Oyunlarda daha önce hiç VSync gördünüz mü? Her oyunda görmemize rağmen ne olduğunu tam olarak bilmediğimiz VSync aslında nedir, ne işe yarar? Oyunlardan aldığımız düşük FPS’nin suçlusu VSync olabilir mi? Gelin sizlerle birlikte VSync teknolojisinin nasıl çalıştığını anlattığımız yazımızla bu sorulara cevaplar verelim. En azından bazı konularda kafamız biraz daha rahatlayabilir bu sayede.
Oyunlarda sık sık karşılaştığımız VSync seçeneği, ne olduğu oyun içinde açıklanmadığı için ne işe yaradığı konusunda kafa karışıklıklarına sebep olabiliyor. Bugünkü yazımızda VSync teknolojisinin tam olarak ne olduğuna, ne işe yaradığına ve nasıl bir çalışma prensibi olduğuna yakından bakacağız. Akıllardaki soru işaretlerini olabildiğince gidermeye çalışacağız.
Esasen konunun özünde oyuncular için daha akıcı bir oyuncu deneyimi yaşatmak var. Bu deneyimi en iyi ve etkili şekilde yapmak adına bu özelliklerden bahsedebilir ve insanlara da güzel deneyimler sunabilecek şirketlerin olduğunu söyleyelim.
Vsync nedir ve ne işe yarar?
Aslında özünde bu işlemin ismi dikey senkronizasyon olarak karşımıza çıkıyor. İngilizceden çevrilmiş ve vertical ve synchronization kelimelerinden türetilmiştir. VSync teknolojisi ilk olarak ekran kartı üreticileri tarafından geliştirildi. Ekran kartı geliştiricilerinin olaya el atmasının ardında yatan en önemli sebep, ekran kartı ve monitör bileşenlerinin senkronize bir şekilde çalışmadığı zaman görüntüde katlanılamaz büyüklükte yırtılmalar meydana gelmesiydi. Ekran kartı ve monitörün birbirleriyle konuşmasını sağlayan bu teknoloji sayesinde sorun büyük ölçüde çözüldü.
Bu konuyu bir nevi görüntü yırtılması gibi düşünebiliriz en azından. Bu durum da bizleri rahatlatacak ve süreç bazlı olarak çok daha net sonuçlar yaratacaktır. Zaman kaybetmeyin ve kendinize dair çözümleri ön plaena çıkarın.