Netflix, dünyanın en popüler video akış platformlarından biridir ve dünya çapında on binlerce aboneye sahiptir. Akış devi, yakında abonelerin AV1 video içeriğini doğrudan TV'lerine aktarmalarına izin vereceğini duyurdu. AV1, Alliance of Open Media'dan telifsiz lisansa sahip yüksek verimli bir video codec bileşenidir. Netflix, telif ücretsiz video codec'inin kurucu üyesi olduğu Alliance of Open Media üyeleri tarafından mümkün kılındığına dikkat çekiyor.
AV1 ilk olarak 2018'de bir spesifikasyon olarak yayınlandı ve Netflix o zamandan beri AV1 akışını müşterilerine sunmak için çalıştı. Şubat 2020'de yeni formatta akışa erişim sağlayan ilk Netflix kullanıcıları Android mobil uygulama kullanıcılarıydı. Yeni codec bileşenini Android uygulamasında başlatmak için Netflix, Alliance of Open Media'nın sponsor olduğu VideoLAN, VOC ve FFmpeg topluluklarından dav1d adlı açık kaynaklı bir yazılım kod çözücüsünü kullandı.
AV1'i kullanan Netflix, özellikle ağ koşulları idealin altında olduğunda kullanıcı deneyiminin geliştiğini söylüyor. Netflix, yeni formattaki akışları yalnızca şimdi TV'lere getirmeye başlayacak çünkü TV'ye akış, dağıtımın daha uzun sürdüğünü söylediği donanım çözümleri gerektiriyor. Geçen yıl, yarı iletken üreticilerinin çeşitli tüketici elektronik cihazları için kod çözücü SoC'leri duyurmasıyla birlikte, AV1 akışını desteklemek için donanım konusunda çok ilerleme kaydedildi.
Televizyon üreticileri de AV1 akışını desteklemeye hazır TV'ler piyasaya sürüyorlar. GPU'ların gücünü kullanarak oyun konsollarında AV1 kod çözme için açık kaynaklı bir çözüm geliştirmek için Netflix ve YouTube arasında bir ortaklık da devam ediyor. T
9 Kasım itibariyle Netflix, AV1'i TV'lere aktarmaya başladığını ve yeni formatı kullanmanın üyelere daha iyi bir deneyim sunmamıza olanak sağlayacağını söylüyor.
Yeni format artık TV'lerde yayınlanırken, Netflix, yayını mümkün kılmak için üstesinden gelinmesi gereken zorluklardan bahsediyor. Netflix, AV1'in spesifikasyonda tanımlanan çok sayıda kodlama aracıyla çok çeşitli uygulamaları hedeflemek üzere tasarlandığına dikkat çekiyor. Bu, tarifleri kodlamak için sınırsız olanaklar sağlar ve ihtiyaçları için en uygun olanı bulması gerekiyordu.
Netflix, her zaman mevcut en yüksek kaynak çözünürlüğünü ve kare hızını kullanarak AV1 akış içeriğini kodlayacaktır. Bu, mevcut olduğunda 4K ve HFR'de (yüksek kare hızı) AV1 akış içeriği üreteceği anlamına gelir. Codec bileşeninin ana profili hem sekiz hem de 10 bit derinliğe izin verse bile, tüm AV1 akışları 10 bit derinlikle kodlanır. Netflix, neredeyse tüm filmlerinin ve TV şovlarının 10 bit veya daha yüksek derinlikte yayınlandığını söylüyor.
Dinamik optimizasyon, bir akış hizmeti için kritik öneme sahiptir ve akışların, çekim düzeyinde akıllı bir şekilde bitleri tahsis etmeye uyum sağlamasına olanak tanır. Dinamik optimizasyonu kullanan Netflix, yüksek görsel kaliteyi koruyarak daha karmaşık çekimlere daha fazla bit ayırabilir. Tersine, basit çekimlerde, daha az bit kullanılarak aynı yüksek kalite sağlanır.
Netflix, TV'lerde sorunsuz oynatmayı garanti etmek için kodlama hattına bir akış analizörü yerleştirdi ve tüm AV1 akışlarının spesifikasyonla uyumlu olmasını sağladı. AV1 kod çözücüye sahip TV'lerin, sorunsuz oynatmayı garanti etmek için spesifikasyonları karşılayan kod çözme özelliklerine sahip olması gerekir. Netflix'in kodlama teknolojileri ekibi, cihazlarda kod çözücü özelliklerini değerlendirmelerine olanak sağlamak için özel sertifika akışları oluşturdu.
Başka bir zorluk, AV1'i Netflix'in karşılaştığı ölçekte piyasaya sürmekti. Ölçek, kodlama teknolojileri ekibinin, sıkıştırma verimliliği ile hesaplama verimliliği arasındaki uzlaşmayı optimize etmek için farklı araçlar kullanarak tariflerine ince ayar yapmasını gerektiriyordu. Sonuç olarak ekip, sıkıştırma verimliliğine çok az etki ederek kodlamayı hızlandırabilen bir tarif geliştirdi. Yeni formattaki amaç, oynatma sırasında kalitede daha az fark edilir düşüşle mümkün olan en yüksek çözünürlükte akışı sağlamak. Netflix, bazı TV'lerde kalite düşüşlerini yüzde 38'e kadar azalttığını söylüyor.