Çevresel tehditler ve özellikle radyasyona karşı oldukça yüksek direnç gösteren bir bakterinin, 3 yıl süre ile Uluslararası Uzay İstasyonu dışında yaşayabildiği ve Mars’a yapılacak yolculuğa rahatlıkla dayanabileceği açıklandı. İnsanı öldürebilecek büyüklükte bir radyasyonun tam üç bin katına kadar direnç gösterebilen Deinococcus bakterisi, çalışmalarda kullanılabilir.
Başka Bir Gezegende Yaşamı Başlatabilir mi?
Mikropların bir gezegenden diğerine taşınması sureti ile yaşamın başlatılabileceği teorisinin test edilmesi amacı ile ortaya konan Japon Tanpopo misyonu kapsamında yürütülen çalışmada alüminyum levhalar içerisine kurutularak Deinococcus bakterisi toprakları kullanıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) dışında bulunan panellere yerleştirilen Deinococcus bakterisi topraklarından 1, 2 ve 3 yıl ara ile örnek alındı. Alınan örneklerden toplanan verilere göre bakterinin ne kadar dayanabildiği de test edilmiş oldu. Uzmanların açıklamalarına göre 0,5 milimetreden daha büyük olan topraklar halinde bulunan bakterilerin DNA’sında hasar meydana gelmesine rağmen kısmen hayatta kaldığı belirlendi.
CNN International'da yer alan bu habere göre, bilim insanları bulguların, birkaç yıl içinde mikropların gezegenler arası transferinin olasılığını desteklediği" şeklinde görüş bildirdi. İlgili çalışmaların ayrıntıları "Frontiers in Microbiology” dergisinde yayımlanmıştı.
Guinness Dünya Rekorları Kitabı'nda Adı Geçiyor
Deinococcus bakterilerin Conan’ı olarak adlandırılıyor ve soğuğa, sıvı kaybına ve aside karşı oldukça dayanıklı olduğu belirtiliyor.
Işığa en dayanıklı canlı formu olarak isimlendirilen Deinococcus bakterisini Guinness Dünya Rekorları Kitabı'nda bulunuyor. Ayrıca Deinococcus bakterisinin bir insanı öldürebilecek radyasyon seviyesinin 3 bin katına kadar direnç gösterdiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.