ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından ifadesine başvurulan Mark Zuckerberg, 2017 yılında yaptığı bir konuşmada Facebook'un "Cambridge Analytica gibi kuruluşları" incelediğini söylemeyi düşündü.
Ancak, 2016 ABD başkanlık seçimleri öncesinde milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini toplayan siyasi danışmanlık şirketine yapılan atıfı kaldırmaya karar verdi; bu daha önce bildirilmemiş bir hareketti ve hissedarların Zuckerberg ve diğer yöneticilerin en büyük gizlilik skandallarından biri hakkında kamuoyundan bilgi sakladıkları yönündeki iddialarını güçlendirebilirdi.
Meta yöneticilerinin Cambridge Analytica ile ilgili sorunları ne zaman öğrendikleri ve nasıl tepki verdikleri, hissedarların yöneticilerin güvene dayalı görevlerini ihlal ettiklerini ve tüketicilerin özel bilgilerinin yanlış kullanıldığını iddia ettikleri Kaliforniya ve Delaware'deki davaların merkezinde yer alıyor.
Her iki davacı grubunun avukatları da yorum yapmayı reddetti.
Şu anda Meta Platforms Inc olarak örgütlenen Facebook, 2015 yılında Cambridge Analytica'ya uygunsuz bir şekilde toplanan kullanıcı bilgilerini silmesini emretti ve yeni endişelerin ortaya çıktığı Mart 2018'e kadar konuyu çözülmüş olarak gördüğünü söyledi.
Reuters'in bu ay bir kamu kayıtları talebi yoluyla elde ettiği Şubat 2019 ifade tutanağına göre, Meta'nın CEO'su Zuckerberg bu zaman çizelgesini yineledi ve konuşmada kuruluşların isimlerini vermemesi konusunda kendisine tavsiyede bulunulduğunu belirtti.
Zuckerberg'in neden Cambridge'e ilişkin ek suçlamalardan altı ay önce atıfta bulunmayı önerdiği belirsiz bırakılarak bazı kısımlar redakte edildi. Zuckerberg ifadesinde ayrıca Ocak 2017'de meslektaşlarından Cambridge'in seçimlerdeki etkisi hakkındaki iddialarını değerlendirmelerini istediğini de kabul ediyor.
Meta, SEC ile olan davasının üç yılı aşkın bir süredir çözüldüğünü söylemenin yanı sıra kaldırılan referans hakkında yorum yapmayı reddetti.
Mart 2018'de basında çıkan haberler Cambridge'in Facebook verilerinden yararlanmaya devam ettiğini ve Facebook'un ABD'de en az 5,1 milyar dolar karşılığında anlaşmaya vardığı veri koruma uygulamalarıyla ilgili hükümet soruşturmalarına yol açtığını öne sürdü.
SEC, uzlaşmaya varılan soruşturmanın bir parçası olarak Zuckerberg'e, Rusya'nın Facebook hizmetlerini kötüye kullanarak 2016 seçimlerine müdahale etmiş olabileceği hakkında yazdığı bir konuşma taslağını sormuştu.
SEC tarafından elde edilen taslakta Zuckerberg şunları söylemeyi öneriyordu: "Rus istihbaratı, diğer eski Sovyet devletlerindeki aktörler ve Cambridge Analytica gibi kuruluşlar da dahil olmak üzere yabancı aktörleri zaten araştırıyoruz."
Canlı yayınlanan konuşmalarının transkriptleri şunları söylediğini gösteriyor: "İlave Rus grupları ve diğer eski Sovyet devletlerinin yanı sıra kampanyalar gibi kuruluşlar da dahil olmak üzere yabancı aktörleri araştırıyoruz."
Tüketici savunma grubu The Real Facebook Oversight Board'un politika danışmanı Zamaan Qureshi, ifadenin kullanıcıların Meta'ya yönelik şüphelerini arttırması gerektiğini söyledi.
Qureshi, "Gizleme girişimleri, şirketin liderliğine güvenmenin zor olduğunu göstermeye devam ediyor" dedi.