Elon Musk'ın 1 milyon dolarlık Trump seçmenlerine bağış vaadi başına iş açacak!

Elon Musk'ın vaadi yasal endişelere yol açarken, uzmanlar seçmen kaydına bağlı nakit teşvikler sunmanın seçim yasalarını ihlal edebileceğini öne sürdü.

Tesla ve SpaceX'in kurucusu ve X'in sahibi Elon Musk, siyasi eylem komitesinin dilekçesini imzalayan seçmenlere günde 1 milyon dolar (34,2 milyon TL) vermeyi taahhüt etti.

Musk'ın Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Beyaz Saray kampanyasına verdiği destekle bağlantılı olan dilekçe, ABD anayasasının birinci ve ikinci ek maddelerindeki değişikliklerini desteklediğini iddia ediyor.

Musk hâlihazırda Trump'a yardım etmek için en az 70 milyon dolar (2,4 milyar TL) taahhüt etmiş durumda.

Ancak, seçmen adaylarına yönelik bu tür doğrudan mali desteğin gerçekten yasal olup olmadığı konusunda soru işaretleri ortaya çıktı.

Pensilvanya Valisi Robert Shapiro NBC'de katıldığı bir programda, "Bence bu yarışta nasıl para harcadığı, kara paranın sadece Pensilvanya'ya değil, görünüşe göre şimdi de Pensilvanyalıların cebine nasıl girdiği konusunda gerçek soru işaretleri var. Bu son derece endişe verici," dedi.

Musk'ın bir dizi önde gelen teknoloji iş insanın desteğiyle Trump'ın adaylık kampanyasına destek için oluşturduğu America PAC (Siyasi Aksiyon Komitesi) kampanya turunun bir parçası ve önemli bir seçim mücadelesi alanı olan Pensilvanya'daki nakit para yardımı, hukuk uzmanlarının seçmen kaydı gerektiren bir dilekçeyi imzalamak için mali bir teşvikle bağlantı kurmanın ABD seçim yasalarını ihlal edebileceği tartışmalarına neden oldu.

Musk'ın başı yasal olarak belada mı?

Buna ek olarak, bazı uzmanlar bu hediyenin seçmen kaydını teşvik ederek seçim sonucunu etkilemeye yönelik bir girişim olarak görülebileceği konusunda uyarıyor.

Kaliforniya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Rick Hasen, seçmen kaydı veya oy kullanma için ödeme yapılmasını yasaklayan bir yasaya atıfta bulundu.

Hasen, "Eğer yaptığı tek şey insanlara dilekçeyi imzalamaları için para ödemek olsaydı, bu para israfı olabilirdi. Bunda yasa dışı bir şey yok," dedi.

Ancak mevcut durumun biraz daha farklı olduğunu söyleyen Hasen, "Sorun şu ki, bu çekilişe katılma hakkına sahip olanlar sadece oy vermek için kayıtlı olan kişiler. Bu da bunu yasa dışı kılıyor,i" diye ekledi.

Musk, aralarında Pensilvanya'daki Harrisburg yönetiminin de bulunduğu halka açık etkinliklerde çek dağıtıyor ve bunu 5 Kasım'daki ABD seçimlerine kadar sürdürmeyi planlıyor.

Bazıları bunu tartışmalı bir yasal hareket olarak görse de, Musk'ın eylemleri kilit eyaletlerde Trump'a destek sağlamak için daha geniş bir çabanın parçası.

Musk'ın PAC'ı ilk kez nakit teşvikler sunmuyor. Musk daha önce X'te, seçmen kaydı için yönlendirmelerde bulunmaları ve dilekçeyi imzalamaları karşılığında insanlara 100 dolar (3420 TL) ödeyeceğini duyurmuştu.

Basın Bülteni Haberleri