Tanzanya'da ortaya çıkan ve Ebola benzeri belirtiler gösteren Marburg virüsü 8 kişinin ölümüne neden oldu. Virüsün Türkiye'de görülmediği açıklandı. Peki Marburg virüsü nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?
Marburg Virüsü Nedir?
Marburg virüsü hastalığı (MVD), şiddetli kusma, kanama ve nörolojik sorunlara neden olan, nadir görülen ancak %88'e varan ölüm oranıyla oldukça tehlikeli olan bir virüs hastalığıdır. Kuluçka süresi 2-9 gün olan marburg virüsü için ilk haftada ateş, titreme, öksürük, baş ağrısı, döküntü ve kas-eklem ağrıları ilk belirtiler olup, sonrasında göğüs ağrısı, ishal, şiddetli kan kaybı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler görülür.
Kuluçka süresi boyunca bulaşıcılığı olmayan marburg virüsü, yarasalar, maymunlar gibi primatlar ve virüs ile enfekte olmuş insanların kendileri, kanı veya vücut sıvıları yanı sıra enfekte kişinin kullandığı giysi, çarşaf, yastık, iğneler veya tıbbi ekipmanlarla temas sonucu bulaşır. Virüsün kişiden kişiye bulaşması, hastayla son derece yakın temas gerektirir.
Marburg Virüsü Nasıl Ortaya Çıktı?
Marburg virüsü, 1967 yılının Ağustos ayında Batı Almanya'nın Marburg şehrinde ortaya çıktığı için bu ismi almıştır. Marburg ve Frankfurt kentlerinde 30 kişide görülen bu hastalık daha sonra Belgrad'da 2 kişinin hastalanmasıyla seyrini sürdürmüştür. Yapılan laboratuvar çalışmalarında iki ayrı yerde eş zamanlı başlayan bu salgına neden olan virüsün Doğu Afrika'daki Uganda'dan Avrupa kıtasına getirilen Afrika yeşil maymunlarının neden olduğu belirlenmiştir.
Marburg Hastalığı Neden Olur?
Marburg hastalığının nedeni Rousettus aegyptiacus türü mısır yarasası olarak bilinen meyve yarasalarında bulunan ortomarburgvirüsleridir. Marburg virüsleri, Filoviridae ailesine, Marburgvirus cinsine ait filamentli, zarflı, tek sarmallı, negatif yönlü RNA virüsleridir.
Marburg Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Marburg virüsü, aniden ortaya çıkan ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile başlayan, döküntü, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilere neden olan bir hastalıktır. Hastalığın ileri seyrinde sarılık, pankreas iltihabı, ciddi kilo kaybı, şok, karaciğer yetmezliği, aşırı kanama ve çoklu organ işlev bozukluğu görülür.
Marburg virüsü belirtileri şunlardır:
- Ateş ve titreme
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- Döküntü
- Bulantı ve kusma
- Burun, dışkı, vajina gibi bölgelerde nedensiz kanama
- Göğüs ağrısı
- Karın ağrısı
- İshal
- Kilo kaybı
- Sarılık
- Karaciğer yetmezliği
- Bilinç bulanıklığı
Marburg Virüsü Kuluçka Süresi Nedir?
Marburg virüsünün kuluçka süresi genellikle beş ila 10 gün olup, geniş aralıkta 3-21 gün sürebilmektedir. Hastalığın klinik seyri için bahsedilebilecek fazlar 3'e ayrılabilir. Bunlar ilk 1-4 gün için olan ilk faz, 5-13. günler erken faz ve 13+ günden sonrada geç ve iyileşme fazı söz konusudur. Sağ kalanlar genelde nadiren geç faz dönemini yaşarlar.
Marburg Virüsü Nasıl Bulaşır?
Marburg virüsü insandan insana çok yakın temas ya da enfekte kişinin kan, salgı ve diğer vücut sıvıları ile temas, kontamine olmuş çarşaf, yastık, havlu, kıyafet gibi kişisel eşyaları kullanma ile bulaşır. Hayvanlardan insanlara ise genelde meyve yarasaları ve primatlardan da temas yolu ile bulaşmaktadır.
Hastalık hava yolu ile bulaşan bir hastalık olmadığı için insandan insana yayılmasını sağlayan en etkin faktör vücut sıvılarıdır. Bu sıvılar idrar, dışkı, tükürük, kan, meni ve vajinal sıvılardır.
Marburg Virüsü Nasıl Teşhis Edilir?
Marburg virüsünün neden olduğu hastalığın; sıtma, tifo, şigelloz, menenjit ve diğer viral hemorajik ateşli hastalıklardan ayırt edilmesi gerekir. Marburg virüsünün tanısı için uygulanan laboratuvar testleri şunlardır:
- Antikor enzimine bağlı immünosorbent deneyi (ELISA)
- Antijen tespit testleri
- Serum nötralizasyon testleri
- Ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR)
Marburg Virüsü Tedavisi Var mı?
Marburg virüsünün bir aşı veya ilaç gibi spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Hasta takibi gerçekleştirilip, semptomları kontrol altına almayı ve hayatta tutmayı içeren oksijen desteği, ilaçlar içeren intravenöz sıvılar ve ağrı kesiciler gibi erken destekleyici bakım uygulanır.
Marburg Virüsünden Korunmak için Nasıl Önlem Alınır?
Her bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi marburg virüsünden korunmak için ilk ve en önemli tedbir virüs ile enfekte olmuş kişi ile doğrudan fiziksel temasın kesilmesidir. Hayvanlardan da bulaşabilen bir hastalık olduğu için meyve yarasaları veya maymun gibi primatlardan da kaçınmak önem arz etmektedir.
Dolayısı ile kişisel hijyen, çevre temizliği, sosyal mesafe belirlenmesi önlemin ana tedbirleridir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ile hareketsizlikten uzak durmak, kaliteli uyku ve stres yönetimi konuları da öne çıkmaktadır.
- Hastalıkla enfekte olmuş kişinin kan ve vücut sıvıları ile temas etmeyin
- Vücut sıvıları ile temas etmiş olabilecek eşyalara ve zeminlere dokunmayın
- Hastalığın görüldüğü yerlerdeki meyve yarasaları ve maymunlardan uzak durun