Battlefield 3 ile büyük bir başarıya imza atan DICE, bu başarıyı Battlefield 4’te de sürdürerek oyuncuların kalbini bir kez daha kazandı! Peki bu Battlefield 4 nedir ne değildir? Amacımız ne? Grafikleri nasıl? Hepsi bu yazının içinde. Buyrun şöyle oturun efenim…
Battlefield 4 tabi ki de Battlefield 3’ün kaldığı yerden devam ediyor, yani bir nevi devam oyunu. Fakat Call Of Duty serisine en iyi rakip olmasının sebebi Single player değil Multiplayer özelliği.
Peki Senaryo Modu’nun hikayesi ne?
Efendim BF4’ün senaryosu (yani tek kişilik senaryosu) 2020 yılında, Battlefield 3’ten (yani bir önceki oyundan) tam altı yıl sonrada geçiyor. Hatırlatsanız Battlefield 3’te İran-Amerika savaşını en ince detaylarına kadar hissediyorduk. Battlefield 4’te ise Battlefield 3’ten geriye kalan Birleşik Devletler ile Rusya arasındaki gerilim daha da artıyor. Oyunumuzun baş kötü kahramanı Admiral Chang, Çin hükümetini yıkmayı planlıyor ve bu nedenle Jin Jie’nin suikastini planlıyor, Jin Jie’yi seçmesinin nedeni ise onun gelecekteki lider adayı ve barışın en büyük temsilcisi olmasıdır. Eğer bu plan başarılı olursa Rusya tam anlamıyla Çin’in desteğini alacak. Tabi bu ortaklık Amerika için korkunç bir son! Biz de Battlefield 4’te Tombstone bölüğündeki Çavuş Daniel Recker’ı oynuyoruz. Ekibimizdeyse William Dunn, Kible Graves (Irish) ve Claytan Pakowski (Pac) bulunuyor. Tahmin edeceğiniz üzere hepsi farklı bir class.
Tek amacımız var, o da Admiral Chang’in önüne geçip savaş çıkarmadan önce onu durdurmak. Tombstone bölüğü olarak oyunda Baku, Shanghai, South China Sea, Kunlun, Mountains, Tashgar ve Singapore gibi yerlere gidiyoruz. Single player bölümünde gittiğimiz her yer, yani her map içinde başka mini map’lere ayrılıyor ve bize mükemmel bir savaş alanı sunuyor. Eğer grafik kalitesini en yüksek yaparsanız çevredeki detayların ne kadar mükemmel, ne kadar dehşet olduğunu anlayabilirsiniz. Yani diğer bir deyişle, BF4 için bir kasa bile değiştirebilirsiniz belki! Bu arada küçük bir not girelim: Bu senaryosu yüzünden başta Rusya ve Çin olmak üzere birkaç ülkede daha hoş karşılanmayan Battlefield 4, tuhaf bir şekilde en çok o ülkelerde oynandı. Çin tarafından büyük bir tepki alan oyun, ABD mahkemelerine dava bile açtırılmasına sebep oldu. Hatta Çin hükümeti aşağılayıcı birkaç şey var diye oyunun Çin’de satılmasını ve oynanmasını yasaklamıştı. Tabi indiren indirir oynar, bu çabalar boş. Ama bunun EA’nın satışlarını etkilediği kesin.
Grafiklerden başlamışken devam edelim: Ufuk çizgileri ve çevre detayları o kadar güzel ki, bakmaya doyamıyorsunuz. Battlefield 3’te bizi grafikleriyle oldukça etkileyen (ki bunu Multiplayer alanında devam ettirmişti) DICE, Battlefield 4’te çıtayı daha da yükselterek bizlere muazzam grafikler gösteriyor. Her nesne özenle modellenmiş. Binalar, arabalar, helikopterler, askerler yani kısaca oyunun tüm grafiği çok iyi. Haliyle bu grafikler de baya iyi bir PC istiyor.
Karakterlerin animasyonları da bir o kadar harika. Battlefield: Bad Company 2’deki yıkım hissini geri getirmek isteyen DICE grafiklerden de yararlanarak muhteşem bina yıkılma animasyonları gösteriyor bize. Bu da oyun zevkini hayli arttırıyor. Yani grafik bakımından kusura bakmayın ama, Call Of Duty’yi geride bırakabilecek cinsten.
DICE Battlefield 4’te Frostbite 3 oyun motorunu kullandı bildiğiniz üzere. Hatta oyun motoruyla ilgili teknoloji videoları bile çıkardı. Bu motoru neden bu kadar ısrarla övdüklerini oyunu oynadıktan sonra anlayabilirsiniz. Tam bir yeni nesile yakışan grafikler var Battlefield 4’te. Ha, hiç mi grafik hatası yok? Elbette var, ama inanın hiç biri sizi rahatsız etmiyor, o derece küçük hatalar. Bu hatalar elbette Multiplayer kısmında olmaz. Yani anlayacağınız DICE Battlefield 4’te Frostbite 3’ün ekmeğini yiyor.
Peki sesler ne alemde?
Elbette sesle de Battlefield 4’ün önemli bir diğer özelliği. Her silah, ekipman ve araç sesleri özel olarak kayda alınmış ve uğraşılmış. Ses konusunda Battlefield ile yarışacak bir oyun bulunmadığının garantisini verebiliriz. Patlamalar olsun, silah sesleri olsun, etraftaki askerlerin bağrışmaları olsun, tank toplarının ateş sesi olsun hepsi ama hepsi gerçekten muhteşem. Tek kötü yanı, seslerin belki de tek kötü yanı Soundtrack bölümüdür. Battlefield 3’te çok iyi Soundtrack’ler vardı ve oyun bu nedenle çok beğenildi. Battlefield 4’te de yok mu? Var tabi ki, hem de çok iyileri var fakat Battlefield 3’teki gibi çok iyi değil, daha farklı, daha atmosferik sound’lar olabilirdi.
Peki Battlefield 4’ün hiç mi kötü yanı yok? İsterseniz biraz da bundan bahsedelim. Grafik hatalarının bulunduğunu fakat çok da olmadığını söylemiştik. Ama şunu söyleyebiliriz ki: O küçücük hatalar oyun içinde küfür etmenize neden olabilir. Mesela bir merdivenden çıkarken karakteriniz aniden yerin dibine girip bir suya düşebilir ve ordan çıkamayabilir. Sonuç olarak save’de yandığı için baya bir geriden başlarsınız. Ya da diğer bir örnek Irish karakteri merdivenden çıkarken siz ondan önce davranıp çıkıyorsunuz ve ölüyorsunuz. Çünkü DICE o karakteri geçmenizi istememiş. Bu gibi hatalar da (küçük ama etkisi büyük hatalar da) var. Grafik hataları da var elbette, patlamaların gerektiği gibi olmaması buna örnek olarak gösterilebilir.
Oyunun bir diğer kötü yanı ise yapay zeka. Askerlerin yapay zekaları gene çok kötü. Aynı dertten Battlefield 3’te de muzdariptik. Fakat Battlefield 4 hepten sınıfta kalıyor. İsterseniz düşman askerinin yanına kadar gidin, orda olduğunu fark etmiyor bile.
En basitinden bir map’te tüm düşmanları öldürüp helikoptere binip kaçmanız gerekiyor değil mi? Her şey tamam, düşmanları öldürüp helikoptere gidiyorsunuz fakat helikopter bir türlü kalkmıyor. Bunun üzerine helikopterden inip tüm map’i arıyorsunuz ve en sonda sizden saklanan düşman arkanızdan çıkıyor. Aslında hep sizinle berabermiş fakat hep kaçıyormuş. Onu öldürüp yolunuza devam ediyorsunuz. Yani bu kadar mükemmelliğin arasında böyle saçma şeyler, DICE’a yakışmıyor. Yani kısaca: yapay zeka olmamış.
Yani sizin anlayacağınız efendim: Battlefield 4’ün hem çokça iyi yanı buluyor, hem de az ama etkisi büyük saçmalıkları bulunuyor. Ayrıca Single player ve Multiplayer olmak üzere 2 ayrı dünyaya ayrılıyor Battlefield 4. Tabi ki de Multiplayer’ı bu incelemenin içinde anlatamayız, sığmaz fakat asıl savaşın olduğu yer Multiplayer kısmı. Zaten bu yüzden Call Of Duty Ghost’u geçiyor Battlefield 4.
Genel olarak Battlefield 4 bu şekilde, eğer çok iyi bir bilgisayarınız varsa Battlefield 4 gerçek savaşı evinize getiriyor ve adeta savaşın atmosferini hissediyorsunuz. Her anlamıyla, buna tabi ki de grafiklerin ve seslerin etkisi büyük oluyor. Saçma sapan hataları da pek fazla önemsemezsek Battlefield 4 çok iyi bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Bize inanın, oyunu oynadığınızda ‘Ne dehşet oyundu be’ diyeceksiniz, Youtube videolarındaki güzelliklerin daha da arttığını düşünün, işte hepsi Battlefield 4’te birleşiyor. Bu arada oyunu oynayabilmek için Origin üyeliğinizin bulunması gerekiyor, aksi takdirde Multiplayer olarak oynayamazsınız oyunu.
Sözün özü efendim eğer çok iyi vakit geçirmek istiyorsanız, savaş oyunlarını da seviyorsanız sizi her yönüyle kendine çekecek Battlefield 4’ü denemelisiniz. Size son sözüm Battlefield 3’ten daha çok seveceğinizi söyleyip Battlefield 4 için kolay gelsin demek olacaktır.
Battlefield 4 - Multiplayer İnceleme yazımızı okumak için yazıya tıklamanız yeterli.