TikTok, kullanımına ilişkin yapılan bazı araştırmalar tüyler ürperten sonuçlara neden oldu. Bazı doktorların ifade ettiklerine göre ise gençler, Tourette sendromu nedeniyle doktorların kapısını çalıyor. Bu gençlerin sıklıkla TikTok ve Instagram videoları izledikleri de belirtiliyor. Sosyal medya üzerindeki videoların zaman içerisinde gençleri içten içe depresyona soktuğu ve olumsuz düşüncelere kapıldıklarını göstermekte. Facebook, konuyla ilgili açıklama yaparak sosyal medyanın zararının olmadığını iletse de bu sorun gündemden düşmüş değil. Çünkü Facebook'un bunu reddetmesi pek çok gencin psikolojik rahatsızlara maruz kaldığı gerçeği değiştirmiyor. Ayrıca TikTok kullanımının artması da küçük yaştaki kullanıcıları zaman içerisinde etkilediği iddialarını ortaya çıkardı. Gençler ve yetişkinliğe adım atan insanlarda da psikolojik etkiler gözlemleniyor. Genel olarak depresyonun hakim olduğu belirtilse de farklı sendromlarla da karşılaşılmakta.
TikTok Ruh Sağlığını Bozuyor mu?
Ruh sağlığı hastalıkları arasında en temel rahatsızlıklardan biri olan depresyon, sosyal medya kullanımı ile birleştiğinde daha ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Bazı iddialar bu yönde ilerlerken, mevcut sorunları reddedenler de bulunmakta. Ancak şirket yetkilileri haricinde aile içerisinde psikolojik sıkıntı yaşayanların söylediklerine göre çok fazla sosyal medya uygulamaları izlendiği yönünden şikayetçiler. Sosyal medyada geçirilen vakit kişinin gündelik yaşamına olumsuz etkide bulunduğu gibi onu depresyona sürükleyebilmekte. Çünkü videoda gördükleri insanların hiçbir sıkıntıya sahip olmadığı izlenimi beyni etkiliyor. Onların sahip oldukları duygular, eşyalar ve çok daha fazlası kişinin dikkatini çekmekte. Duygu ve uğraş bakımından videodakilerin daha üstün bir konumda olduğu düşüncesi kişiyi depresyona sürüklüyor olabilir.
Tourette Sendromuna mı Yol Açıyor?
Instagram ve TikTok kullanımında Tourette sendromu vurgusu yapıldı. Uygulamaların zaman içerisinde kişinin istenmedik tepkiler vermesine yol açan Tourette sendromu hastalığına sahip olduğunu iddia edilmekte. Bu konuda net bir çalışma olmasa da doktorlara gelen hastaların önemli bir kısmı genç ve sosyal medya bağımlısı olmasından ötürü bu kanıya varılıyor. Ancak uygulamalarla hastalık arasında bir bağlantı var mı henüz tam anlamıyla bilinmemekte.
TikTok ve Instagram Kullanımı Arttı
İki sosyal medya uygulamasında da kullanım ciddi oranda artmış vaziyette. Hali hazırda gündeme gelmese de diğer sosyal medya uygulamalarının benzer oranda kişilerin psikolojisini etkileyebileceği vurgulanıyor. Gösteriş, mutluluk ve mevcut durumun farklı yansıtılmasından ötürü kişiler kendilerini iyi hissetmemeye başlıyor. Hayatlarının kötü olduklarını düşünüyorlar ve bu da depresyona sebebiyet verebiliyor. Oysa ki videodaki kişilerin kendilerinden çok da farklı olmadığı bilincine erişenlerin sayısı çok az.