Dünyada dijital alışveriş denince akla gelen ilk isimlerden olan Amazon, yaptığı hamle ile çok konuşulacak. Pek çok satıcının Amazon üzerinden satış gerçekleştirdiği biliniyor. Hal böyle olunca rakipleri karşısında öne geçmek isteyen bazı satıcılar, hileye başvurabilmekte. Bu tarz hileler yapan kişiler ise dolandırıcı olarak kayıtlara geçiyor. Peki, Amazon nasıl bir önlem aldı? Çin'de faaliyet gösteren ve milyonlara hitap eden satıcılar hakkında işlem başlatıldı. Pek çok mağazanın kapatıldığı bilgisi geldi.
Amazon Şirketleri Kapatıyor!
Amazon üzerinden satış yapan şirketlerin önemli bir kısmı kapatıldı. Yaklaşık 700'e yakın şirket bu kıyımdan etkilendi. Kıyımla beraber ceza ve kapatmaların sonu gelmedi. Peki bu şirketler nasıl hile yapmıştı? Müşterilerini dolandırma şekilleri ise oldukça ilginçti. Sahte incelemelerle ürünlerinin güzel olduklarına yönelik bir algı çalışmasında bulunuyorlardı. Bunlara kanan pek çok kişi sipariş vererek hayal kırıklığı yaşıyordu. İşte tam da bu noktada müşterilerini kandıran pek çok mağazanın kapatıldığı öğrenildi. Şirketlerin faaliyetlerine hızlı bir şekilde son verildi. Ancak bu işlem yalnızca Çin'de bulunan şirketler için geçerliydi. Fakat Amazon'un bu hamlesi Çin ile sınırlı kalacak gibi değil.
Sahte İncelemeler Cezasız Kalmadı!
Sahte inceleme yaparak kullanıcıları şaşırtan yüzlerce mağazanın kapatılmasıyla müşteriler rahat nefes aldı. Amazon, binlerce mağazanın faaliyetine son vermeyi planlıyor. Hali hazırda pek çok ürün satışta ve aynı ürünün dahi onlarca farklı satıcısı bulunuyor. Durumlar böyleyken Amazon'un adil bir şekilde davranması şart. Sahte ürün gönderen ve bunu sahte incelemeler ile örtmeye çalışan mağazalar büyük sıkıntıya düşecek. Amazon'un güvenilirliğini artırması ve piyasadaki liderliğini sürdürmesi için bu çalışmaları yapması gerekiyor.
Çin'deki Mağazalar Kapatılıyor
Çin'de gerçekleşen operasyonun hemen ardından farklı ülkelerde de mağazaların kapatılabileceği veya cezalandırılabileceği bilgisi iletildi. Çünkü dünya çapında yapılan usulsüzlükler bir şekilde bitmeli. Amazon, sorunun yalnızca Çin'deki satıcılardan kaynaklanmadığının farkında. Bu yüzden olabildiğince geniş kapsamlı bir çalışma yürütecek. Önümüzdeki haftalarda başka hangi ülkelerdeki şirketler için denetim yapılacağını göreceğiz. Sahte incelemeler ile müşterilerinin güvenlerini kazanmış mağazalar artık Amazon'da barınamayacak. Son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen ve büyüyen Amazon'un bu pozisyonu korumak istediği ve kapasitesini daha da artırmayı hedeflediği belirtiliyor. Şirketin olabildiğince kendini yenilemesi ve sorunların üzerine giderek çözmesi gerekli. Bunu da en iyi şekilde sağlamaya çalışıyor. Çin'den sonra sıra diğer nüfusu yüksek ülkelere gelebilir. Avrupa ülkeleriyle beraber Türkiye'de de bazı satıcılar cezalandırılabilir.