Meta, kullanıcılarının hassas ayrıntılarını gözetledikleri için siber paralı asker şirketlerini yasakladı. Suçluların sosyal ağ siteleri aracılığıyla insanlara zarar vermenin yeni yolları olduğu kabul edilen bir gerçektir. Birçoğunuzun bu dev sosyal platformda, cihaza bulaşmak ve kişisel bilgilerinizi hedef almak için şüpheli bağlantılar alarak dolandırıcılık kurbanı olduğunuzdan oldukça eminim. Yakın zamanda, kiralama firmalarının bu gözetimi için kolay kurban olabilecek yaklaşık 50.000 kullanıcının Meta tarafından uyarıldığı bildiriliyor.
Sosyal medya şirketinin her zaman politikalarına bağlı kaldığını ve ihlal edenlere karşı ciddi önlemler aldığını hepimiz biliyoruz.
Meta, kullanıcılarının yararına çalıştığını ve onları sosyal suçlardan kurtardığını iddia eden BelltroX, örümcek ağı teknolojileri, Cytrox, Cognyte, Black cube, Blue Hawk adlı yedi şirketi ve Çin'den bilinmeyen bir varlığı devre dışı bıraktı. Ancak uzun bir araştırmadan sonra Meta, 100'den fazla ülkede hesaplarını ve cihazlarını manipüle ederek ünlüleri, politikacıları ve insan hakları aktivistlerini hedefledikleri kötü niyetli faaliyetlerini yakaladı. Şirket sağlayıcıları Hindistan, Çin, İsrail ve Kuzey Makedonya'dan aktif olarak çalışıyordu.
Bu kuruluşlar, kişisel bilgilerini, hesaplarını ve diğer hassas ayrıntılarını aramak için hedefleriyle bağlantı kurdukları uygun bir plan üzerinde çalışırlar. Gözetim zincirinin ilk adımı, hedeflerinin verilerini internetten veya sahte kimlikler kullanarak toplamak için yazılım kullandıkları Keşif'tir. Olası detayları topladıktan sonra katılım aşamasına gelirler ve güven inşa ederek ve iletişim kurarak insanlarla bağlantı kurmaya çalışırlar. Güvenilirlik belirtisi gösterdikten sonra, sağlayıcı onlara, kişisel veya finansal hesaplarıyla ilgili tüm ayrıntılarını ifşa etmeleri için onları kolayca kandırabilecek alan adlarının bağlantısını gönderir. Meta'ya göre topluluk, insanları siber paralı askerlerden korumak için çok çalışıyor. Daha önce, hedefleri gazeteciler ve iPhone kullanıcıları olan NSO İsrail merkezli grup Pegasus'a da dava açmışlardı. Artık sadece Facebook değil Instagram da bu etkinliklerden etkilenecek gibi görünüyor.
Eylemler hesapları hacklemekle sınırlı değil. Bu şirketler, bu faaliyeti her yerde teşvik etmek için casusluk yazılımlarını satmaya çalışıyorlar. Ancak araştırmacılar, bu şirketlerin gelişmelerle tekrar ortaya çıkmasının zor olmadığına kesinlikle inanıyorlar.