Call Of Duty: Ghosts - İnceleme (multiplayer)

Call Of Duty: Ghosts gerçekten de binlerce oyuncunun (yani serinin hayranlarının) başından kalkamadığı bir oyun olarak tarihe geçti. Biliyoruz, eminiz senaryo modunu yiyip bitirdiniz bile ve Multiplayer modunu merak ediyorsunuz. Bunu anlayabiliyoruz, çünkü aynısı bizim içinde geçerli. Bu yazı da da Call Of Duty Ghosts’un Multiplayer’ını en iyi şekilde anlatmaya çalışacağız…

Call Of Duty: Ghosts diğer CoD oyunlarına nazaran daha gelişmiş bir Multiplayer modlarına sahip. Bu nedenle oyunun multiplayerı için daha da fazla pratik yapmanız, kendinizi geliştirmeniz lazım. Bunun nedeni oyunun artık eski oyunlardan çok daha hızlı ve dinamik diyebileceğimiz bir savaş mekaniğinin olması, işte tam da bu yüzden oyunda saniyelik farklar çok çok önemli. Şimdi asıl olaya girebiliriz.

Modlar ne alemde?

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki: Call Of Duty Ghosts’un yeni Multiplayer’ı eski oyunlara göre çok daha zengin içerikli ve çekişmeli olarak geldi. Favoriler dışında modları sayacak olursak sırasıyla: Search and Rescue, Cranked, Free For All, Team Deathmatch, Search and Destroy, Domination Kill, Confirmed, Infected ve Blitz olarak sayabiliriz. Peki bu modlar neyin nesi? Yazıyı fazla uzatmadan anlatmaya çalışalım.

Search and Rescue

Adından da anlayacağınız üzere ara ve kurtar demek. Search and Destroy ve Kill Confirmed modlarının bir birleşimi gibi bu mod. En önemli özelliği ise her round tek canınızın olması. Ne demek istediğimizi anlamışsınızdır zaten direk. Bu yüzden takımdaki diğer arkadaşlarınızla beraber çalışmalı, taktik ve strateji yapmalısınız. Eğer doğru düzgün oynarsanız gerçekten eğlenceli bir mod.

Cranked

Call Of Duty Ghosts’un belki de en hızlı ve aksiyonlu modu. Takım olarak oynanıyor bu mod, ve düşmanlardan birini öldürdüğünüzde çeşitli ekstralar kazandığınız bir geri sayım başlıyor efendim. İşte bu duruma da ‘Cranked’ deniyor. Cranked halindeyken zaman dolmadan bir başkasını öldürmek zorundasınız yoksa siz ölürsünüz. Gerçekten de çok eğlenceli bir mod ve zaman geçerkenki stresiniz, öldürmek için can havliyle adam aramanız gerçekten de çok gülünç oluyor.

Free For All

Standart, bildiğiniz Free For All olayı. 30 kill yapan oyunu kazanır, 300 kil yapamazsa 10 dakika içerisinde en çok kill yapan oyunu kazanır. O yüzden bu modda anlatılacak pek de bir şey yok.

Team Deatmatch

Multiplayer oyunların olmazsa olmaz modu. Bu modu bildiğinizi biliyorum fakat gene de açıklamakta yarar var. İki takım oynanıyor bu mod, zamanınız 10 dakikayla sınırlı ve kill sayınızın sınırı da 75. Her şey bu kadar, arkadaşlarınızla oynarsanız aldığınız keyif 2 katına çıkıyor tabi.

Search and Destroy

Adından da anlaşılacağı üzere ara ve yok et anlamına geliyor. Search and Destroy modunda ise beş dakika zamanınız var, ve bu 5 dakika içerisinde önceden belirlenmiş 2 noktadan birine bomba koymaya çalışıyorsunuz. Düşman takım da bu noktaları korumaya çalışıyor. Respawn olayı yok, ve oyun 4 round sürüyor.

Domination

Klasik bölge kontrol modu. Kısaca anlatmak gerekirse: haritanın çeşitli bölgelerinde bulunan bayrakları kontrol eden ve tabi ki de en çok puan alan takım oyunu kazanır. Domination modunu ise yine arkadaşlarınızla oynadığınız zaman asıl keyfi çıkıyor.

Kill Confirmed

İki takımın savaşıp, düşmanlarının künyelerini topladığı moddur. Künyeleri toplayan oyuncu puan alıyorken düşman takımın puan almasını istemiyorsunuz, takım arkadaşlarınızın künyelerini korumalısınız. 100 puan alan takım oyunu kazanır.

Infected

Oyunun belki de en eğlenceli modu. Modern Warfare 3’ün Infected moduyla aynı. Bir aded Infected oyuncumuz var ve bıçakladığı kişiyi Infected edebiliyor. Geri kalan oyuncular ise hem Infected oyuncusuna karşı savaşıyor, hem de hayatta kalmaya çalışıyorlar. Mod bundan ibaret.

Blitz

Bu bildiğiniz Capture the Flag moduyla aynı, düşmanların spawn olduğu noktaya gidip portalları kapatmanız gerek. Bunu yaparken de kendi spawn bölgenizi korumalısınız tabi ki de.

Evet, oyunun modları kısaca böyle. Dediğimiz gibi Infected ve Domination modları çok eğlenceli, bu modları bir deneyin derim. Call Of Duty Ghosts’un Multiplayerınde en önemli özellik  galiba geliştirilmiş savaş mekanikleri, bunu yazının başında demiştim. Yurtdışında ‘Gunplay’ diye geçiyor ve oyun gerçekten de eski oyunlara göre daha akıcı ve dinamik bir hale getirilmiş, ardı ardına Kill yapınca baya zevk alıyorsunuz oyundan.

Oyuna başlamadan önce pratik yapmanız lazım demiştim, oyunun başında bol bol ölmeye hazır olun. Çünkü oyuna yeni başlıyorsunuz ve alışmak biraz zaman alıyoruz, hem de bir sürü psikopat adamlar var. Kendi seviyenizle aynı birilerini bulsanız bile araya birkaç tane psikopat giriyo ve tecrübe farkıyla sizi ezip geçiyor, bundan dolayı da birazcık oyundan soğuyabilirsiniz.

Peki Class’lar?

Tabi ki de önemli bir konu class. Hemen ondan da bahsedelim. Oyunda seçebileceğiniz class’lar: Assault (Battlefield 4’teki gibi), CQB, Heavy Gunner (Evet ağır silah, bildiniz), Marksman ve Covert Ops. Her class’ın kendine özel bir çok özelliği var ve bunlar gerçekten de round’ların kaderini belirliyor. Buna silahlar ve ekipmanlar da dahil. Bu nedenle Infinity Ward bir yeniliğe gitmiş ve bir özelliği oyuna eklemiş. Alıştığımız gibi direk class’ı seçip oyuna başlamıyoruz. Bunun yerine ‘Create A Soldier’ sistemi getirilmiş. Bu sistemle tamamen kendimize özel, her özelliğini bizim belirleyebileceğimiz diğer class’lardan her yönüyle aynılan bir karakter yaratabiliyoruz.

Create A Soldier bölümüne geldiğinizde baya bir vakit harcayacağınızı söyleyebiliriz. Çünkü çok fazla detayı değiştirme imkanımız var. Karakterin tüm vücuduna etki edebiliyoruz, değiştirebiliyoruz ve kullanabileceği silahlara kadar her şeyi ayarlayabiliyoruz. Listede 10 adet asker seçme imkanımız var. Ama başlangıçta sadece ilkini seçebiliyoruz. Kalan 9 askeri açmak içinde Squad Point’lerimiz devreye giriyor. Loadout kısmında ise başlangıçta açık olan üç adet loadout özelliğini görüyoruz ve yine kazandığımız Squad Point’lerle 3 tane daha loadout satın alabiliyoruz.

Küçük bir not vermemiz gerekirse Marksman sınıfında bir değişiklik yapılmış. Bildiğiniz gibi keskin nişancı bu class ve Assault class’ıyla aynı silahları kullanabiliyor. Biraz daha esnek davranılmış yani bu konuda…

Perk nedir?

Öncelikle ne kadar Perk alabileceğiniz sizin ekipmanlarınıza bağlı. Her perk sayısı bir değere denk geliyor yani, bu nedenle de taşıyabileceğimiz perk sayısı sürekli değişebiliyor. Bu yüzden maçlara başlamadan önce her duruma göre çeşitli karakterleri ve ekipmanları yaratmanız daha iyi olacaktır.

Oyunda bir de Clan muhabbeti var. Eğer bir takım oyuncusu değilseniz (ya da öyle hissetmiyorsanız) clan muhabbeti pek ilginizi çekmeyebilir. Ama sadece clan maçlarında kazanabileceğiniz başarımlarla açılan şeyler var oyunda. Eğer bir clan’a girerseniz 2 haftada bir Clan Wars adı altında yapılan etkinliklere katılma şansı kazanıyorsunuz.

Ama gene söylüyorum: Call Of Duty: Ghosts’un Multiplayer’ı oldukça geniş bir sürü yerde tecrübe edinmenizi sağlıyor. Fakat gene işte her zaman olduğu gibi bir türlü Battlefield 4’ü geçemiyor (Battlefield 4’le kıyaslamamın nedeni aynı anda çıkmaları yani rakip oyunlardı) Bunu da buradan söylüyorum: Call Of Duty ne kadar kendini geliştirirse geliştirsin Multiplayer alanında Battlefield’ı geçemeyecek. Battlefield 4’te olup Call Of Duty Ghosts’ta olmayan o kadar çok şey var ki, saymakla bitmez. Bu nedenle Call Of Duty: Ghosts’un belki de en kötü yanı Multiplayer alanında Battlefield 4’ü geçememiş olmasıdır. Oyunun diğer kötü yanları ise her oyunda olan grafik hataları, buglar, sunucuda yaşanan kopmalar oluyor. Bunlar da pek fazla değil fakat tabi olduğunda gözünüzden kaçmıyor.

Sonuç olarak efendim: eğer iyi zaman geçirmek istiyorsanız, FPS ve tabi ki de Call Of Duty hayranıysanız kesinlikle oynamanız gereken bir oyun. Battlefield 4’ü Multiplayer olarak geçemez belki ama size iyi saatler geçirtebilir…

Oyun İnceleme Haberleri