Financial Times ve Cyberint bilgisayar güvenliği araştırmacıları tarafından yapılan bir anketin ortaya çıkardığı gibi, giderek daha fazla sayıda siber suçlu, Dark Web'den uçtan uca şifreleme sunan anlık mesajlaşma programı Telegram'ı tercih ediyor.
Bu bir sır değil. Uçtan uca şifreli konuşmalar sunan anlık mesajlaşma servisleri, suçlular arasında her zaman popüler olmuştur. Telegram, WhatsApp, Signal, tüm bu uygulamalar kendilerine rağmen terör saldırılarının gelişmesine, çeşitli trafikleri beslemeye vb. Örneğin 2017'de polis, bir grup içinde birkaç rahatsız edici şifreli konuşmanın rapor edilmesinin ardından Telegram sayesinde Nice'deki bir saldırıyı engellemeyi başardı.
Ayrıca, bu şifreli mesajlaşma, özellikle terör veya uyuşturucu kaçakçılığı vakalarında özel mesajlara danışabilmek için bir arka kapı eklenmesini isteyen birçok ülkenin yetkilileri için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Ve gerçekten de Financial Times'ın en son anketinin bu ülkelerin sözlerini desteklemesi mümkün.
Telegram, siber suçluların yeni uğrak yeri
Nitekim gazete, bilgisayar güvenliği konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Cyberint ile ortaklaşa hazırlanan bir haber yayınladı. Bu çalışma, Telegram kullanan siber suçluların sayısının birkaç ay içinde iki katına çıktığını iddia ediyor. Financial Times'a göre, WhatsApp'ın yeni kullanım koşullarıyla ilgili tartışmalar, belirli verileri potansiyel olarak Facebook'a iletmek zorunda kalmaktan endişe eden siber suçluların Telegram'a bu büyük göçünde rol oynadı.
Financial Times araştırmacılarına göre, on binlerce abonesi olan kanallarda yoğun şekilde sızdırılmış verileri paylaşan ve satan gelişen bir bilgisayar korsanları ağı var. Bu nedenle, bazı kanallar, mesajlaşma servislerine ve hatta Steam, Origin veya Epic gibi video oyunu platformu hesaplarına erişmek için 300.000 ila 600.000 arasında e-posta ve şifre kombinasyonu içeren klasörler barındırır.
Siber suçlular ayrıca kredi kartı numaraları, pasaport kopyaları ve bilgisayar korsanlığı araçları ve yazılımları gibi finansal bilgileri de satarlar. “Şifreli mesajlaşma hizmeti, dolandırıcılık faaliyeti yürüten ve çalınan verileri satan tehdit aktörleri arasında giderek daha popüler hale geliyor… Çünkü kullanımı Dark Web'den daha uygun. Ayrıca, Telegram'ın yetkililer tarafından izlenme olasılığı daha düşük ”diyor Cyberint siber tehdit analisti Tal Samra.
Financial Times makalesi yayınlandıktan sonra Telegram, satacak en fazla veriye sahip kanalı kapattı. Bu arada Telegram, ekiplerinin kullanım koşullarını ihlal ettikleri için her gün 10.000 kamu topluluğunu kaldırdığını hatırlattı.