Mobil oyunlar, Nokia’nın “Yılanının” küçük bir ekranda oynandığı günlerden bu yana çok yol kat etti. Bilinen ilk mobil oyun, 1994 yılında Hagenuk MT-2000 adlı bir cep telefonuna kurulan Tetris'in “tarih öncesi” bir versiyonuydu. Apple’ın 2007 yılında App Store'u piyasaya sürmesi, bugün bildiğimiz ilk mobil oyunun piyasa çıkarılacağına dair bir ipucu veriyordu.
Geliştiriciler, birçoğunun inanılmaz derecede bağımlılık yarattığı oyunlarla arka arkaya piyasaya giriş yaptı ki, bir kısmı zamanla devrilirken, bir kısmı ise Türkiye ekonomisini neredeyse yakalayacak güç ve paraya sahip olarak halen de günümüzde ayakta kalmayı başardı. Bazı oyunlar bellekten kaybolmaya ya da en azından sönümlenmeye mahkum kalırken (Angry Birds, tahmin 2009), diğerleri popülerlik bakımından baskın olmaya devam ediyor (Candy Crush, 2012'de piyasaya sürüldü) diyebiliriz. İşte o oyunlar, oyun geliştirici şirketler için adeta altın yumurtlayan tavuk olmayı başardı.
Mobil cihaz popülaritesindeki ve teknoloji kullanım kabiliyetindeki meteorik artış, son derece popüler hale gelen mobil uygulama endüstrisini körükledi ve sonuç olarak ülkemizin de bir aktör olduğu mobil oyun sektörünün sözü geçen bir sektör olmasını sağladı. Mobil oyunlar, günümüzde en popüler uygulama türleri arasında gösterilmektedir.
Mobil Oyun Sektörü Gelişimi
2017'de tüm uygulama gelirlerinin % 80'i hem Apple iOS App Store hem de Google Play Store için oyun uygulamalarından geldi. Küresel oyun pazarının 2020'de 200 milyar dolara ulaşması hedefleniyor; mobil oyun endüstrisi ise tüm bu küresel oyun gelirlerinde 50 milyar dolar tutarında bir Pazar payına sahip. Her ne kadar Pandemi süreci bu gelirleri bir miktar sübvanse etse de, halen mobil oyun şirketleri için bu devasa rakamlar, ulaşılabilir düzeydedir.
Mobil oyun endüstrisinin kazançlı olduğu ve her yıl büyümeye devam ettiği su götürmez bir gerçek. Peki Mobil oyunlar nasıl para kazandırıyor ve şirketler bu pazardan nasıl para elde ediyor? Oyundan para kazanma, bir oyun ürününün geliştiricileri ve telif hakkı sahipleri için para kazanma yöntemidir. Mobil oyunların kar elde etmek için kullandığı çeşitli gelir modelleri vardır. Bunlardan bazıları; oyun içi satın almalar, reklamlar ve yönlendirmelerden kazanılan paralardır.
Birçok işletme için 4.641 milyar dolar gelirle Tencent Gaming, piyasanın en güçlü aktörü olduğu gerçek. Tencent, oyun uygulaması PUBG mobile ile Microsoft, Apple ve Sony gibi devleri gölgede bıraktı ve sadece PUBG ile milyarlarca doları cebe attı!
2020'de Mobil Oyunlar
Bugünlerde herkesin aklında olan en büyük soru, bir uygulamanın ne kadar para kazanabileceğidir? Bu daha önce tartıştığımız bir konu olsa da, şu anda dijital dünyada patlayan ve önümüzdeki yıllarda da büyümesi beklenen bir sektöre yaklaşımı daha derin hale getirmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Mobil oyun endüstrisi 2017-2020 arasında önemli bir artış kaydetti. Mobil uygulamalardan elde edilen toplam gelir % 17,8 artarak 44,2 milyar dolardan yaklaşık 52,1 milyar dolara yükseldi.
Oyun uygulaması gelirinin bu dik yükselişi, mobil cihazların popülaritesinin doğrudan bir sonucudur, çünkü kitleler için eğlence, birincil araç haline geldi ve insanlar artık buna en kısa sürede ulaşılmasını sağlayan mobil sektörünü keşfetti. Trendlere bakıldığında, 18-34 yaş arası insanlar mobil oyun uygulaması tüketicilerinin % 61'ini oluşturuyor ve % 36'sı 25-34 arasında değişiyor.
Son dört yıldaki kullanıcı verileri, oyun içi uygulama kullanıcı nüfusunun % 25,61 oranında arttığını ve 1,2 milyar kullanıcıdan yaklaşık 1,5 milyar seviyesine yükseldiğini göstermektedir. Gelirlerin büyük oranını da yine bu yaş grubundakiler oluşturuyor. Uzun bir süre, bu durum bu şekilde devam edecektir.