Carbendazim, Brezilya'da Anvisa'nın (Ulusal Sağlık Gözetim Ajansı) 8 Ağustos 2022 tarihli 739 sayılı RDC'si ile kullanımı yasaklanan geniş spektrumlu bir fungisittir. Buna rağmen kullanılmaya devam etmektedir. Düzenleyici kuruma göre zehir, "önemli toksisite", "sağlık zararları üretme potansiyeli" ve "insanların üreme hücrelerinde mutasyonlara neden olmaktadır".
Çalışmanın yazarlarından São Carlos Fizik Enstitüsü profesörü Osvaldo Novais de Oliveira Junior, FAPESP Ajansına yaptığı açıklamada, şu anda uzun kimyasal işlemler gerektiren bu pestisitin tespitinin, "tarım ve gıda endüstrisinde pestisit konsantrasyonunun sürekli izlenmesi için geliştirdiğimiz gibi" giyilebilir sensörlerin kullanımıyla basitleştirilebileceğini söyledi.
Karbendazimin elektrokimyasal detektörü nasıl çalışıyor?
Doktora sonrası araştırmacı ve makalenin sorumlu yazarı José Luiz Bott Neto'ya göre yeni cihaz, karbon mürekkebi ile modifiye edilmiş ve tespit yapmak için asit ortamında elektrokimyasal olarak işlenmiş bir kraft kağıt alt tabakadan (gözenekli yapısı için seçilmiştir) oluşmaktadır. Asit, karbon elektrot yapısına oksijen atomları ekleyen COOH karboksilik grupları aktive ediyor.
Bu şekilde, "Karbendazim ile kontamine olmuş bir numune ile temas ettiğinde, sensör, mantar ilacının tespit edilmesini sağlayan elektrokimyasal bir oksidasyon reaksiyonunu indükler. Böylece karbendazim miktarı elektrik akımı yoluyla ölçülüyor" diye açıklıyor Bott Neto, çalışmayı üç projeyle destekleyen São Paulo'nun araştırma teşvik kurumu FAPESP Ajansına.
Food Chemistry dergisinde yayınlanan çalışma aynı zamanda kâğıdın üretimindeki özellikleri konusunu da anlamaya çalışmıştır. Makalenin ilk yazarı doktora sonrası öğrencisi Thiago Serafim Martins'e göre malzemenin işlenebilirliği "sadece tarım ya da gıda sektöründe değil, örneğin sağlık gibi diğer alanlarda da kullanım alanını genişletiyor".