıştıran cihazların daha hızlı bir kurulum deneyiminin keyfini çıkarabileceği anlamına gelir.
Microsoft, henüz Windows 10 21H2 sürümü için kesin bir çıkış tarihi açıklamamış olsa da, bu takvim yılında, muhtemelen Kasım ortasından önce piyasaya sürüleceğini belirtmek önemlidir. Home ve Pro sürümleri 18 aylık destek alırken Enterprise ve Education 30 aylık destek alacak. Windows'un bir sonraki Uzun Süreli Hizmet Kanalı (LTSC) sürümü de Windows 10 21H2'yi temel alacaktır. Beş yıllık destekle genel kullanıma sunma ile aynı zamanda piyasaya sürülecek.
Windows 11 ve ondan önceki Windows 10 özellik güncellemelerine benzer şekilde, Windows 10 sürüm 21H2 isteğe bağlı ve ücretsiz bir yükseltme olacaktır. Bununla birlikte, Microsoft, bunun yerine Windows 10 sürümlerinin desteklendiği bilgisayarları bu sürüme yükseltmeye zorlayacaktır. Mühendislik çalışmalarının Windows 11'e kayma olasılığı göz önüne alındığında, gelecekteki Windows özellik güncellemelerinin (varsa) benzer nitelikte olmasını ve yalnızca etkinleştirme paketleri sunmasını bekleyebiliriz. Microsoft, bunun Windows 10 için son özellik güncellemesi olduğunu onaylamadı ve işletim sisteminin en az 14 Ekim 2025'e kadar desteklendiğini biliyoruz.