Milyonlarca çalışanın beklediği haber! Emeklilikte sistem baştan aşağı değişiyor...

Milyonlarca çalışanın beklediği haber! Emeklilikte sistem baştan aşağı değişiyor...

Asgari ücrette ocak ayı itibariyle yapılacak değişikliklerin emekli maaşlarını nasıl etkileyeceği merak edilirken, emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesi gündeme geldi.

2025 yılının Ocak ayında hesaplara yatacak olan maaş vermeye hak edilirken, milyonlarca emeklinin daha kolay ve hızlı emekli olabilmesi adına geliştirilen sistem geliyor yeni düzenlemeler kapsamında maaş bağlama sisteminde gerçekleşecek değişikliklerle birlikte bu kapsamda prim ödemeleri ve çalışma günleri kritik bir öneme sahip olacak.

Ekonomi yazarı Faruk Erdem’in YouTube kanalı üzerinden aktardigi bilgilere göre; olası düzenlemeyle birlikte geçirilecek yeni emeklilik sisteminde gün sayısı belirgin faktör olacak, çalışma hayatında daha uzun süre faaliyet göstermeyi teşvik eden bir sistem bekleniyor. Bu kapsamda daha çok günahı olan vatandaşlar daha yüksek maaş alabilecek ancak prim ödemeleri de önem arz ediyor daha yüksek gün olan ve asgari ücretten ödeyen bir vatandaş sadece günü olduğu için yüksek maaş almayacak.

GENÇ SİGORTALILAR İÇİN YENİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

2000 yılında ve sonrasında dünyaya gelen genç çalışanlar için emeklilik şartlarının biraz daha zorlayıcı bir sistemle sunulması bekleniyor bu kapsamda hem prim şartının arttırılması hem de kadınlar için 60 erkekler içinse 65 yaş kriteri gibi şartların olacağı gündemde. Yasanın çıkmasının ardından sigortalı olacak genç çalışanlar için bir düzenleme yapılacak. Fakat bu şu an için sadece bir varsayım, yasal düzenleme kapsamında netlik kazanabilir. Bunun dışında dünya genelinde emeklilik yaşının yukarı çekilmesi planlanıyor

Ekonomi Haberleri