Devlete ait haber ajansı RIA'nın Cuma günü Moskova'daki bir mahkemeye dayandırdığı haberine göre, Rusya'nın yasaklı içerikleri silmemekle suçladığı mesajlaşma servisi WhatsApp en fazla 4 milyon Ruble (yaklaşık 41 lakh Rupi) para cezasıyla karşı karşıya.
WhatsApp'ın ana şirketi Meta Platforms geçen yıl Rusya'da "aşırılık yanlısı" bir kuruluş olarak yasaklanmış olsa da, Rusya'da yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulaması daha önce yasaklı bilgileri kaldırmadığı için yasal işlemlerle tehdit edilmemişti.
RIA raporunda WhatsApp'ın hangi bilgileri silmediği iddiasına yer verilmedi. Haberde idari davanın iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor tarafından açıldığı belirtildi.
Rusya, Ukrayna'daki askeri harekatının başlangıcında, Google, Wikipedia ve diğerlerinin de dahil olduğu teknoloji şirketlerinin para cezasına çarptırıldığı sert yeni askeri sansür yasalarını yürürlüğe koydu.
Bu ayın başlarında bir Rus mahkemesi Alphabet'in Google şirketine, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatı hakkında "LGBT propagandası" ve "yanlış bilgi" içerdiğini söylediği YouTube videolarını silmediği için 3 milyon RUB (yaklaşık 31 lakh Rs.) para cezası verdi.
Nisan ayında Rusya, çevrimiçi ansiklopedi Wikipedia'nın sahibi olan Wikimedia Vakfı'na karşı, Moskova'nın bağımsız bilgi kaynaklarını çökertme çabası sırasında aşırılık yanlısı olduğu düşünülen içeriği silmediği için harekete geçti.
Vakfın Rusya şubesi daha önce diğer cezaların da iptal edilebileceğine inandığını ancak Wikipedia'da çatışmayla ilgili makalelerin sayısı göz önüne alındığında aleyhlerine açılan davaların sayısının artabileceğini söylemişti.
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Moskova'daki bir mahkeme sohbet servisi WhatsApp'a 18 milyon RUB (yaklaşık 2,40,00,00 Rupi) ve kaybolan mesaj platformu Snapchat'e 1 milyon RUB para cezası vermişti. Cezalar, Rusya'nın devlet iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor'un şikayetini takiben verildi.