Resident Evil 3: Remake İncelemesi
Resident Evil 3: Remake, Survival Horror türünün en önemli isimlerinden birisi. Seri, dördüncü oyun ile beraber farklı türlere doğru geçiş yapmış ve pek çok hayranında teessüre neden olmuştu. Yedinci oyunla birlikte korku ve gerilim geri getirilmiş, eski hayranlarında bir sevinç oluşmuştu. Geçtiğimiz yıl Resident Evil 2: Remake ile hayranlarına yeniden eski özel günlerine döndüğü izlenimi vermişti. Bir yıl sonra ise üçüncü yapım ile karşımıza çıkmış bulunuyor.
Resident Evil 3: Remake ile birlikte ilk oyundan tanıdığımız S.T.A.R.S üyesi Jill Valentine’in hikayesiyle karşılaşıyoruz. Birinci oyunun ardından açığa alınmış olan Valentine, şehirden ayrılmak için beklerken salgın ortaya çıkar. Şehirden kurtulmak için mücadele veriyoruz ve bu mücadelemizde yalnız değiliz. Umbrella şirketinin taktik kuvvetleri elemanlarından Carlos Oliveira hem sivilleri kurtarmak hem de yukardan gelen emirleri uygulamak için bizimle beraber mücadele veriyor.
Jill bir taraftan virüsün ele geçirdiği şehir halkıyla uğraşırken diğer taraftan da devasa bir yaratıkla uğraşıyor. Bu yaratık şehirden Umbrella laboratuvarına kadar giden macerada bizimle birlikte yer alıyor.
Resident Evil 3: Remake Hayatta Kalma Mücadelesi
Oyunun orijinaline adını veren Nemesis, bir ölüm makinesi ve tek amacı, Jill Valentine’i öldürmek. Nemesis’le karşılaştığımızda önümüzdeki tek seçenek kaçmak oluyor. Oyun, aslında eskinin yeniden yapımı gibi görünebilir. Fakat oldukça başarılı olmuş. Videolar yüksek çözünürlüğe çıkartılmış. Çeşitli değişiklikler de yapılmış.
Resident Evil 3: Remake hikayesi son derece ilginç bir başlangıç yapıyor. İlk görüş açısında oyun Jill’in apartmanında başlarken üçüncü görüş açısında Nemesis’in kendini tanıttığı sahne ile karşılaşıyoruz. Şehir içinde koşuşturuken diğer karakterlerle tanışmaya başlıyor, yavaş yavaş oyunun Resident Evil 3: Nemesis’ten farklılaşmaya başladığını hissediyoruz. Oyunun grafikleri oldukça başarılı. Karakter detayları ve düşmanların herhangi bir şekilde hasar verdiği durumlarda verdiği tepkiler e izler belirgin biçimde fark edilebiliyor. Bir mermi sıktığınızda nereye isabet ettiğini görebiliyorsunuz. Düşman hasarları ile kollar, bacaklar kopabiliyor.
Raccoon City’nin şatafatlı görüntüsü altında binalar ve son derece ölü olan sakinler başarıyla sunuluyor. Etraftaki yıkımı rahatlıkla görebiliyor, sağlam kalmış olan yerlerin ne kadar güzel olduklarını izleyebiliyorsunuz. Fakat bunları peşinizde Nemesis yokken fark etmeniz mümkün oluyor.
Resident Evil 3: Remake’te 2’den tanıdığımız enfekte olan insanlar, böcekler ve zombi köpekler dışında yeni düşmanlarla da karşılaşıyoruz. Laboratuvar ortamında üretilmiş olan Hunter adlı yaratıklar bir taraftan çok dayanıklılar diğer taraftan da tek darbede sizi mahvedebilecek haldeler. Özellikle bunlar size sarılan zombilerle birlikte geldiklerinde çok daha etkili oluyorlar. Standart bir zombiyi öldürebilmek için kafasına üç dört kez atış yapmanız gerekebiliyor. Zorluk seviyesine göre bu, artabiliyor. Sahip olduğunuz bıçakla kutuları kırabiliyorsunuz. Fakat oyun boyunca daha çok kaçmak zorundasınız gibi bir his oluşuyor.
Daha önceki oyunun orijinalinde yer alan bulmacalar burada yer almıyor. Bulmacalarla uğraşmak yerine aksiyona dalıyorsunuz. Artık burası bir şehir ve ikinci oyuna nazaran çok daha fazla zombi yer alıyor. Zaman zaman düşmanlarla savaşmak zorunda kalıyorsunuz; fakat aksiyon mekanikleri kalabalık savaşlara pek uygun değil. Bu da soruna yol açıyor.
Savuşturma mekaniği ile doğru zamanlama ile düşmandan kaçabiliyorsunuz ama normal savuşturma hareketleriniz hitbox alanından dolayı faydasız oluyor. Yani siz ateş ederken bir zombi ansızın ensenizde belirebiliyor ya da savuşturmadayken başka bir zombinin ellerinde kendinizi bulabiliyorsunuz. Herhangi bir şey de yapamıyorsunuz.
Resident Evil 2’de yer alan Mr. X’in görevini burada Nemesis üstlenmiş. Şehir içinde bizi takip ediyor ve tam kurtuldum dediğiniz noktada önünüze çıkıyor ve en güçlü silahlarınızla saldırsanız dahi sadece kısa süreliğine etkisizleştirebiliyorsunuz. Şehirde sizi keyifli bir kovalamaca bekliyor.
Bazı Yenilikler Karşılıyor
Resident Evil 2’den farklı olarak oyuna tek karakterle başlasanız bile Jill Valentine oyundaki tek kontrol edilebilir karakter olmuyor. Hikâye boyunca karşınıza çıkanlardan birisi Carlos Olivera ve bunu da bir süre kontrol edebiliyorsunuz. Carlos, otomatik tüfek sahibi ve zombileri yumruklamaya yarayan kaçınma özelliği de bulunuyor.
Resident Evil 3: Remake pek çok açıdan geliştirilmiş ve oldukça iyi deneyimler sunuyor. Buna karşın daha önceki serileri oynamış birileri için kısa gelebilir. Ortalama 7-8 saat bir sürede bitirilebilir.
Sonuç olarak Resident Evil 3: Remake için orijinal oyunun baştan yorumlanmış hali denebilir. Yeniden yapım değil de geçen yıl yayınlanmış olan Resident Evil 2: Remake’in devamı gibi yorumlanabilir. Eğer daha önce serinin hiç birisini oynamadı iseniz oyunu oynarken oldukça keyif alabilirsiniz. Fakat bütün serileri oynamış birisine bazı noktalar tekrar gibi gelebilir.