Son dakika açıklaması asgari ücretli çalışanlar için geldi: Asgari ücret 23-25 bin TL arası olacak...

Son dakika açıklaması asgari ücretli çalışanlar için geldi: Asgari ücret 23-25 bin TL arası olacak...

Milyonlarca çalışanını gözü kulağı yeni yılda yapılacak zamlara çevrilmişken, asgari ücret için kulislerde konuşulan rakamlar da ortaya çıktı.

2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücret belirlenmeden önce analizler devam ederken, gündeme en düşük emekli maaşlarının da yeniden düzenlenmesi geldi.

Zammın beklenen enflasyon oranında yapılacağına ilişkin spekülasyonlar sürse de, asgari ücrete en azından geçmiş dönem enflasyonu oranında yükseliş yapılması ihtimali ağırlık kazanıyor.

AKP kulislerinde ise 23-25 bin TL arasında bir rakam dile getiriliyor. Ayrıca, emeklilere yapılacak zamla birlikte en düşük emekli maaşlarının 14-16 bin TL aralığında olacağı öngörülüyor ve bu durumun bütçeye olası etkisi ele alınıyor.

EMEKLİLİK SİTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER

Emeklilik sisteminde köklü değişikliklerin öngörüldüğü kaydedilirken, bu düzenlemelerin 2025 yılından önce yaşama geçirilmesinin mümkün olmadığı tahmin ediliyor. Hükümet, özellikle kök maaşa ilişkin sorunları çözmeye yönelik çalışmalarını sürdürürken, genel emeklilik düzenlemelerini ve bu sorunun çözümünü 2025 bütçesi kapsamında düzenlemeyi amaçlıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA TAHMİNLER

Asgari ücrete ilişkin beklentiler ocak ayında yaklaşırken, özellikle aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararına odaklanan kulislerde, asgari ücretin 23-25 bin TL arasında olacağı yönünde güçlü tahminler ifade ediliyor. Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmaması, ocak ayında yapılacak zam beklentilerini de artırdı.

KULİSLERDEKİ 3 RAKAM ORTAYA ÇIKTI

Ekonomi yönetimi, beklenen enflasyon oranında asgari ücretin zamlanmasını temel prensip olarak kabul etse de, kulislerde daha yüksek oranları gündemde. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2025 senesi enflasyonu yüzde 17.5 olarak tahmin ediliyor. Bu oranla zam yapılması durumunda, asgari ücretin 19 bin 977 TL olacağı bekleniyor. Fakat gerçekleşen enflasyon oranın, yani yüzde 42’nin üzerinde bir zam yapılırsa, bu rakam 24 bin 142 TL’ye artacak. Asgari ücretin 25 bin TL olarak belirlenmesi durumunda artış oranı yüzde 47.04, 23 bin TL olması durumunda ise yüzde 35.27 olacak.

Ekonomi Haberleri