Battlefield 3 - Multiplayer İnceleme

Merhaba değerli Bozuktuş üyeleri ve takipçileri, bu inceme yazımızda Frostbite 2 ile çağ atlayan Battlefield 3'ün Multiplayer İncelemesi ile karşınızdayız.

Çıktığı zamanlarda uzunca bir süre Alpha ve tabi ki de Beta sürecinden geçmiş olan Battlefield 3, Multiplayer alanında Call Of Duty’yi tahtından indirmeyi başardı. Senaryo konusunda mağlum, hala Call Of Duty’nin gerisinde Battlefield 3. Ama söz konusu Multiplayer olunca DICE gerçekten de ortaya harika işler koyuyor. Bu yazımızın konusu Frostbite 2 kullanarak muhteşem grafiklere sahip olan Battlefield 3 olacak…

Öncelikle Battlefield 3'ün muhteşem Multiplayer Gameplay Videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Map’lar ve Mod’lar neler acaba?

Öncelikle Battlefield 3’te 9 tane haritamız bulunuyor. Fakat daha sonradan çıkan DLC’ler ile bu harita sayıları epey yükseldi. Eğer Premium üye değilseniz 9 tane map’in dışında başka bir map oynayamıyorsunuz. Eğer Premium üyelik veya DLC’leri alırsanız tüm map’lere sahip oluyorsunuz. Söz konusu Frostbite 2 olunca tabi haritalar da bir o kadar muazzam görünüyor. Bu haritalarda bütün Multiplayer modlar bulunuyor. Eğer bu modları sayarsak; Conquest, Rush, Squad Rush, Team Deathmatch ve Squad Deathmatch olarak tanımlayabiliriz. Doğru konuşmak gerekirse tüm modların kendine has bir güzelliği var ve oynarken gerçekten de hiç sıkılmıyorsunuz. Yani anlayacağınız her modun kendine göre bir çekiciliği var ve bu oyunu daha da özel kılıyor, Battlefield 3’ü Battlefield 3 yapıyor adeta. Bu açıdan önemli bu modlar. Mesela Rush modunda kanımızın son damlasına kadar, ölesiye savaşıp M-COM’ları korurken Conquest modunda ‘Bir de binanın arkasına pusmuş adamlar ya’ diye konuştuğumuz bölgeyi düşmanın elinden almak için elimizde ne varsa kullanıyoruz.

Bu arada küçük bir not vermek gerekirse M-COM’lar haritanın değişik yerlerinde oluyorlar. Attacker takımı eğer bir M-COM’u alırsa haritanın yeni bir tarafı açılıyor ve Defender takımı o yeri korumaya çalışıyor. Defender tarafında herhangi bir Ticker sınırlaması yokken, Attacker tarafında Ticket sayısı 75 veya 100 Ticket oluyor. Bu oran tabi haritadan haritaya değişiyor. Ticket ne diye sorarsanız da, oyunun süresini belirliyor bir nevi bu Ticket’lar. Yani Ticket’lar oyun süreniz oluyor ve Ticket sayınızı bitmeden M-COM’ları veya bayrağı almaya çalışıyorsunuz. Aldığınızda ise Ticket sayınız yükseliyor. Bu döngü böyle sürüp gidiyor. Yani anlayacağınız Server Browser kısmında ne kadar çok Ticket sayısı varsa o oyun o kadar uzun sürcek demektir.

  

Frostbite 2 demişken, cidden grafikler nasıl?

Adı üstünde Frostbite 2 diyoruz zaten. Mirror’s Edge’de de harika işler çıkaran bu oyun motoru hünerlerini Battlefield 3 üzerinde de gösteriyor. Senaryo modunda da, Multiplayer bölümünde de grafikler gerçekten bir şahane. Tabiri caizse insan bakmaya doyamıyor dağa, taşa, tepelere, arabalara… Yani bu derece etkileyici bir grafiğe sahip Battlefield 3. Tabi Multiplayer modunda senaryo modundaki gibi grafiklere pek dikkat edemiyorsunuz, mağlum savaşın içindesiniz. Ama o grafiklerin mükemmelliğini biliyorsunuz ve grafikler savaşınıza olumlu etkide bulunuyorlar. Ne gözünüzü alıyor, ne de gözünüzü yoruyor. Yani anlayacağınız DICE gene üstüne düşeni yapıyor.

Bu tür savaş oyunlarında sesi de ararız biz, peki sesler nasıl?

Bu konuda da Frostbite 2’nin ekmeğini yiyor DICE. Tabi her şeyi Frostbite 2’ye bağlayamayız, eğer oyunun Youtube’da ki kamera arkası videolarına bakarsanız tüm seslerin gerçek silah sesi olduğunu görebilirsiniz. Yani size şunu söyleyeyim: adamlar sırf tank sesi gerçekçi olsun diye boş bir araziye kocaman bir tankı getirtip atış yaptırtıyorlar. Sonra da o sesi kaydedip, güzelce işleyip oyunun içine koyuyorlar. Şimdi bu işlemin tüm seslerde yapıldığını düşünün. Evet, ne kadar dehşet ‘sound’lar çıkar tahmin edebilirsiniz. Yani ses konusunda da hayal kırıklığına uğratmıyor sizi Battlefield 3.

Ve kamera…

Battlefield 3 tabi FPS bakış açısıyla oynanan bir oyun. Dolayısıyla bu tür oyunlarda 3rd Person bakış açılarındaki gibi kamera sorunları yok. Kamera ve oyun çok akıcı. Bu sayede haritadaki her şeyi çok net görebiliyorsunuz. Yani eğer gözünüzün önündeki düşmanı göremezseniz hatayı kendinizde arayın, oyunda değil.

Son olarak Battlefield 3’te Bad Company 2 oyuncularından geri dönüş alınarak yapılan birkaç bir şey var. Bunlar:

1- M-COM'lar artık patlayıcılar ile hasar almıyor. Sadece onları aktif ederseniz patlıyor.

2- Eğer Attacker takımı M-COM'u aktif ederse ve bu sırada Tıcket'ları sıfıra inerse, M-COM patlayana kadar veya M-COM aktif edilene kadar oyun devam ediyor.

3- Eğer Defender takımından bir oyuncu, M-COM patlamak üzereyken de aktif etmeye başlarsa M-COM deaktif edilene kadar patlamıyor. Eğer M-COM'u deaktif ederken oyuncu ölürse, M-COM direk patlıyor.

Genel olarak Battlefield 3’ün Multiplayer modu böyle. Yıllardır süregelen bu anlayışla Multiplayer alanında Call Of Duty’yi adeta eziyor. Zaten bu nedenle DICE kazanıyor. Yani uzun lafın kısası kesinlikle satın alınıp oynanacak bir oyun. Fiyatı da zaten baya düştü. Oyuncu sayısı da baya fazla. Ne bir bug, ne de bir hata var. Oyun fazlasıyla gerçekçi. Grafikler ve sesler çok iyi. Yani anlayacağınız bu oyunu oynamamak için hiçbir sebep yok.

Yani demem o ki: Hala Battlefield 3’ü oynamadıysanız, çok şey kaybetmişsiniz demektir… bana göre Battlefield 4 daha iyi ancak pek çok oyuncu halen Battlefield 3'te ısrar ediyor.

Oyun İnceleme Haberleri