Esirleri aslanlara yediren Esad'ın komutanı halkın gözleri önünde idam edildi

Esirleri aslanlara yediren Esad'ın komutanı halkın gözleri önünde idam edildi

Suriye'de cihatçı grupların Şam'ı ele geçirmesiyle 61 yıllık BAAS iktidarı sona erdi. Esad rejiminin çöküşüyle birlikte, geçmişte mahkumlara uyguladığı korkunç yöntemlerle tanınan komutan Talal Dakkak, Hama’da halka açık bir şekilde idam edildi.

Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam öncülüğündeki cihatçı gruplar Şam’da kontrolü sağlayarak Beşar Esad yönetimini devrildi. Suriye’de bir geçiş dönemi hakimken Suriye Ordusu'nun Kaplan Kuvvetleri olarak da bilinen seçkin 25. Tümeni'nin korkulan bir üyesi olan Talal Dakkak’ın Hama şehrinde halka açık bir biçimde infaz edildiği bildirildi.

Sosyal medya platformlarından paylaşılan görüntüler, ölümü resmi olarak doğrulanmasa da Dakkak'ın infazı için hazırlıklar yapıldığını düşündürürken Ebu Sakhr olarak da bilinen Esad’ın komutanı, Suriye'nin en kötü şöhretli ordu liderlerinden ve Hama'daki güçlü iş adamlarından biriydi.

ESİRLERİ EVCİL ASLANINA YEDİRİYORDU

Hava Kuvvetleri istihbaratına bağlı 1.500 kişilik bir güce liderlik eden Dakkak, The Syrian Observer'ın 2019 yılında yayınladığı bir makaleye göre, bir hayvanat bahçesinden çaldığı aslan yavrusunu mahkumlarının cesetleriyle besledi ve bununla ün kazandı.

Dakkak'ın ayrıca, görüntüleri sosyal medyada yayınlamadan önce yavrunun canlı bir atı yok etmesini de kayda aldığı ifade edildi. Söz konusu makalede, Dakkak’ın adam kaçırma, öldürme ve organ ticareti de dahil olmak üzere diğer birçok korkunç suç eyleminden sorumlu olduğu kaydedilirken komutanın ayrıca, araç kaçakçılığı ve satışı ile uyuşturucu ticareti yaptığı da belirtildi.

YAKALANAN ÜST DÜZEY ORDU ÜYESİNDEN YANLIZCA BİRİYDİ

Eski taksi şoförü olduğu iletilen Dakkak’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın uzun süredir devam eden rejiminin devrilmesinin ardından cihatçı gruplar tarafından yakalanan birçok üst düzey ordu üyesinden biri olduğu düşünülüyor. Avrupa Birliği, Suriye'nin mezhepsel şiddete sürüklenme riskinin büyük olduğu noktasında uyarılarda bulunurken HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Batı'nın korkacak hiçbir şeyi olmadığını ifade etti.

"ESAD'IN DEVRİLMESİ İKİSİ İÇİN DE BÜYÜK DARBEDİR"

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejiminin çöküşü sırasında Humus çölündeki Sukhna bölgesinde 54 askeri idam ettiğini ifade etti. Askerlerin katledilmesi haberi, Avrupa Birliği'nin yeni dış politika sorumlusu Kaja Kallas'ın, Suriye'deki mezhepsel şiddet riskleri ve ülkede aşırılığın yeniden canlanması konusunda meşru endişeler olduğunu söylemesinin ardından geldi. Kallas ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nda, Esad'ın devrilmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran için bir darbe olduğunu ifade etti ve Rusya ve İran için “Esad'ın devrilmesi her ikisi için de büyük bir darbedir" ifadesini kullandı.

Suriye'nin yeni geçici lideri Muhammed El Beşir Salı günü yaptığı açıklamada, üç gün önce Esad'ı deviren eski isyancıların desteğiyle geçici Başbakan olarak ülkenin sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.

NELER OLMUŞTU?

Suriye’de cihatçılar, Şam’ı ele geçirerek Esad'ın uzun süredir devam eden rejimine son vermişlerdi. Esad, ülkesini terk ederek Rusya’ya giderken 13 yıllık Suriye iç savaşı sona erdi. Esad'ın devrilmesinin barışçıl bir geleceğe doğru hamlelerle yeni bir şafağın habercisi olabileceğine dair umutlar olsa da Suriye’de yönetimin yeni temsilcilerinden kuşku da duyuluyor.