Mozilla "Beş Duvarlı Bahçe" başlıklı bir rapor yayınladı: Tarayıcılar İnternet için Neden Önemlidir ve İşletim Sistemleri Onları Nasıl Geri Tutmaktadır?" başlıklı bir rapor yayınladı. Rapor, insanların web tarayıcılarını nasıl kullandıklarına odaklanıyor. Günümüzde en popüler web tarayıcılarının Chrome, Safari ve Edge olduğunu söylemeye gerek yok. Firefox da çok geride değil, ancak Mozilla en popüler üç tarayıcının ana şirketleri nedeniyle daha büyük bir kullanıcı tabanına sahip olduğunu iddia ediyor.
Rapor, teknoloji devlerinin web tarayıcılarını değiştirmeyi zorlaştırmak ya da imkansız hale getirmek için çeşitli yöntemler kullandığını savunuyor. Bu sadece kalite ve deneyimi düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda riski de artırabiliyor. Mozilla, "işletim sisteminin kendi kendine referans vermesinin tüketiciye verdiği zarara" ilişkin beş örneği özetledi.
- Sınırlı veya sinir bozucu seçenek: Bir işletim sistemi sağlayıcısının tüketicinin tarayıcı değiştirmesini zorlaştırması ya da imkansız hale getirmesi, sonuçta tüketicinin kendi seçimini yapma imkanını ortadan kaldırır. Ayrıca mevcut rakipleri engeller ve yeni ürünlerin pazara girmesini ve daha fazla seçenek sunmasını caydırır.
- Düşük kalite: Tüketiciler için parasal fiyatın sıfır olduğu durumlarda (tarayıcılarda olduğu gibi), sağlayıcıların kalite konusunda rekabet etmesi beklenebilir. Ancak bağımsız tarayıcıların etkin rekabeti olmadan, tüketiciler daha düşük kalitede ürünler alabilirler.
- Daha düşük yenilikçilik: Kalite ile bağlantılı olan yeniliktir. Tüketiciler gelişmeleri kaçırır (örneğin, geliştirilmiş özellikler ve işlevsellik). Yıkıcı yenilik olasılığının azalması, tüketiciler için seçeneklerin azalmasını beraberinde getirebilir.
- Zayıf gizlilik: Tüketiciler, kendilerini zorunlu veri paylaşımına, verilerin kötüye kullanımına veya diğer gizlilik zararlarına maruz bırakan bir ürünle baş başa kalabilirler. Bu sonuçlar, etkin olmayan rekabetin neden olduğu düşük kalitenin bir göstergesi olabilir.
- Adil olmayan sözleşmeler: Uygun seçim yapılmadığında, tüketiciler istismar edici veya adil olmayan sözleşmelere girmeye zorlanabilir.
Bu tür iddiaların yeni olmadığını ve daha da önemlisi tamamen asılsız olmadığını belirtmeye gerek yok. Windows ile Microsoft, iOS ve macOS ile Apple ve Android ile Google daha önce de kullanıcıları yönlendirmek ve dolaylı olarak web tarayıcısı seçimlerini sınırlamakla suçlanmıştı. Bu şirketler aynı zamanda tüketicileri kandırdıkları ya da seçimlerini akıllıca kısıtladıkları ve etkiledikleri düşünülen davalarla da karşı karşıya kalmışlardır.