Microsoft'un yaklaşmakta olan Windows 11 işletim sistemine aşina olan teknoloji topluluğundaki hemen hemen herkes, güvenlik nedenleriyle bazı katı sistem gereksinimleri olduğunu ve bunun için bir PC'nin TPM 2.0'ın etkinleştirilmesi, Güvenli Önyükleme ve Redmond devinin resmi olarak önerdiği bir işlemciye sahip olmasını gerektirdiğini biliyor.
AMD'nin Ryzen 1000 serisi veya 6./7. nesil Intel CPU'larına dayalı olanlar gibi, TPM 2.0 ve Güvenli Önyüklemeyi etkinleştirebilen ancak yine de desteklenen olarak listelenmeyen birkaç bilgisayar var. Bunun nedeni, bu eski işlemcilerin Mod Tabanlı Yürütme Denetimi (MBEC) içermemesi ve dolayısıyla Microsoft'un Sanallaştırma Tabanlı Güvenliğini (VBS) çalıştırırken performans üzerinde daha büyük bir etki sergilemesidir.
Popüler 3DMark ve daha fazlasının yaratıcısı olan UL benchmarkları, VBS nedeniyle özellikle oyun görevleriyle ilgili performans üzerinde bir etki olabileceğini kaydetti. Belirtmiştir:
Windows 11'in yayın öncesi sürümleriyle yaptığımız testlerde, Sanallaştırma Tabanlı Güvenlik (VBS) adı verilen bir özellik performansın düşmesine neden oluyor. VBS, temiz bir Windows 11 yüklemesinden sonra varsayılan olarak etkinleştirilir, ancak Windows 10'dan yükseltme yapılırken etkinleştirilmez. Bu, aynı sistemin Windows 11'in nasıl yüklendiğine ve VBS'nin etkinleştirilip etkinleştirilmediğine bağlı olarak farklı karşılaştırma puanları alabileceği anlamına gelir.
Firma, daha sonra kıyaslama yazılımını bir kullanıcının sisteminde VBS'yi tespit edecek şekilde güncelleyeceğini, böylece karşılaştırmaların eşit zeminlerde yapılabilmesini belirtti.
UL'nin iddialarını test etmek için ComputerBase (CB) ve PC Gamer bazı oyun testleri ve ayrıca 3DMark Time Spy'ı çalıştırdı. İki yayın, farklı bir donanım seti ve farklı bir oyun paketi kullanılarak test edildi. Ancak donanım aynı olmasa da, her iki CPU da resmi olarak Microsoft tarafından desteklenmektedir ve MBEC'den yararlanabilirler. Yani kağıt üzerinde, VBS'nin etkisi düşük düzeyde olmalıdır.
Sonuçlardan çıkarılacak sonuç, 1440p ekranda RTX 3060 Ti ile GPU sınırlı durumlarda çalıştırılmasına rağmen PC Gamer verilerine göre performans üzerindeki etkinin oyunlarda çok daha büyük olmasıdır. Site, Shadow of the Tomb Raider (SoTR) durumunda %28'e kadar kayıp bildiriyor. Bu arada, CB'nin sayıları, SoTR dahil olmak üzere genel olarak oyunlarda çok daha düşük bir etki gösteriyor. Tuhaf bir şekilde, Time Spy puanları tam tersi bir model sergiliyor.
PC Gamer, Windows 11'in genel sürümü olarak alacağımızla daha uyumlu olan Beta kanalı derlemesi 22000.194 kullanılarak test edildiğini söylüyor. Öte yandan CB, VBS'nin Dev kanalı oluşturma sürümü 22463 üzerindeki etkisini ölçtü ve Microsoft zaten bu Geliştirici yapılarının birkaç gün içinde lansman sırasında aldığımızdan önemli ölçüde farklı olacağını açıkladı.
Bu nedenle, emin olmasak da, bu fark, VBS'nin, en azından oyunlar söz konusu olduğunda, Windows 11'in (Beta) yayın sürümündeki daha yeni CPU'lardan yararlanmak için henüz gerçekten optimize edilmediğini gösteriyor olabilir. Ancak, burada oynamanın başka nedenleri de olabilir.