Alman hükümetinin Avrupa Birliği'ne (Heise Online aracılığıyla) sunduğu yeni çevresel sorumluluk tekliflerine göre, Apple ve Google gibi akıllı telefon üreticilerinin mobil cihazları için en az yedi yıl boyunca güvenlik güncellemeleri ve yedek parça sağlamaları gerekiyor.
Avrupa Komisyonu kısa süre önce, mobil cihaz üreticilerinin yazılım güncellemeleri ve yedek parçalarını beş yıl, tablet yedek parçaları ise altı yıl süreyle temin etmelerini önerdi. Ayrıca üreticileri yedek parçaların fiyatlarını yayınlamaya zorlamak ve artmamalarını sağlamak ve söz konusu parçaları en fazla beş iş günü içinde teslim etmek istiyor.
Ancak Almanya, yedi yıllık güncelleme ve yedek parça bulunabilirliği talep ederek AB'nin daha da ileri gitmesini istiyor. Buna ek olarak, üreticilerin "makul bir fiyata" yedek parça sunmasını ve yedek parçaların daha hızlı teslim edilmesini istiyor, bu da Komisyon ile daha fazla görüşmek istediği bir nokta.
Alman hükümeti, Avrupa Komisyonu'nun akıllı telefonlar ve tabletler için bir enerji etiketi ve bir tamir edilebilirlik endeksi de dahil olmak üzere eko tasarım kurallarını uygulamaya koyma yönündeki baskısını da destekliyor. EC'ye göre, sera gazı emisyonlarının çoğunluğu ekipmanın üretimine bağlı ve hammaddelerin yalnızca bir kısmı geri dönüşüm sırasında geri kazanılabilir.
Apple, Samsung ve Huawei gibi üreticileri temsil eden DigitalEurope Industry Association, Komisyonun önerilerinin çok ileri gittiğine inanıyor ve üreticilerin üç yıl boyunca güvenlik güncellemeleri ve iki yıl boyunca işletim sistemi güncellemeleri sağlamasını önerdi.
Dernek ayrıca, bu parçalar en yüksek arıza oranına sahip olduğundan, tüketicilere yalnızca yedek piller ve ekranlar sunmanın gerekli olduğuna inanıyor. Buna karşılık, kamera sensörleri, mikrofonlar ve konektörler gibi bileşenler "nadiren arızalanır" ve bu nedenle yetki kapsamına girmemelidir.
İlgili tüm taraflar arasındaki ek müzakerelerin ardından Avrupa Birliği, önerileri 2023 yılına kadar sunmayı planlıyor.
Apple, 99 dolarlık HomePod mini servisi için 79 dolarlık ücret gibi orantısız onarım fiyatlarının yanı sıra, Apple'ın tescilli bulut bağlantılı Sistem Yapılandırma uygulamasına erişim olmadan iPhone 12'nin kamerasının onarımının engellenmesi gibi onarımlarda keyfi sınırlamalar nedeniyle sık sık eleştirildi. .
Avrupa Parlamentosu geçen yıl, ürünlerin onarılabilirliği ve ömrü hakkında açık bilgi sağlamak için tüketici elektroniği üzerinde zorunlu etiketleme sistemi de dahil olmak üzere, "Onarım Hakkı" konulu AB Komitesi'nin tavsiyelerini desteklemek için oy kullandı.