SGK erken emeklilik tablosunu DUYURDU! Tek şartla 5 ila 10 yıl erken emeklilik hakkı verildi
SGK erken emeklilik tablosunu DUYURDU! Tek şartla 5 ila 10 yıl erken emeklilik hakkı verildi
Çalışma hayatında yeterince uzun süre bulunamayan bireyler için kısmi emeklilik önemli bir destek sunuyor. Sigorta başlangıç tarihine ve bağlı olunan sosyal güvenlik kurumuna göre belirlenen prim süreleri daha az prim ödeyerek emeklilik imkanı sağlıyor. Son zamanlarda yapılan düzenlemelerle bu alanda yeni adımlar atılması gündeme geldi.
Her bireyin hayalinde yer alan emeklilik için, belirlenen şartlara uyum sağlamak gerekiyor. Sigorta giriş tarihine göre değişen bu şartlar, emeklilik için gerekli olan prim gününü tamamlamayı şart koşuyor. Kısmi emeklilik formülü, bazı sigortalılar için 10, bazıları için 12.5, bazıları içinse 15 yıl prim ödeme şartı getiriyor. Yaş sınırlaması da bu şartlardan biri olarak ön plana çıkarken, bazı kesimler için prim indirimi de söz konusu olabiliyor.
1800 GÜNLE PRİMLE EMEKLİLİK
En az 1800 gün prim ile ve yaş şartı aranmaksızın malulen emeklilik mümkün. Bu süreç SGK onaylı sağlık raporu gerektiriyor ve malulen emeklilikte çalışma imkanı bulunmuyor.
10 YIL PRİMLE EMEKLİ OLMA KOŞULLARI
Kısmi emeklilik ile 10 yıl prim ödeyen bireyler için emeklilik yolu açılıyor. Bu imkanlardan yararlanabilmek için ilk koşul, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmaktır. İkinci koşul ise SSK kapsamında olmaktır.
Ayrıca 3600 prim günü (10 yıl), 15 yıl süresinin dolması ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşının tamamlanması gerekmektedir.
Emekli aylığı, bu üç şarttan hangisi en son gerçekleşmişse, o tarih itibarıyla belirlenen emeklilik yaşı doldurulduğunda verilmeye başlanır.
12.5 YIL İLE EMEKLİLİK KOŞULLARI
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK'lılar için kısmi emeklilik prim günü şartı 4500'e çıkıyor; yani 12.5 yıl prim ödemek gerekiyor.
Ayrıca 25 yıldan beri sigortalı bulunmak ve kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmak da gerekmektedir.
Bu düzenlemeler, çalışma hayatında yeterince uzun süre yer alamayan veya az prim ödeyen bireyler için emeklilik yolunu açarken, onlara mali destek ve güvence sağlamayı amaçlamaktadır.