Evde bakım maaşı şubat ayı ile birlikte araştırılmaya başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli, yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç kişilere verilen devlet desteği evde bakım parası ne zaman yatacak merak konusu oldu. 4.336 lira olarak hesaplara yatmaya başlayan evde bakım parasını almak isteyenler başvuru detaylarını araştırıyor. İşte evde bakım maaşı yatan iller ve ödeme tarihleri.
EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATAR?
Evde bakım maaşları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ayın 15'i ile 31'i arasında hesaplara yatırılıyor. Evde bakım aylığı Nisan ayı ortalarında yatırılmaya başlaması bekleniyor.
EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA
Evde bakım maaşı bakiye takibi SMS yolu ile de gerçekleştirilebilir. Maaşlarını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne 'BAKIYE' yazıp, 4747'e SMS atarak sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini yapabiliyor.
E-DEVLET EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA EVDE BAKIM MAAŞI 2023 NE KADAR OLDU?
Aylık ortalama 560 bin engelli vatandaşa Evde Bakım Yardımı yapıldığının altını çizen Bakan Yanık, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için Evde Bakım Yardımı'nın 3.336 TL'den 4.336 TL'ye çıktığını kaydetti.
'AĞIR ENGELLİ' RAPORU
Yaklaşık 535 bin kişi bu destekten faydalanıyor. Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda 'ağır engelli' ibaresi mutlaka yer almalı. Yüzde 50'den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası verilmiyor. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor.
GELİR DURUMU ÖNEMLİ
Rapor dışında gelir durumu da önemli. Asgari ücretteki artış, evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili oluyor. Bu nedenle bu yıl hanedeki kişi başına düşen gelirin 2 bin 835 liranın altında olması şartı aranıyor.
Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılıyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden 'Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama' yazılarak yapılabiliyor. 'Aile Destek' mobil uygulaması da bu anlamda kullanılabilir. İşte zamlı ödemeler...
DOĞUM İZNİ PARASI EN AZ 24 BİN 909 LİRA
Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücrete gelen yüzde 55 zammın ardından, en düşük doğum izni parası da 24 bin 909 liraya yükseldi. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı, doğum izin biter bitmez 'turkiye.gov.tr'den kontrol edilebiliyor. Doğum parasının yanında ilk çocukta 300 lira ödeme de yapılıyor.
AKRABAYA 4 BİN 336 LİRA
Aile içinde 65 yaş üstü kendine bakacak gücü olmayan kişi olması halinde devlet ek bir destek daha uyguluyor. Bu kişilerin bakımını üstenen akrabaya her ay düzenli ödeme yapıyor. Ödemeler 31 Aralık'a kadar 3 bin 336 lira olarak uygulandı. Yine bu tutar da memur maaşına endeksli. Bakım maaşı '10.000' gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunuyor ve aylık ödeniyor. Bu da güncel rakamlarla 4 bin 336 liraya denk geliyor. Bu tutar ilk 6 ay için geçerli.
Evde bakım parası alınabilmesi için engelli ve yaşlının en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda 'ağır engelli' ibaresi mutlaka yer almalı. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor.
Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması şartı aranıyor. Evde bakım maaşı için aranan gelir şartı ise yeni asgari ücrete göre 5 bin 670 lira olarak uygulanacak. Bu ödeme için önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı.
CENAZE VE ÖLÜM YARDIMI
Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi (Bağkur, SSK) yatırılması bu ödeme için yeterli. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olası gerekmiyor. Bu ödemede 5 yıllık zamanaşımı var. Ödenek 1 Ocak itibarıyla 2 bin 54 liraya çıktı. Ödemede öncelik eş ve çocukların. Yoksa, ödemeyi anne-baba ya da kardeş alır. Bir dilekçeyle sosyal güvenlik merkezlerine başvurmak yeterli.
EVLENEN YETİM KIZLARA EN DÜŞÜK 33 BİN LİRA
Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bağkur'lu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor.
Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesilir. Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı (24 maaş), kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor. Başvuru SGK il müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezlerine yapılacak. Başvuru nikah kıyıldığı tarihten sonra 5 yıl içinde yapılabilir. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 liraya çıkarıldığından, en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına en az 33 bin lira ödenecek.