Linux topluluğu 6 yıllık çekirdek desteğinden vazgeçiyor

Linux topluluğu 6 yıllık çekirdek desteğinden vazgeçiyor

ArsTechnica'nın haberine göre, geçtiğimiz günlerde Avrupa Açık Kaynak Zirvesi'nde Linux çekirdeği için uzun vadeli destek süresinin (LTS) azaltılacağı açıklandı.

2017 yılında LTS süresi iki yıldan altı yıla çıkarılmıştı. Ancak altı yılın ardından Linux topluluğu, yazılımları bu kadar uzun süre desteklemenin çok zor olduğunu gördü. Sonuç olarak, çekirdek iki yıllık bir LTS dönemine geri dönecektir.

İki yıllık döneme geri dönme kararı hemen alınmayacaktır. Linux topluluğu mevcut kullanım ömrü sonu tarihlerine saygı göstermeye devam edecektir. Bu da 6.1, 5.15, 5.10, 5.4, 4.19 ve 4.14 çekirdeklerinin altı yıl boyunca desteklenmeye devam edeceği anlamına geliyor. Ancak, gelecekteki çekirdekler yalnızca iki yıl boyunca desteklenecektir. Başlangıçta altı yıllık sürenin isteğe bağlı olması planlanmıştı, ancak uygulamada tüm çekirdekler bu uzatılmış destek süresini aldı. Gelecekte artık böyle bir durum söz konusu olmayacak.

Linux Weekly News'in yönetici editörü Jonathan Corbett, karar için iki ana neden gösterdi. İlk olarak, eski çekirdeklerin kullanımı gözle görülür bir şekilde durdu ve bu da Corbett'in "İnsanlar onları kullanmadığı için [eski çekirdekleri] bu kadar uzun süre desteklemek mantıklı değil" demesine neden oldu. İkinci olarak, çoğu ücretsiz olan bakımcılara önemli bir yük bindi. Linux kullanan şirketlerin katkılarıyla daha uzun süreli destekten faydalanmaları gerekirdi, ancak bu gerçekleşmedi.

Android için çıkarımlar

İki yıllık bir destek süresi PC'ler için kabul edilebilir olabilir, ancak Android için sorun teşkil etmektedir. Başlangıçta altı yıla uzatılan süre, öncelikle Android ve IoT cihazları düşünülerek tasarlanmıştır. Bilgisayarlarda iki yıllık süre basitçe çekirdek güncellemeleri arasındaki süreyi yansıtmaktadır. Ancak, çekirdeklerini sık sık güncellemeyen gömülü cihazlar için bu iki yıllık süre, geliştirme döngüsünün çoğunu ve kullanıcı desteği döneminin tamamını kapsıyor.

2017 yılında Google, akıllı telefon geliştirmenin genellikle iki yıl sürdüğünü ve çekirdeğin mühendislik sürecinin erken bir aşamasında son haline getirildiğini vurgulamıştı. Bu, bir akıllı telefon piyasaya sürüldüğünde LTS çekirdeğinin ömrünün sonuna yaklaştığı anlamına geliyordu. Sonuç olarak, tüketiciler cihazlarının tüm kullanım ömrü boyunca eski çekirdekleri kullanıyorlardı.

Android çekirdek geliştirme süreci karmaşıktır ve birkaç çatallanmayı içerir. İlk olarak Google, Android Common çekirdeğini oluşturmak için Linux LTS'nin yeni bir sürümünü çatallar. Daha sonra bu çekirdek, her bir SoC modeli için bir çatal oluşturan Qualcomm gibi SoC satıcılarına gönderilir. Daha sonra, cihaz üreticileri bunu alır ve yine her cihaz modeli için bir çatal oluşturur.

2017'den bu yana Google'ın Genel Çekirdek Görüntüsü (GKI) gibi gelişmelere rağmen, Android cihazlar için büyük çekirdek güncellemeleri nadiren yapılmaya devam ediyor. Örneğin, GKI'ye sahip ilk akıllı telefon olan Pixel 6, Linux 5.10 ile geldi ve bu sürümde kaldı. Bu çekirdek zaten üç yaşında. Google gelecekte GKI çekirdeği için büyük güncellemeler yapılacağının ipuçlarını verse de henüz hiçbir tüketici cihazı böyle bir güncelleme almadı. Yaklaşan Pixel 8'in daha uzun bir destek penceresi sunabileceği ve potansiyel olarak büyük çekirdek güncellemelerinin önünü açabileceği yönünde söylentiler var.