WABetaInfo, WhatsApp'ın iOS'taki en son beta sürümü olan 24.2.10.73'ün geliştirilme aşamasında olan yeni bir Passkey özelliği içerdiğini ortaya çıkardı. WhatsApp, Android 2.23.20.4 beta sürümü altında Android için geçiş anahtarlarını zaten kullanıma sunmuştu, ancak şimdi iOS kullanıcıları için getiriyor.
Passkeys, kullanıcılar WhatsApp hesaplarına giriş yaptıklarında yeni bir doğrulama yöntemidir. Passkeys, cihazlara giriş yaparken şifre ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve bunun yerine giriş sürecine yardımcı olmak için parmak izi taramaları, yüz kimlikleri ve diğer yöntemler gibi teknolojileri kullanıyor.
Benzer bir özellik, Touch ID, Face ID veya cihaz şifreleri aracılığıyla WhatsApp'a giriş yapabilen iOS kullanıcıları için de geliştiriliyor. Geçiş anahtarları kullanıcılar için isteğe bağlıdır ve daha sonra ayarlardan devre dışı bırakılabilir.
Ayrıca, bir kullanıcı geçiş anahtarı özelliği olmayan bir cihazda oturum açıyorsa, doğrulama için 6 basamaklı kodu almaya devam edebilir.
Android'in beta sürümünde WhatsApp, geçiş anahtarlarının şifre yöneticisinde saklanacağından bahsediyor. Ancak, henüz mevcut olan ekran görüntülerinde, iOS için durumun ne olduğundan emin değiliz.
iOS'taki bir önceki beta sürümünde (24.2.10.72:), WABetaInfo yeni bir Üçüncü taraf sohbet özelliğini ortaya çıkardı. Sosyal medya uygulaması muhtemelen Dijital Piyasalar Yasası (DMA) tarafından uygulanan düzenlemeler nedeniyle üzerinde çalışıyor.
Bu özellik hem iOS hem de Android için geliştirilme aşamasında.
Üçüncü taraf sohbet özelliği ile kullanıcılar WhatsApp'ta üçüncü taraf uygulamalardan gelen mesajları görüntüleyen yeni bir bölüm elde edebilecekler. Bu işlevsellik, kullanıcıların farklı üçüncü taraf uygulamaları kullanırken WhatsApp'ta başkalarıyla mesajlaşmasına da olanak tanıyacak.
DMA, 7 Mart 2024 tarihinde AB'de yürürlüğe girecek olan bir yasadır. Spotify gibi şirketlere şimdiden kayda değer değişiklikler getiriyor. WhatsApp da yasaya uymak için süreçlerini ve özelliklerini değiştiriyor.
DMA, WhatsApp gibi bazı teknoloji devlerini kapı bekçisi olarak nitelendiriyor ve onlar için daha katı düzenlemeler uyguluyor. Meta'nın sahip olduğu platform mesajlaşma pazarında önemli bir oyuncu olduğu için WhatsApp da bunun bir parçası.
Sosyal medya uygulamaları arasında birlikte çalışabilirlik DMA'nın önemli bir odak noktasıdır. Bu sayede kullanıcıların popüler bir iletişim platformunu indirerek rakip platformlara üstünlük sağlamasının önüne geçilecek. Platformlar arasında güvenli konuşmalar sağlamak için uçtan uca şifreleme olacaktır. Ayrıca, kullanıcılar DMA yönetmeliklerinin 7. Maddesinde belirtildiği gibi birlikte çalışabilirliği manuel olarak etkinleştirebilirler.