Işın izleme standart hale getirildi. Bu teknolojinin oldukça karmaşık bir başlangıcı olduğuna şüphe yok ve bugün bile performans açısından hala yüksek bir maliyeti temsil ediyor, ancak getirdiği grafiksel iyileştirmeler çoğu durumda o kadar ilginç ki buna gerçekten değer. Evet, bu kadar küçük bir fark yarattığı ancak çok fazla kaynak tükettiği bazı durumlar olduğu doğrudur, ancak neyse ki bu genel bir kural değildir.
NVIDIA, GeForce RTX 20 serisinde kullanılan ve daha sonra GTX 16'nın hayata geçirilmesine izin veren özel donanım içermeyen bir sürümü olan bir mimari olan Turing ile ışın izleme üzerine bahse giren ilk kişi oldu. ışın izleme ve DLSS'yi de desteklemezler. AMD, aksine, RX 6000 gelene kadar ışın izlemeyi hızlandırmak için özel donanım sunmadı.
NVIDIA'nın zaman avantajının kendini hissettirdiğine hiç şüphe yok. GeForce RTX 30 serisi, ışın izlemede Radeon RX 6000'den daha iyi performans gösteriyor ve denkleme DLSS eklemeden, ancak her şeyin bu geçici avantajla sınırlı olduğunu düşünme hatasına düşmemeliyiz. Teknik düzeyde, yeşil devin bu teknolojinin temsil ettiği zorlukla yüzleşmek için aldığı yaklaşım, o sırada bu makalede gördüğümüz gibi, AMD'ninkinden daha başarılıydı.
Hem Turing hem de Ampere, gölgelendiricileri ışın izleme yükünden tamamen kurtaran RT çekirdeklerini ve tensör çekirdeklerini kullanır, çünkü ilkinde enine BVH kesişimleri, ışın-üçgen kesişimleri, çerçeve sınırlayıcı kesişmeler yürütülür. , ve saniyeler içinde gürültü azaltma işlemi. Ampere ayrıca, her üçgenin zaman içinde enterpolasyonu ve bağımsız ve asenkron yürütme olmak üzere iki önemli yenilik getirdi.
Buna karşılık, RDNA 2'de her ışın izleme hızlandırıcı birimi, ışın-üçgen kesişimlerini ve çerçeve sınırlayıcılarını hesaplar. Bu işlemler en yoğun ve en fazla kaynak tüketen işlemlerdir, ancak bunlardan bir önceki adım olan BVH çapraz kesişimleri gölgelendiriciler tarafından gerçekleştirilir ve eşzamansız çalışamaz, bu da performans kaybına neden olur.
Işın İzleme Performansı: RX 6000, RTX 20 Serisi ve RTX 30 Serisi Eşdeğerleri
Düzenli okuyucularımızın bileceği gibi, NVIDIA ve AMD'nin en yeni modellerini tanıtan grafik kartı eşdeğerlik kılavuzumuzu yakın zamanda güncelledik. İçinde, her iki üreticinin farklı nesilleri ve grafik kartı modelleri arasında ham performans açısından tam bir eşdeğerlik ilişkisi bulabilirsiniz, ancak rasterleştirmedeki performansla sınırlıdır. Bu, ışın izleme performansını veya DLSS veya FSR gibi diğer hususları hesaba katmadığı anlamına gelir.
Bazıları için ışın izleme hala harcanabilir bir şey, ancak öznel görüşlerin ötesinde, açık olan şu ki, bu tür teknolojiler video oyunları dünyasında zaten bir standart haline geldi. Gittikçe daha fazla oyun bunu destekliyor ve yeni nesil konsollar, bu teknolojiyi hızlandırmaya izin veren özel donanımlara sahip, bu da öneminin giderek artmaya devam edeceği anlamına geliyor. Geliştiriciler, yeni nesil konsollardaki bu destek sayesinde, yeni oyunlarında ışın izleme entegrasyonundan en iyi şekilde yararlanabilecekler. Artık PC dünyasıyla sınırlı değil (ortaya çıkabilecek olası performans sorunlarının ötesinde).
Bir süredir ışın izlemede grafik kartlarının performans denklikleri için bir ilk kılavuz yapma olasılığını düşünüyorduk ama doğru anı bulana kadar erteliyorduk. Tanıtılan yeni nesil AMD ve NVIDIA ve birkaç düzine oyuna entegre edilmiş ışın izleme ile o anın nihayet geldiğine inanıyoruz. Bu yazıda Radeon RX 6000, GeForce RTX 20 ve GeForce RTX 30 arasındaki ışın izleme performans denklikleri için ilk rehberimizi sizinle paylaşacağız.
Bu kılavuz, denkliklerin her birini yapmak için referans olarak Cyberpunk 2077, Control, Metro Exodus Enhanced Edition, Watch Dog Legion ve Resident Evil Village gibi ışın izleme ile uyumlu ana oyunlardaki her grafik kartının ortalama performansını kullanır. Bu, bu teknolojiyle çalışan her grafiğin gerçek gücünün oldukça gerçekçi bir yansımasını sunmamızı sağlar.
Radeon RX 6000 Serisi: Işın İzleme Performansı
- Radeon RX 6600 XT: RTX 2060 Super seviyesinde olduğu durumlar olsa da, ışın izleme performansı ortalama olarak NVIDIA RTX 2060'a benzer.
- Radeon RX 6700 XT: bu durumda durum önemli ölçüde iyileşir. Ortalama olarak, aşağı yukarı bir RTX 3060 seviyesindedir, ancak çok özel durumlarda RTX 3060 Ti'ye (RTX 2080 Super) yakındır.
- Radeon RX 6800: Üst düzey bir modeldir, ancak ışın izlemede ortalama olarak bir RTX 3060 Ti'ye eşittir.
- Radeon RX 6800 XT: Çıtayı yükseltmeye devam ediyoruz ve bu durumda RTX 3070'e en yakın eşdeğeri olan çok güçlü bir modelimiz var, ancak Resident Evil Village gibi belirli oyunlarda aşağı yukarı en iyi durumda. RTX 3070 You'nun seviyesi.
- Radeon RX 6900 XT: AMD'nin bugün en güçlüsü. Ortalama performansta en yakın eşdeğeri RTX 3070 Ti'de bulunuyor, ancak 4K'dan daha düşük çözünürlüklerde hareket ettiğimiz sürece RTX 3080 Ti seviyesine ulaştığı çok özel oyunlar var. Bir RTX 3060 Ti'nin bile altında olduğu Cyberpunk 2077 gibi başkaları da var.
GeForce RTX 20 ve 30 Serisi: Işın İzleme Performansı
- RTX 2060: En yakın eşdeğeri Radeon RX 6600 XT'dir. Bazı başlıklarda onu aşıyor.
- RTX 2060 Super: Radeon RX 6600 XT'den (ortalama olarak) daha yüksek ve RTX 3060'ın biraz gerisinde başlar.
- RTX 2070: Radeon RX 6700 XT'nin biraz gerisinde kalıyor ve çoğu durumda RTX 3060'ın biraz gerisinde kalıyor.
- RTX 2070 Super: Bu, hala iyi performans sunan bir grafik çözümüdür. RTX 3060'ı yener ve RX 6700 XT'nin biraz üzerindedir.
- RTX 2080: Bir öncekinden sadece biraz daha güçlü, yani pratikte aynı çizgide. RX 6700 XT'yi dar bir şekilde geride bırakır ve RTX 3060'tan daha iyi performans gösterir.
- RTX 2080 Super: RTX 3060 Ti'nin biraz gerisinde kalıyor ve en yakın muadili Radeon RX 6800.
- RTX 2080 TI: RTX 3070'den biraz daha düşük performans gösteriyor ve Radeon RX 6800'ün üzerinde. İkisi de en yakın eşdeğerleri.
- RTX 3060: Bir RTX 2070 Super'den biraz daha az performans gösterir ve RX 6700 XT'ye en yakın eşdeğerdir.
- RTX 3060 Ti: RTX 2080 Super'i biraz aşan ve Radeon RX 6800'e en yakın muadili olan bir model.
- RTX 3070: RTX 2080 Ti'yi yener ve en yakın eşdeğeri olarak Radeon RX 6800 XT'ye sahiptir.
- RTX 3070 Ti: RTX 2080 Ti'yi daha geniş bir farkla geride bırakan ve Radeon RX 6800 XT'den daha iyi performans gösteren çok güçlü bir grafik çözümü, hatta bazı oyunlarda Radeon RX 6900 XT ile rekabet ediyor veya onu geçiyor.
- RTX 3080: O kadar güçlü bir model ki, önceki nesil NVIDIA'da muadili yok. Ayrıca Radeon RX 6900 XT'den daha üstündür ve sadece birkaç durumda kaybeder (örneğin F1 2021).
- RTX 3080 Ti: NVIDIA'nın en güçlü ikinci grafik kartı. AMD'nin Radeon RX 6000 serisinde veya RTX 20 serisinde doğrudan eşdeğeri yoktur ve RTX 3090'dan biraz daha düşük performans sunar.
- RTX 3090: Hem rasterleştirmede hem de ışın izlemede genel tüketici pazarında var olan en güçlü çözümdür. Doğrudan eşdeğerleri yoktur.
Yalnızca ışın izlemeyi düşünerek bir grafik kartı almaya değer mi?
Bu makaleyi bitirmeden önce cevaplamamız gerektiğini düşündüğüm önemli bir soru. Işın izleme standart hale getirilmiş ve bugün giderek daha geniş bir desteğe sahip olsa da, gerçek şu ki, yeni bir grafik kartı seçerken ana kriterimiz olacak kadar ağırlığa sahip değil. Elbette dikkate alınmayı hak ediyor, ancak ikincil olarak.
Bu nedenle, örneğin, rasterleştirmede benzer performansa sahip ve fiyat-performans açısından benzer bir değer sunan iki grafik kartı arasında şüphemiz varsa, ışın izlemedeki performans bu teknik bağı kırmamıza yardımcı olabilir, ancak olması gerekir. bizim değil. ana karar motoru. Açıkçası, zaman geçtikçe ve bu tür teknolojinin artan desteğiyle, bu eninde sonunda değişecek.
Ancak, ışın izleme söz konusu olduğunda bugün NVIDIA'nın lider olduğu ve DLSS sayesinde Metro Exodus Enhanced Edition veya Cyberpunk 2077 gibi zorlu oyunlarda bile bu teknolojiyi "ehlileştirebildiği" tartışılmaz. Işın izlemeyi aydınlatmaya, gölgelere ve yansımalara uygulayan ve böylece harika bir sonuç elde eden başlıklar.
AMD, DLSS 1.0'dan daha iyi performans gösterdiği, ancak yine de önemli eksiklikleri olduğu ve destek açısından çok sınırlı olduğu için iyi bir başlangıç yapan bir teknoloji olan FSR ile yanıt verdi. Nasıl geliştiğini ve AMD'nin zaman içinde bu uzamsal yeniden ölçeklendirmede hangi iyileştirmeleri sunabileceğini görmek ilginç olacak. Şu anda çok fazla potansiyel değeri var, ancak ikinci nesil DLSS ile gerçekten rekabet edebilecek bir çözüm haline gelmesi için onu geliştirmelisiniz.