Sophos siber güvenlik araştırmacıları, dolandırıcılık yoluyla toplanan 1,4 milyon dolar değerinde jetonlarla dolu bir Bitcoin cüzdanı belirlediler. Kripto dolandırıcıları, Bumble ve Tinder gibi popüler flört uygulamalarında iPhone kullanıcılarını hedefliyordu. Sophos, hackerların insanların kripto para birimini çalmanın yanı sıra kurbanlarının kişisel bilgilerini siber risklere karşı tehlikeye attığını iddia etti. Bu dolandırıcıların tetiklediği tehdit, Sophos tarafından “CryptoRom” olarak kodlanmıştır.
“Saldırganlar bir hedefle temas kurduklarında, bir mesajlaşma platformunda konuşmaya devam etmeyi öneriyorlar. Sophos kıdemli tehdit araştırmacısı Jagdeesh Chandraiah, daha sonra hedefi sahte bir kripto para birimi ticaret uygulaması kurmaya ve yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyorlar” dedi.
Rapora göre, kimliği belirsiz bu kripto dolandırıcıları Asya'daki insanları hedef alıyor ve şimdi faaliyetlerini ABD'nin yanı sıra Avrupa'da da genişletiyor.
Sophos'a göre, saldırganlar, sahte kripto ticareti uygulamalarındaki profillerine erişerek kurbanların iPhone modellerinin kontrolünü de ele geçirmeyi başardılar. Bu doğrulanmamış ve kötü amaçlı uygulamalar, banka sitelerine tanıdık gelen sahte web siteleri aracılığıyla Web'de dağıtıldı.
“Haber raporlarından, bir kurbanın 87.000 dolar kaybedildiği öğrenildi. Birleşik Krallık'ta bu dolandırıcılıklarla ilgili ek haberler var, bir kurban Facebook aracılığıyla kendileriyle iletişime geçen bir dolandırıcıya 45.000 $ kaybederken, başka biri tarafından dolandırıldıktan sonra 25,000 $ kaybetti. Grindr aracılığıyla temasa geçildi, ”dedi Sophos raporu, kripto yatırımcılarının savunmasızlığını vurgulayarak.
Araştırmacılar, kripto yatırımcılarını güvenli kripto işlemlerini kolaylaştırmak için yalnızca Apple Store'da bulunan doğrulanmış borsa ve ticaret sitelerini kullanmaları konusunda uyardı.
Nisan ayının başlarında bir rapor, 2020'deki toplam kripto suçunun yaklaşık 10,52 milyar dolar olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Aynı rapor, kripto alanını rahatsız eden dolandırıcılık ve dolandırıcılıkların 2020'deki toplam kripto para birimi suçunun yüzde 67,8'ini oluşturan büyük bir sorun olduğunu da vurguladı.
Analist firması Chainalysis yakın tarihli bir raporda, Temmuz 2020 ile Haziran 2021 arasında Doğu Avrupa ülkelerinden dolandırıcılık projelerine kripto olarak en az 815 milyon doların gönderildiğini ortaya çıkarmıştı.